Nejlepší tipy, jak vyzrát na rýmičky, virózy a chřipky

0

Zjistěte, co nejlíp funguje, když na vás něco leze…

S podzimem se bohužel dostavilo období, kdy hodně běžců odpadne z tréninků a závodů kvůli nachlazení a virózám.

Někdy za to může ne úplně ideální životospráva v kombinaci s chladným počasím, jindy stačí nedostatek odpočinku a kvalitního spánku. Jak nám dokazují mnohé studie, jedinci, kteří kvalitně spí 7 až 8 hodině denně, jsou třikrát odolnější vůči infekcím typu chřipky než lidé, kteří spí málo.

Něco na mě leze, mám se jít vypotit na trénink?

Zásadním problémem je určit CO to vlastně na vás leze. V případě “rýmičky” se úplně běhání vzdát nemusíte, při chřipce je ale vždy nutný naprostý odpočinek, jinak si koledujete o pořádné komplikace. Určit správně diagnózu není vždy úplně jednoduché.

Chřipka versus rýmička

Při pouhém nachlazení člověk kýchá, má rýmu, ucpaný nos, někdy jsou trochu zvětšené mandle. Dostaví se únava, někdy bolest hlavy v kombinaci se zahleněním.. Nachlazení běžně trvá tři až pět dní, kašel ale může doznívat klidně dva až tři týdny. I nachlazení se může někdy zkomplikovat, např. zánětem dutin nebo zánětem průdušek. Pak je samozřejmě lepší navštívit svého lékaře a na běhání zapomeňte, dokud se nebudete cítit úplně fit..

Na rozdíl od nachlazení, které se rozvíjí poměrně pozvolna, nás chřipka skolí obvykle velice rychle.  Chřipka se nejčastěji ohlásí horečkou spojenou se zimnicí. Tepovka v klidu bývá vyšší až o 20%. Typická je bolest svalů a celková slabost a vyčerpání.  Mandle bývají výrazně nateklé. Někdy člověk pociťuje v krku intenzivní bolest, někdy zase bolí na hrudi v oblasti průdušek. Suchý, dráždivý kašel se u někoho dostaví hned na začátku, u někoho až později. Chřipka nás potrápí sedm až deset dní ( pokud se nepřidají komplikace jako zápal plic, zánět vedlejších nosních dutin, zánět středního ucha apod.).  Pokud při chřipce podceníte odpočinek, budete si hrát na hrdinu a zkusíte se vypotit na tréninku, tak riskujete třeba i virový zánět srdečního svalu. Přecházet chřipku se prostě nevyplácí. 

Trénink pečlivě zvažte

U obyčejné rýmy vynechání tréninku není zcela nutné. Vždy bude záležet na konkrétních příznacích a na tom, jak se celkově cítíte. S totálně ucpaným nosem a hlavou jako střep si běhání asi moc neužijete. Je pravda, že při tréninku může tělesná teplota stoupnout tak, že nám skutečně pomůže počínající nemoc zastavit (je to podobné, jako když se vypotíte v posteli). Neplatí to ovšem vždy. V každém případě, pokud se rozhodnete pro trénink, zvolte intenzitu, která vaši tepovou frekvenci nevyžene výš, než na přibližně 60% TF max. K vyšší intenzitě tréninku se vraťte až poté, co se budete cítit fit.

Pokud jste si uhnali chřipku, pak na trénink zapomeňte. Byl by to nesmyslný hazard se zdravím.

Babské rady k nezaplacení

Při nachlazení je dobré se zahřát :-). To je docela logické, ale hodně lidí udělá pravý opak.
Asi nejhorší co můžete při nachlazení udělat je koupit si kila mandarinek a pomerančů. Sice v nich je vitamín C, ale citrusové plody obecně silně ochlazují, takže své prochladlé tělo obvykle „doděláte“.

Mnohem lepší je sáhnout po horkém čaji –  ideálně třeba zázvorovém (10 g čerstvého strouhaného zázvoru vaříme 5 min v 1 l vody. Poté ho přes cedník vymačkáme a horký vypijeme). Vitamín C vám zajistí šípkový čaj, nebo si klidně šťávu z půlky citrónu přidejte do již zmíněného zázvorového čaje.

Snažte se do jídel přidávat hodně zahřívacího koření – skořice, hřebíček, pepř, chilli, zázvor..

Polévka je grunt

Naše babičky léčily nachlazení slepičí polévkou. Ta má protizánětlivé účinky a dokáže léčit bolesti v krku i zmírňovat zanesení dutin.

Obecně na podzim zkuste přidat do jídelníčků víc vývarů. Navýšíte tím i množství potřebných aminokyselin, jejichž dostatek pomáhá při regeneraci  a hojení. 

Hodně sportovců si kupuje jednotlivé aminokyseliny ve formě doplňků. Například l-glutamin, který nejen pomáhá při budování svaloviny, ale úzce souvisí právě i s imunitou. V dnešní době, kdy si kvalitní vývary připravuje jen málokdo, je často nedostatek aminokyselin příčinou snížené obranyschopnosti. Pokud nestíháte připravovat vývary, dá s přinejhorším použít i zmíněná suplementace l-glutaminem (4x 5g denně).

Vývar vám navíc pomůže i s uzdravením sliznic poškozených zánětlivými stavy.

Vývary připravujte nejen z masa, ale i z kostí.

V dobře připraveném vývaru najdete kromě aminokyselin i spoustu skvěle vstřebatelných minerálů (vápník, hořčík, draslík, fosfor..). Další věc, kterou oceníte je dodání kolagenu, chondroitinu, glukosaminu a kyseliny hylauronové. Tyhle pojmy znáte určitě z reklam na předražené výrobky, které vám slibují zázraky spojené nejen s účinky na vaše klouby, ale i pro vaši pleť, vlasy i nehty.

Jak na správný vývar?

Maso i kosti opláchněte a osušte. Odřízněte přebytečnou tučnou kůži. Vody dávejte ideálně  stejné množství jako masa a kostí, maximálně dvojnásobek. Přidejte kořenovou zeleninu, cibuli (případně i česnek) a koření – pepř, bobkový list..(bylinky přidávejte až na posledních 30 minut vaření).  Vždy dejte maso a kosti do studené vody  a přiveďte k varu, potom teplotu snižte. Drůbež byste měli vařit tak  3-4 h, kosti savců je dobré vařit alespoň 6 hodin. Čím déle budete vývar vařit, tím líp. Pokud chcete výraznější chuť a uvolnit z kostí víc látek, pak je můžete před vařením nechat péct v troubě. Někdo přidává do vody ke kostem i trochu octa nebo kyselé víno – to by mělo pomoct uvolnit z kostí víc užitečných minerálů.

Bylinková první pomoc

Jako první pomoc, když na vás něco leze, můžete použít nejrůznější bylinkové tinktury. Dávkování u tinktur se většinou doporučuje okolo 1kapky na 1kg váhy denně. Nicméně pokud už cítíte, že se rozjíždí nějaká viróza, doporučuje se zvednout dávkování a užívat 20 až 30 kapek každé 2 až 3 hodiny.

Skvělá je například tinktura z lichořeřišnice. Nejčastěji se využívá při zánětech dýchacích cest , ale také močových cest. Působí proti stafylokokům, streptokokům, E. coli a dalším druhům bakterií. Podle odborníků je nejlepší používat ji preventivně nebo při prvních signálech infekce. Případně při doléčování choroby.

Při prvních příznacích nachlazení také často zabere výtažek z grepových jadérek – koupíte ho běžně v lékárně pod názvem Citrovital. Účinkuje proti zhruba 800 kmenů bakterií a virů, ale také proti mnoha plísním. Nejčastěji se používá právě na chřipku, bolesti v krku a infekce horních cest dýchacích. Má ale celé spektrum dalších příznivých účinků. Včetně toho, že posiluje odolnost sliznic a předchází zánětům. Příznivě působí také na složení střevní mikroflóry tím, že potlačuje škodlivé bakteriální kmeny. Tím nepřímo posiluje naši imunitu v boji s nejrůznějšími infekcemi.

Místo acylpyrinu si dejte čaj s tužebníkem a vrbou. Tužebník byl kdysi jednou z posvátných bylin keltských kněží (druidů). V první polovině 19. století objevili biologové, že obsahuje salicin a další látky. Podobně jako vrba bílá. Z těchto látek se německému chemikovi Felixu Hoffmannovi podařilo izolovat čistou kyselinu acetylsalicylovou. Z ní vznikl na konci 19. století jeden z nejslavnějších léků, Aspirin.
Tužebník navíc podporuje pocení a má antibakteriální účinky (proti E. coli, stafylokokům apod.). Také vrbu doporučují fytoterapeuti na virózy, při rýmě a nachlazení.

Šalvěj je jedním z nejlepších pomocníků v boji proti podzimnímu nachlazením. Dezinfikuje, pomáhá při pocení a ulevuje při bolestech v krku.

Užitečný je také tymián, který mírní kašel.

Čaj z mateřídoušky se doporučuje při všech druzích infekce včetně nachlazení, chřipky, bronchitidy, při zánětech uší a vedlejších nosních dutin. Někomu může i ulevit od bolesti.

Heřmánek má hojivý a regenerační účinek. Působí protizánětlivě a dezinfekčně, uvolňuje křeče a zvyšuje pocení. Jako čaj pomáhá při celé řadě nemocí, zejména při nadýmání, střevních poruchách a kolikách, žaludečních poruchách a kolikách, nachlazení, bronchiálním kataru, kašli a nespavosti.

Meduňkový čaj snižuje napětí, pomáhá s usínáním, zlepšuje trávení, ulevuje při horečnatých stavech, například při chřipce.

Čaj z květu černého bezu je vynikající při chřipce, nachlazení a bolesti vedlejších nosních dutin. Je i protizánětlivý a podporuje pocení. Vhodný i při kašli a pro zmenšení potíží při senné rýmě.

Čaj z lipového květu snižuje teploty vyvolané nachlazením a chřipkou. Je uklidňující, pomáhá při usínání a zmírňuje stresové bolesti hlavy. Dobrý je i na kašel, uvolňuje zahlenění a tiší kašlem rozbouřený žaludek.

Zázračná cibule -při rýmě nám babičky obvykle doporučovaly obyčejnou cibuli a dobře věděly proč. Cibulová šťáva pomůže nejen od rýmy, ale i od kašle a škrábání v krku. Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, posypte cukrem, a když cibule pustí šťávu, tak užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci (při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku). Nebo nakrájenou cibuli můžete přelít horkou vodou, povařit, scedit, smíchat s lipovým čajem, přidat med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Pokud máte opravdu hodně ucpaný nos, vyzkoušejte horké koupele rukou. Ponořte ruce po lokty do co nejteplejší vody, ucpaný nos by se měl brzy uvolnit.

Eukalyptový olej je při rýmě vhodný k inhalacím nebo do aromalampy. Vynikající je i olej ze sibiřské jedle. 

Česnek působí jako přírodní antibiotikum a ve vašem podzimním jídelníčku by neměl chybět.

Dalším přírodním antibiotikem je křen, který dokáže v našem těle účinně bojovat s infekcí a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce. V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou jeho silice rozpouštějí hlen na sliznicích dýchacích cest – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. To pocítíte už při jeho krájení či strouhání :-). Zkuste si vyrobit křen s medem. Křen najemno nastrouhejte a 2 lžíce křenu smíchejte se lžící medu. Užívat můžete 3 x denně jednu čajovou lžičku. Vynikající je i jablečný křen – je chuťově jemnější. K nastrouhanému křenu přidejte nastrouhané jablko, dle chuti šťávu z citrónu a případně doslaďte.

A co by to bylo za rady, kdyby tady chyběl alespoň jeden recept s kapkou alkoholu. Tak na závěr jedna meducína pouze pro dospěláky 🙂
Medvědí mléko je výborný a velmi účinný prostředek při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejte 200 ml mléka, 5 cl rumu (případně slivovice) a 2 lžíce medu. Užívejte před spaním a ráno se budete zase jako rybičky.

Mějte krásný podzim bez rýmiček!!


Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. 

Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.

Přestaňte odkládat změnu a skoncujte s otázkami ohledně výživy. Zbývají poslední místa na podzimní termíny Kurzu sportovní výživy

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Více informací naleznete zde: KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno