Cordyceps – houba, která pomáhá překonávat rekordy

2

Pokud chcete přírodní cestou zlepšit své sportovní výkony, posílit imunitu, podpořit kardiovaskulární systém, nebo vás třeba trápí astma, vyzkoušejte tajnou zbraň elitních sportovců – CORDYCEPS.

Cordyceps sinensis (housenice čínská)  je velice specifická cizopasná houba, která roste pouze v horských oblastech Číny a Tibetu.

Cordyceps získal pozornost mezi atlety už v roce 1993, kdy skupina čínských sportovců užívajících tento doplněk překonala devět světových rekordů. Není divu. Codyceps podporuje sílu, energii i vytrvalost, regeneruje celý organismus a má až neuvěřitelné účinky na naše zdraví.

Proč vrcholoví sportovci užívají cordyceps

Během posledních pár let proběhlo mnoho studií, které se zabývaly účinky cordycepsu na výkony sportovců a které potvrdily zvýšení anaerobního prahu, lepší ventilaci plic i prokrvení svalů  a také rychlejší regeneraci.

Tvorba ATP

Cordyceps dokáže zlepšit vytrvalost a zvyšuje tvorbu ATP (hovoří se o 20% nárůstu a více). Jedna z nejúžasnějších složek cordycespsu je totiž cordycepin – neboli deoxyadenosin. Tato biochemická látka je podobná adenosinu, který je součástí cyklu ATP.

To vám umožňuje mít celkově mnohem víc energie. To je i důvod, proč cordyceps velmi často využívají i sportovci, kteří se snaží zvýšit sílu a podpořit nárůst svalů.

Zlepšení aerobních výkonů

Cordyceps velice efektivně zlepšuje využívání kyslíku. Studie vydaná v roce 2004 v časopise Medicine and Science in Sports and Exercise zjistila, že cordyceps u sportovců zlepšil využití kyslíku až o 50 %!!!

Cordyceps prokazatelně zlepšuje vytrvalostní výkony a oceníte jej i při snaze shodit nějaké to kilo tuku.

Zvýšení hladiny testosteronu a snížení kortizolu

Díky cordycepsu docílíte ještě jedné klíčové věci pro sport – zvýšení hladiny testosteronu v těle a snížení hladiny zánětlivého kortizolu. To se hodí nejen pro ochranu a tvorbu svalové hmoty, ale navíc snížíte riziko přetrénování.

Neocenitelný pomocník v čínské medicíně

Z pohledu tradiční čínské medicíny lze říct, že se u cordycepsu jedná o ideální zastoupení rostlinné i živočišné říše.

Cordyceps  díky svým neobyčejným schopnostem umí zregenerovat náš vyčerpaný organismus, který bývá oslabený nadměrnou fyzickou nebo psychickou aktivitou, nemocemi nebo léky . Cordyceps užívají nejen oslabení, nemocní lidé, ale je ideálním doplňkem i pro zdravého člověka, protože umí poměrně rychle „dobít“ baterky a vyladit v těle kde co – od ledvin, plic až po játra.

Cordyceps má zcela unikátní účinky – v Číně se užívá všude tam, kde západní medicína nasazuje léky nejtěžšího kalibru jako třeba hormonální kortikoidy. Na rozdíl od syntetických kortikoidů, které neléčí příčinu a jen potlačují příznaky, umí cordyceps léčit, a to bez nežádoucích vedlejších účinků na zdraví člověka.

Léčivé složky CORDYCEPSU

Housenice obsahuje mnoho pro zdraví nezbytných látek.

Polysacharidy (především glukan b-1,3-d), které zvyšují imunitu, podporují detoxikaci a působí jako silný antioxidant

Adenosin, který umí  zlepšit využívání kyslíku ,zlepšuje viskozitu krve a podporuje správné prokrvení srdce, mozku a sexuálních orgánů. Dále snižuje krevní tlak, upravuje srdeční arytmie a dodává energii

Cordycepin , který má prokazatelné protirakovinné, antivirové a protiplísňové účinky.

Kyselinu cordycepinovou, která zlepšuje metabolismus , posiluje imunitu, pomáhá při astmatu a působí jako prevence trombózy či infarktu.

Dále cordyceps obsahuje steroly , důležité minerální látky (draslík, bor, jod, selen, zinek, vápník a další ), biologicky aktivní látky, vitamíny B1, B2, B12, E a K a také 80 typů enzymů, včetně koenzymu Q10.

Cordyces a zdraví

  • Cordyceps působí komplexně, stimuluje činnost všech vnitřních orgánů (upravuje činnost ledvin, jater i plic.
  • Ničí patogenní mikroorganismy (bakterie, viry i plísně) a má výrazné protizánětlivé účinky.
  • Funguje jako velmi silný antioxidant.
  • Zabraňuje růstu nádorových buněk (rakovina, leukémie)
  • Podporuje imunitu
  • Působí proti únavě
  • Stimuluje produkci testosteronu 
  • Regeneruje jaterní tkáň
  • Zlepšuje metabolismus glukózy
  • Má kortikoidní účinky (alergie, ekzémy, autoimunní onemocnění, apod.)
  • Housenice představuje přírodní antibiotikum
  • Příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém
  • Napomáhá detoxikaci
  • Zlepšuje metabolismus
  • Podporuje regeneraci organismu
  • Posiluje fyzickou i psychickou kondici
  • Zlepšuje prokrvení organismu
  • Cordyceps efektivně snižuje cholesterol. Studie vydaná v roce 1999 v časopise Journal of Alternative Complementary Medicine poukázala na dlouhodobé kardiovaskulární zdravotní přínosy cordycepsu. Cordyceps dokáže snížit celkovou hladinu cholesterolu o 10–20 procent a zvýšit HDL o čtvrtinu.
  • Funguje jako přírodní afrodiziakum – cordyceps se běžně používá pro léčbu sexuálních dysfunkcí a také na podporu energie. Dnes nám mnoho studií ukazuje, že tyto dva problémy jdou ruku v ruce. Vyšší hladina testosteronu zvyšuje schopnost nabírat svalovou hmotu, ale také u mnoha chlapů zlepšuje pocit zdraví a zvyšuje reprodukční schopnost.

Další velkou předností cordycepsu je fakt, že jej lze užívat dlouhodobě bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Shrnutí: cordyceps sinesis a účinky na sportovce

  • zlepšuje využití kyslíku
  • zvyšuje hladinu ATP
  • pomáhá zvýšit hladinu testosteronu
  • je to velice efektivní stimulant s povzbuzujícími účinky (ideální, pokud se např. snažíte omezit kofein)
  • snižuje riziko přetrénování
  • zlepšuje vytrvalost
  • pomáhá při redukci tukové tkáně a chrání svalovou hmotu díky snížení hladiny kortizolu

Když se rozhodnete účinky této houby vyzkoušet

Pokud si budete chtít cordyceps koupit, dejte si pozor na nekvalitní výrobky. Tím, že se tato houba stala “hitem” a je po ní velká poptávka, tak se často setkáte s cordycepsem, který se vyrábí tím, že se houba jen usuší a namele na prášek, což je pro výrobce nejlevnější. V této formě ale nezískáte z cordycepsu ty nejprospěšnější látky a jen vyhodíte peníze. Dávejte přednost cordycepsu, který je vyroben dvojitou extrakcí. V extraktu je biologická dostupnost účinných látek  třicetkrát až padesátkrát vyšší než u mletého prášku!!!

V ČR se dá sehnat např. velmi kvalitní dvojitý extrakt od firmy Superionherbs, který garantuje vysoký obsah účinných látek (více než 40% polysacharidů a 15% manitolu). Jde o 100% čistý extrakt. Navíc jako jeden z mála výrobků neobsahuje plnidla ani konzervační látky a je v rostlinných tobolkách vhodných i pro vegetariány a vegany.

Cordyceps

Je jasné, že cordyceps z vás sám o sobě světové rekordmany neudělá. Pokud ale máte dobře sestavený jídelníček a trénink, může vám tento přírodní doplněk vyladit v těle nejrůznější procesy a zlepšit nejen výkon a regeneraci, ale především může upevnit imunitu, zvýšit vitalitu a posílit schopnost odolávat únavě i stresu.

Cordyceps z pohledu čínské medicíny

Cordyceps se v Číně používá tisíce let a je jednou z nejvíce ceněných hub  v rámci tradiční čínské medicíny. Tato zázračná houba byla původně určena jen pro císaře a vyvolené. Používá se k léčbě nejrůznějších “moderních” nemocí, ať už se jedná o infekce , astma, ekzémy, autoimunní onemocnění nebo nádorová onemocnění.

V čínském léčitelství je cordyceps zcela jedinečný . Dong Chong xia cao  znamená v překladu “zimní tráva, letní červ“. Cordyceps se totiž skládá z houby a z larvy.

V zimním období je houba skrytá v půdě. V létě pak  vyroste a vystřeluje spóry, které se usazují na housence motýla, na které parazitují. Napadené housenky zalézají do půdy a houba postupně vyplní celý vnitřek hmyzu. Během svého vývoje je housenice schopna přežít i extrémní chlad a nedostatek kyslíku. Následně začne houba při vhodných podmínkách opět vytvářet plodnice a uvolněné spóry se uchytí na housenkách a celý cyklus se opakuje.

Plodnice housenice mají podlouhlý tvar (10 až 20cm), jsou hnědé a oranžové a sbírají se na konci léta.

Ve volné přírodě potřebuje cordyceps šest let pro kompletní dokončení cyklu a navíc je jeho výskyt velmi řídký. Z důvodu tohoto nedostatku a také  z důvodu příliš vysoké ceny, byly vyvinuty různé variace této houby v umělých podmínkách.

Zdraví, výkon a efektivní tvarování postavy

Máš dost všech obecných teoretických doporučení, které nikam nevedou? Naučíme tě, jak si v praxi snadno přizpůsobit jídelníček pro efektivní budování svalů, maximální spalování tuků i rychlejší regeneraci.  

Více o kurzu, aktuální volné termíny i reference studentů najdete zde:

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Možnost zakoupení DÁRKOVÝCH POUKAZŮ –  ideální  dárek, který potěší všechny sportovce!!!

  • Zdroje:
    https://www.naturalstacks.com/blogs/news/beyond-the-research-can-cordyceps-boost-atp-and-performance
  • http://www.diochi.cz/housenice-cinska-cordyceps-sinensis-husenica-cinska
    http://www.cordyceps-sinensis.cz/clanky-cordyceps-housenice-cinska.html
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110835/
  • http://jeffreydachmd.com/wp-content/uploads/2013/07/Cordyceps-Sinesis-Medical-Mushroom-Richard-Alan-Miller-Nexus.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909570/
  • https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02836405?LI=true

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mi poradíte co by bylo dobré na posílení imunity a na astma. 3x do roka vždy skončím s kašlem na antibiotikach a kortikosteroidech. Už nevím co vyzkoušet. Jsem úplně bezradna, nechci dávat pořád do těla takové svinstvo. Děkuji za info a přeji krásný den. Lenka Škopíková

    • Imunita je z 80% o zdravých střevech. Pokud člověk bojuje se syndromem propustnosti střev nebo s narušenou střevní mikrofl=orou, tak mu samotné doplńky nepomohou, nebo jen krátkodobě uleví (i když je řada rostlinných doplňků, které dokáží imunitu podpořit – echinacea, reishi, eleuterokok, lapacho, černý bez a mnoho dalších). Podrobně se komplexnímu řešení věnujeme na našem semináři https://behejsrdcem.com/clanky/seminar-sila-bylin-pro-maximalni-vykon-a-zdravi/.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno