Desítka NEJ běžeckých tipů pro holky

0

Aby vás běhání nepřestalo bavit po pár prvních uběhnutých kilometrech, zkuste se řídit osvědčenými radami pro všechny běžecké začátečníky.

Začátky nebývají lehké, takže začněte pomalu, nestyďte se zařadit chůzi a délku tratí navyšujte pomalu. V prvních týdnech se nestresujte počítáním kilometrů. Stačí, když vyběhnete (nebo budete střídat chůzi s během) 3x týdně třeba 30 minut.

Následující tipy vám usnadní udržet motivaci a zlepšit techniku:

1. Uvolněte horní polovinu těla

Mnoho dívek také drží křečovitě sevřené ruce. Udělejte si malý pokus: srolujte si papír a zkuste s ním chvilku běhat jako se štafetovým kolíkem. Pokud papír zmačkáte tím, jak křečovitě svíráte prsty, zkuste se soustředit při běhu na uvolnění rukou – tím se také uvolní napětí v ramenou a zlepší se celková ekonomika vašeho běhu.

2. Nezanedbávejte při tréninku ruce

Silnější paže znamenají i schopnost běhat rychleji. K posílení typického pohybu paží vpřed a vzad můžete využít buď menší činky, nebo třeba posilovací gumičky.

3. Zkraťte krok

No, nemusíte zrovna cupitat jako gejša, ale zkrácení kroku často také zrychlí frekvenci kroků a zabrání dopadání na patu (více si o kadenci můžete přečíst v tomto článku Kadence)

4. Neběhejte stále stejně

Naučte se hrát s tepovou frekvencí, zrychlujte různě dlouhé úseky. Projeví se to nejen růstem výkonnosti, ale také vás tréninky budou víc bavit.

5. Pečujte o svá chodidla

Dopřejte jim každodenní masáž. Naučte se mít po ruce tenisový nebo golfový míček, po kterém budete chodidly přejíždět, ať už sedíte u počítače nebo například u televize.

Přestaňte také přehlížet vaše palce na nohou. Celkově se k prstům na nohou chováme hodně sobecky – stažené pevně k sobě ponožkou je narveme do stísněných bot na celý den. Málokdo přemýšlí o tom, jak moc je při běhání potřebujeme. Takže zkuste je sem tam posilovat i protahovat (několikrát si zkuste ze země zvednout nohou třeba ručník) a následně namasírovat. Zaslouží si to!!!

6. Vylepšete techniku dýchání

Hodně začátečníků při běhu spíše lapá po dechu. Snaží se nadechovat co nejvíce kyslíku, nicméně nestíhají pořádně vydechovat. Zkuste malinko zpomalit a soustředit se na důkladný výdech. Uvidíte, že se vám hned poběží lépe.

7. Zařaďte si alespoň dvakrát týdně do tréninku tabatu

Střídání 20 vteřin maximálního úsilí s 10 vteřinami odpočinku vás dostane do formy a stačí na to pouhé 4 minuty. (více o tomto tréninku zde: Tabata)

9. I když nejste profesionální běžec, naučte se využívat vizualizaci

Zkuste si během tréninků představovat závod, na který se chystáte. Dokážete potom díky tomu ze sebe na tréninku dostat určitě víc než když „běžíte jen tak“ a naopak při závodech vám to pomůže zůstat víc v pohodě.

10. Pokud se snažíte využít běhání ke shození přebytečných kil, nezapomeňte, že jídelníček nepřeběháte.

Naučte se propojit výživu s tréninkem a výsledky svého snažení uvidíte do pár týdnů. Nejklíčovější je kromě správného nastavení makrosložek i načasování rychlých a pomalých sacharidů a bílkovin před a po tréninku. To, kromě tvarování postavy bude mít výrazný vliv na rychlost regenerace svalů po tréninku.

Více o výživě si můžete přečíst např. v článku Sedmička pravidel pro štíhlé nohy nebo 10 největších sabotérů hubnutí

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaň se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Nauč se sestavit si jídelníček na míru. Zjisti, jak efektivně hubnout, jak nabrat svalovou hmotu i zvýšit výkon.

Skoncuj jednou provždy s otázkami ohledně výživy. Přihlaš se naše oblíbené kurzy (nejen) sportovní výživy a získej všechny potřebné znalosti, které potřebuješ na své cestě za vysněnou postavou. 

Květnové kurzy již jedou bez omezení, tak neváhejte a registrujte si své místo!

Více o kurzu zde i reference studentů najdete zde: Kurz sportovní výživy.

Nyní také možnost studia on-line – On-line kurz (nejen) sportovní výživy

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno