Tajemství přírodních NO boosterů, které vám zlepší sportovní výkon a zajistí kvalitnější sex

0

Stimulanty oxidu dusnatého pomáhají zajistit maximální prokrvení svalů, efektivnější okysličení, lepší přísun živin a významně ovlivňují zdraví celého organismu.

Oxid dusnatý (NO) je jednou z nejdůležitějších molekul v lidském těle.

Jeho hlavní funkcí je rozšiřování cév. Mimo to je NO také přenašečem nervových vzruchů.
Oxid dustaný toho ale umí mnohem víc.

NO neboli oxid dusnatý je v chemii jednou z nejjednodušších molekul, kterou tvoří pouze dva atomy – jeden atom dusíku (N) a jeden atom kyslíku (O). Přestože je struktura NO jednoduchá, v současné době je oxid dusnatý považován za nejvýznamnější molekulu v těle, naprosto zásadní pro Vaše zdraví.

V roce 1998 obdrželi tři američtí farmakologové (Robert F. Furgott, Louis J. Ignarro a Ferid Murad) Nobelovu cenu za objev oxidu dusnatého jako signální molekuly v kardiovaskulárním systému.

Až do poloviny 80. let se o oxidu dusnatém (NO) mluvilo především jako o škodlivé složce výfukových plynů, fotochemického smogu a kyselých dešťů, či katalyzátoru zániku ozonové vrstvy ve vysokých hladinách atmosféry. Přitom jde o sloučeninu známou již velice dlouho.

Prvním, kdo určil oxid dusnatý, byl John Mayow již v roce 1669 a o sto let později jej Joseph Priestley (1772) popsal jako bezbarvý plyn, který při –151 °C kondenzuje na bezbarvou kapalinu.
Přes sto let trvalo, než se objasnilo, proč nitroglycerin zmírňuje srdeční bolesti – že uvolňuje oxid dusnatý, který vyvolá rozšíření koronárního řečiště.

Dnešní vědecký zájem o molekulu NO je zaměřen především na kardiovaskulární systém regulaci krevního tlaku, na imunitní systém a mechanizmus zánětu, a konečně na centrální nervový systém.

Vědci pod vedením Dr. Nathana Bryana z Texaské University poukázali na obrovský význam NO v těle. Jejich výzkum dokázal, že nedostatek oxidu dusnatého stojí za všemi druhy nerovnováh jako je ztráta kostní hmoty, cukrovka a rakovina.

Oxid dusnatý (NO) je základním chemickým poslem vyráběným tělem uvnitř oběhového systému,  ze kterého pak expanduje krevním řečištěm.

To zvyšuje přísun krve ke všem orgánům a buňkám, což obnovuje zdraví a sílu kardiovaskulárních tkání.

Produkce NO stoupá do 25 let života, pak je sice produkován, ale ne už v takové míře.

U většiny lidí jeho produkce po čtyřicítce rychle klesá. Díky tomu pak v 50-60 letech má člověk asi polovinu oběhové kapacity, kterou měl ve svých dvaceti.

Dopad tohoto objevu na naše zdraví je nemalý: jestliže podporujeme produkci NO, působíme proti stárnutí na základní úrovni oběhového systému.

Jak se ukazuje, mnoho jídel a bylin bylo již tradičně využíváno pro léčbu kardiovaskulárního systému a jsou vysoce efektivní pro podporu výroby “oxidu dusného”. Výzkum Dr. Bryana nejenže potvrzuje efektivitu tradiční léčby, ale také vyjadřuje jednoduché a účinné strategie pro omlazení těla.

NO ve sportu

Pro sportovce zajišťuje NO maximální prokrvení a okysličení svalů během tréninku a po něm.  Díky tomu, že rozšiřuje cévy, zlepšuje přísun kyslíku i živin tam, kam je to potřeba. Svaly tak mají dostatek potřebných aminokyselin a  je maximálně zabezpečena i obnova glykogenu. Je jasné, že  zvýšené prokrvení  vede také k rychlejšímu odplavování odpadových produktů metabolismu a tím i k urychlení regenerace a menší bolestivosti svalů po výkonu.

Každý sportovec určitě ocení i lepší koncentraci a nervosvalovou koordinaci. A aby toho nebylo málo, NO vám zlepší termogerulaci při sportu a celkově podpoří i imunitní systém. NO boostery tak patří mezi nejčastěji využívané suplementy příznivci biohackingu.

Pozitivní účinky NO

  • Rozšíření cév – což znamená, že pomáhá regulovat průtok krve do každé části těla. NO uvolňuje a rozšiřuje cévy, aby krev mohla účinně zásobovat srdce a svaly kyslíkem a živinami
  • Zabraňuje tvorbě krevních sraženin, které mohou způsobit cévní mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt
  • Snižuje krevní tlak
  • Mírní nebezpečí zánětlivých procesů v cévní stěně
  • Klíčovou roli sehrává při zpomalování tvorby aterosklerotických plátů v cévách (tzv. kornatění tepen)
  • NO se spolupodílí na některých funkcích nervového systému (lepší prokrvení mozku, přenos nervových vzruchů, tvorba paměti, nervosvalová koordinace)
  • vliv na imunitu (pomocí NO makrofágy usmrcují některé bakterie)
  • Oxid dusnatý má  vzhledem ke svým schopnostem rozšířit cévy vliv i na potenci.   Vyšší obsah oxidu dusnatého způsobuje dokonalé prokrvení svalů (včetně těch pohlavních), zlepšení  erekce i sexuálního prožitku.

To nejlepší z přírody na podporu tvorby oxidu dusnatého

červená řepa, rebarbora, kapusta, celer, rucola, baby špenát, zelí, květák, šťáva z granátových jablek, mrkvová šťáva, česnek a brokolice

sezamová a slunečnicová semínka
pravé kakao, kakaové boby, kvalitní čokoláda

maso – červené, kuřecí, ryby, krevety

Bylinky

  • hloh
  • šalvěj
  • Prunella vulgaris(černohlávek obecný
  • ženšen
  • kopřiva
  • pampeliškové listy
  • muira puama
  • gotu kola

CO NIČÍ PRODUKCI OXIDU DUSNATÉHO

Kouřeni cigaret, nedostatek cvičení, nedostatečné povrchové dýchání, pití perlivých nápojů, dehydratace, špatný spánek, nekvalitní jídelníček.

Co koupit z doplňků

Na trhu najdete celou řadu různých NO boosterů.

Jejich obsah bude většinou velmi podobný – budou obsahovat aminokyselinu l-arginin, případně l-citrulin.

L-arginin se mimojiné z výše uvedých důvodů často používá i při řadě srdečních a cevních onemocněních, pro snížení krevního tlaku, k urychlení hojení ran, ke zvýšení průtoku krve do studených rukou a nohou, při astmatu, křečích nebo při snížení mentální kapacity u starších lidí (senilní demence).

Užívání L-argininu před sportovním výkonem:

Nezávisle na kondici se užívá 3 – 5 g Arg v jedné dávce (30 – 60 minut před tréninkem), dávkuje se 2 – 3krát denně bna lačno. Účinky L-arginu lze zintenzivnit současným užíváním  s l-carnitinem a l-citrulinem.


Baví vás posouvat své hranice a trénovat chytře? Začněte využívat nejspolehlivější biofeedback nejen pro sport a objevte výhody diagnostiky variability srdečního tepu

  • Sledování HRV pomocí mySASY umožňuje každý den sledovat a regulovat tréninkovou intenzitu a regeneraci.
  • Můžete sledovat, jak se organismus vyrovnává s předchozím zatížením
  • Můžete si ověřit aktuální úroveň doplňování energetických zásob
  • Máte přehled o úrovni kompenzace/adaptace
  • Můžete určit nástup superkompenzační fáze
  • Díky tomu si pak můžete stanovit kdy a jaký typ zatížení či regenerace bude nejvhodnější pro maximalizaci tréninkového efektu

Více informací o měření variability srdečního tepu si můžete přečíst v našem seriálu:

SERIÁL O MĚŘENÍ VARIABILITY SRDEČNÍHO TEPU

Pro všechny čtenáře Běhej Srdcem jsme teď ve spolupráci s mySASY připravili možnost vyzkoušet měření variability srdečního tepu za akční cenu.
Stanovení tréninkového profilu + program FREE získáte s 50% slevou!

Na stránkách https://www.treninkovyprofil.cz/ stačí zadat partnerská kód: BEHSR236.

Pozor – akce je časově omezená do konce května 2019.

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaň se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Nauč se sestavit si jídelníček na míru. Zjisti, jak efektivně hubnout, jak nabrat svalovou hmotu i zvýšit výkon.

Skoncuj jednou provždy s otázkami ohledně výživy. Přihlaš se naše oblíbené kurzy (nejen) sportovní výživy a získej všechny potřebné znalosti, které potřebuješ na své cestě za vysněnou postavou.

Více o kurzu a akční nabídce zde: Kurz sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY


Zdroj:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno