Pochutnejte si na cuketových špagetách

1

Rychlovka, kterou ocení nejen sportovci během horkých dnů, ale i lidé, kteří se snaží zhubnout a snižují příjem sacharidů v jídleníčku.

Těstoviny patří mezi nejoblíbenější jídla běžců. Když ale teploty venku stoupají, můžete si pochutnat na odlehčené verzi špaget nebo nudlí vyrobených ze zeleniny.

Na trhu se dají koupit speciální spiralizéry na přípravu zeleninových nudlí

Pokud jste ještě nikdy nepřipravovali nudle ze zeleniny, nemusíte mít obavy z nějak složité výroby. Sice se dá pořídit tzv. spiralizér, který vám z cukety, lilku, mrkve, dýně, řepy či okurky vytvoří krásné dlouhé špagety i široké nudle, ale bohatě si vystačíte i se struhadlem nebo škrabkou.

Zeleninové nudličky můžete samozřejmě použít do receptů i syrové, ale já mám ráda, když jsou provoněné mým oblíbeným kořením, troškou česneku a malinko změklé krátkým restováním.

Zeleninové nudle nebo špagety můžete používat jako klasické těstoviny – s pestem, oblíbenou rajčatovou omáčkou a posypané parmezánem nebo jako přílohu k masu

Na náš recept budete potřebovat:

2 menší cukety
3 stroužky česneku
olej (já použila rýžový)
jarní cibulku
baby špenát
cherry rajčata
mozzarellu
sůl, oregano, špetku pepře
olivový olej na zakápnutí, pár lístků bazalky a lžíci konopných semínek

Na lžíci oleje lehce orestujte nakrájený česnek a přidejte cuketové špagety.

Přihoďte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a koření. Vše promíchejte  a nechte 2 až 3 minutky prohřát, aby špagety trochu změkly.

Na talíř dejte hrst baby špenátu. Můžete použít i rukolu.

Málokdo ví, že právě tato zelenina má vliv na tvorbu oxidu dusnatého (NO), který umí rozšířit cévy, zlepšit prokrvení, zvýšit okysličení svalů a zlepšuje nejen samotný sportovní výkon, ale samozřejmě má vliv i na regeneraci. Pokud si chcete NO navýšit, můžete samozřejmě sáhnout i po nějakých doplňcích (ve fitness shopech je najdete pod názvy NO BOOSTER), ale vědci dokázali, že stejného efektu dosáhnete, pokud si každý den dáte porci baby špenátu, rukoly, kerblíku, řeřichy nebo vypijete 2 až 3 dcl šťávy z červené řepy. To jsou nejbohatší přírodní zdroje vhodných nitrátů.

Na špenátové listy dejte připravené špagety, přidejte mozzarellu a cherry rajčátka, zakápněte olivovým olejem a posypte loupanými konopnými semínky, které budou kromě mozarelly dalším zdrojem ideálních bílkovin nezbytných pro regeneraci svlů.

Podle chuti přidejte nasekanou bazalku a pak už  nezbývá než popřát dobrou chuť.

Na posypání můžete použít i “veganský parmezán” z lahůdkového droždí a ořechů.

Zdroj:

Research Review: Do veggies improve endurance?


http://ajcn.nutrition.org/content/90/1/1.full

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno