Umění totální relaxace

0

Šavásana je nejjednodušší pozice na provedení, ale nejtěžší na zvládnutí. Zklidnit mysl a uvolnit celé tělo není vůbec snadné a zvládnutí šavásany je považováno za skutečné umění.


Totální relaxace

Totální relaxace je základním cvičením hathajógy. Je známa jako Šavásana, v češtině “Poloha mrtvoly”. Západní terapeuti jí pod pojmem Body scan využívají pro diagnostické účely: nelze-li něco uvolnit, je to signálem, že s organismem není něco v pořádku. My využijeme totální relaxaci na to, abychom věděli, jak se cítí (váš) zdravý organismus v úplném klidu. Shledáme-li v běžném životě nějaké odchylky, budeme hned vědět, že “se něco děje”.

Schopnost vnímat stres není zcela automatická. Mnoho lidí žije konstantně ve stresu a už vlastně ani nevnímají, že něco není v pořádku. Někdy je opravdu těžké určit míru stresu, a to především ve sportu. Proto čím dál víc sportovců sleduje odezvy těla na stres pomocí měření variability srdečního tepu. V případě, že se dlouhodobě pohybují ve stresu, který nesouvisí s tréninkem, pak se musí snažit snížit jiné stresující aspekty ve svém životě – tady se pak hodí umění totální relaxace, biohacking spánku, využívání adaptogenů.…atd.). Pomocí měření variability srdečního tepu si pak mohou sledovat efekt, které jim jednotlivé metody biohackingu přínáší.

Více o analýze variability srdečního tepu pomocí si můžete přečíst v našem seriálu:

Měření variability srdečního tepu – mySASY diagnostika

S cvičením počkejte až na dobu, kdy se budete cítit docela zdravě, ne zdevastovaně nebo vyčerpaně. Chceme vědět, jak se cítí zdravý organismus v klidu a ne to, jak se léčí nemocný, nebo odpočívá vyčerpaný.

Najděte si nějaké místo, kde vás zhruba 50 minut, délku úvodního cvičení, nic nebude rušit, lidé, hmyz, extrémní teplota, hluk a pod. Povrch, na kterém budete ležet, by neměl být příliš měkkým, ani hrbolatým. Ideální je rovný tvrdý povrch pokrytý koberce, nebo tenkou karimatkou.

Počítejte také s tím, že v začátcích, první týden až dva, se vám může stát, že při cvičení usnete. Není to nic nenormálního a nemusíte z toho mít výčitky. Přesto, pokud vás po cvičení něco ještě důležitějšího čeká, raději si nastavte budík.

Natáhněte si nějaký pohodlný, nikde neškrtící a nic nezaškrcující oděv. Sundejte si obuv, brýle, hodinky, šperky.

Cvičením vás provedu ústně. Audio si stáhněte tady. Až si postup zapamatujete, budete si jej vést sami.

Takže si lehněte na záda a jdeme do toho. Pusťte si následující audio.

Závěrečné poznámky

Možná, že se vám nepodaří relaxovat všechno. Znamená to, že nejste až tak úplně zdraví. V čem konkrétně problém je, nevím. Zkuste pátrat.

Zkuste to cvičení pro začátek dělat denně. Abyste váš organismus naučili, co to znamená “zdravý organismus v totální relaxaci”.

Když zjistíte, že vám pro dostatečnou relaxaci stačí už jenom jeden průchod tělem, tak ten druhý už nedělejte.

Postupem času zkoušejte a naučte se bleskovou relaxaci. Je to umění, jak uvést organismus do relaxovaného stavu během pár sekund. Je to jakobyste zmáčkli nějaký knoflík, a naráz během sekundy je celé tělo dost dobře relaxováno. Bleskově si jej celé pocitově projděte, hlavně známá problematická místa, a kdyby ještě náhodou nebyla nějaká relaxována, tak je doražte.

Docela dobré je naučit se relaxovat v sedě, ve stoje, při chůzi, při běhu. Abyste při tomhle dosáhli dobré relaxace, je k tomu nutná zatraceně dobrá postura těla. Stačí poměrně malá odchylka, a je tady křeč (kterou si často ani neuvědomujeme, protože je pro nás, v důsledku každodenní špatné praxe, naprosto přirozená).

Baví vás posouvat své hranice a trénovat chytře? Začněte využívat nejspolehlivější biofeedback nejen pro sport a objevte výhody diagnostiky variability srdečního tepu

  • Sledování HRV pomocí mySASY umožňuje každý den sledovat a regulovat tréninkovou intenzitu a regeneraci.
  • Můžete sledovat, jak se organismus vyrovnává s předchozím zatížením
  • Můžete si ověřit aktuální úroveň doplňování energetických zásob
  • Máte přehled o úrovni kompenzace/adaptace
  • Můžete určit nástup superkompenzační fáze
  • Díky tomu si pak můžete stanovit kdy a jaký typ zatížení či regenerace bude nejvhodnější pro maximalizaci tréninkového efektu

Více informací o měření variability srdečního tepu si můžete přečíst v našem seriálu:

SERIÁL O MĚŘENÍ VARIABILITY SRDEČNÍHO TEPU

Pro všechny čtenáře Běhej Srdcem jsme teď ve spolupráci s mySASY připravili možnost vyzkoušet měření variability srdečního tepu za akční cenu.
Stanovení tréninkového profilu + program FREE získáte s 50% slevou!

Na stránkách https://www.treninkovyprofil.cz/ stačí zadat partnerská kód: BEHSR236.

Pozor – akce je časově omezená do konce května 2019.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno