V horku dejte pozor, pokud trpíte nízkým krevním tlakem

0

Co dělat, aby to s vámi někde na tréninku neseklo.

Nízký tlak vás na rozdíl od vysokého tlaku nijak neohrožuje na životě, naopak se říká, že lidé s nízkým tlakem se dožívají vyššího věku. Nicméně některé příznaky nízkého tlaku, jako je motání hlavy, únava, závratě, mžitky před očima, bolesti hlavy nebo dokonce mdloby nejsou nic příjemného.

Normální hodnota krevního tlaku je kolem 120/80 mmHg. Za nízký krevní tlak se považují hodnoty, které klesnou pod 110/70 mmHg.  Trpí jím hlavně ženy nebo vysocí a hubení lidé. Nízký krevní tlak může být také vyvolán léky nebo závažnějšími onemocněními jako například cukrovkou, Parkinsonovou chorobou atd. Dočasně se může objevit i u těhotných žen.

Teď v horku mohou obtíže s nízkým tlakem být vyvolány ještě nedostatkem tekutin a ztrátou soli. V kombinaci s náročnějším tréninkem pak mohou závratě nebo mdloby potrápit i lidi, kteří jinak obtíže nemají.

Co pomůže, pokud máte hodně nízký tlak:

V první řadě zvyšte příjem tekutin a víc solte (sodík zvyšuje tlak a navíc ho ve vedru ztrácíme víc než obvykle). Vyhněte se pití alkoholu a jezte menší porce ideálně ochlazujících jídel (syrová zelenina, citrusy…) – více o tom, jak pomoct tělu s ochlazováním, si můžete přečíst v článku s tipy na sportování ve vedru

Vyzkoušejte místo kávy kvalitní čaje

Zvýšit tlak samozřejmě pomáhají i nápoje s kofeinem (káva, cola…), ale dejte pozor na dehydrataci.

Je dobré pít především zelený čaj, který z pohledu čínské medicíny ochlazuje, což je při současných vysokých teplotách víc než žádoucí.

Doporučuji vyzkoušet i maté čaj.

Yerba maté jsou vlastně lístky a stonky cesmíny paraguayské. Maté obsahuje vysoký obsah kofeinu (přibližně 1,5%), který spolu s dalšími látkami povzbudí víc než káva, přesto ale maté čaj není návykový. Navíc obsahuje řadu aminokyselin, vitamíny, minerály (vysoké množství vápníku, hořčíku, manganu, železa, selenu, draslíku, křemíku a fosforu) a antioxidanty – zkrátka vše, co při sportu využijete. Maté umí také skvěle zlepšit koncentraci a paměť a mnozí lidé oceňují i jeho schopnost potlačovat hlad a snižovat chuť na sladké.

Navyšte si příjem vitamínu C

Vitamin C najdete nejvíce v citrusech, v kiwi, jahodách, brusinkách, černém rybízu, ale také v zelenině – v rajčatech, paprikách, brokolici, květáku, petrželi, špenátu nebo v bramborách. Dobrým zdrojem vitaminu C je rakytník a šípek. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, pak doporučuji amalaki (indický angrešt). 100 g amalaki obsahuje stejné množství vitamínu c jako 2 kg pomerančů. Amalaki umí navíc snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje imunitu, zrak, posiluje játra, pomáhá s regenerací, zlepšuje činnost srdce i mozku… zkrátka ne nadarmo se plodům amalaki říká nebeské ovoce.

Vyzkoušejte bylinkové pomocníky

Z bylinek je na nízký krevní tlak nejlepší rozmarýn. Buď čaj (1 vrchovatá lžička rozmarýnu se zalije šálkem vroucí vody a nechá 10 minut louhovat, potom se zcedí a denně se vypijí 2 až 3 hrnky) nebo farář Kneipp doporučoval rozmarýnové víno :
Rozmarýnu nechte louhovat v bílém víně typu ryzlink v poměru 1:12 (čerstvá květenství i s listy naložte do vína, nechte 8 dnů louhovat a pak sceďte) a po obědě a po večeři vypijte podle potřeby 1 dl vína).

Na nízký krevní tlak je také výborná lékořice, takže pokud vám chutná pendrek, kupte si ho do zásoby.  Lékořicový kořen obsahuje aromatickou látkou glycyrrhizin. Ten působí tak, že podporuje vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl (resp. Na+) a podporují vylučování draslíku (K+). Následkem toho se změní hospodaření s vodou a stoupne krevní tlak. Zvyšuje se však nebezpečí otoků.

Výborně krevní tlak upravují i různé adaptogeny – mezi nejlepší patří ashwagandha (vitánie snodárná) a tulsi (bazalka posvátná), které můžete užívat ve formě čajů nebo tinktur.

Z českých bylinek lze vyzkoušet například hloh obecný , který patři mezi nejúčinnější „srdeční byliny“. Především plody hlohu (hložinky) upravují a normalizují činnost srdce – podle potřeby ji povzbuzují nebo tlumí. A stejný efekt mají i při úpravě krevního tlaku.

Z potravin přirozeně upravují nízký krevní tlak různé oříšky (mandle), semínka a luštěniny.

První pomoc při mírné závrati:

Pokud vás přepadne závrať (například pokud se rychle zvednete z lehu nebo sedu), pomáhá přejít na chvíli do dřepu nebo zkřížit nohy ve stoje. Samotné zkřížení nohou prý zvýší krevní tlak o 10 až 15 mm Hg.

Přečtěte si také:

Pochutnejte si na cuketových špagetách

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno