Nejlepší rady od muže, který zdolal 50 ironmanů za 50 dní

0

Tipy nejen pro trénink od Jamese Lawrence

Má přezdívku „Iron Cowboy“ – železný kovboj. Není divu – v roce 2015 zvládl 50 ironmanů v 50 dnech, v 50 různých státech. Pro ty, kdo by snad nevěděli, co to ironman je, jde o 3,86 km plavání, 180,25 km na kole a 42,2 km běhu.

Už jen samotné absolvování 50 ironmanů je nepředstavitelný fyzický výkon, natož když si k tomu člověk uvědomí, že James musel zvládnout i každodenní cestování ze státu do státu, někdy letecky, někdy autem, překonávat nedostatek spánku (spal v průměru 4,5 hodin), časové posuny a ještě se stihl věnovat médiím a lidem, kteří ho přišli povzbuzovat.

Během své výzvy 50/50/50 zvládl železný kovboj dokončit závody v průměru za 14 a půl hodiny.

Jedna výzva za druhou

James se narodil v Kanadě a už od dětství se věnoval sportu. Mnoho let zápasil a teprve v roce 2004 si vyzkoušel první triatlon.

Tenhle věčně vysmátý vousáč má už na kontě zápis v Guinessově knize světových rekordů za to, že dokončil nejvíce ironmanů v průběhu roku – v roce 2012 závodil v 30 extrémních triatlonech (v 11 zemích). O rok dřív, v roce 2011, dokončil 22 polovičních ironmanů za pouhých třicet týdnů.

Projekt 50/50/50

A proč se vůbec tento chlapík rozhodl podstoupit něco, čemu nikdo (snad kromě jeho rodiny a nejbližších) nevěřil, že by to mohl zvládnout?

Hlavní motivací byly a jsou pro Jamese jeho děti. Má jich pět (12, 11 ,9 ,7 a 6 let) a vede je k aktivnímu životu. Jak sám říká, snaží se je naučit stanovovat velké cíle, tvrdě na nich pracovat a jít za svými sny. A pořádně si tu cestu užívat.

Cílem projektu 50/50/50 také bylo vybrat peníze pro organizaci Jamie Oliver Food Foundation, která se snaží učit děti zdravě jíst. James vyzval lidi, aby se k němu připojili na posledních 5 km každého maratonu.  Každý, kdo běžel, přispěl na podporu organizace, která se věnuje boji s dětskou obezitou. Nakonec se podařilo vybrat skoro 70 tisíc dolarů.

Sám James přiznává, že nejtěžší bylo vyřešit celou logistiku. Hned během prvních 5 dnů musel team vyřešit cestování z Havaje na Aljašku, poté do Washingtonu a z Oregonu do Californie to bylo 10,5 hodiny autem. James tak musel stihnout letadlo. Vše muselo být naplánováno na minuty. V 6 hodin měl přílet na letiště a v 7:00 už musel stát na startu.

Přestože měl team k dispozici 3 auta a 3 kola, stalo se, že jeden den všechna 3 auta měla nehodu či poruchu, a tak si James musel auto pronajmout a kolo vypůjčit. Zkrátka vše se řešilo z minuty na minutu.

Jamesovi se nevyhly ani problémy zdravotní. Hned 5.den Jamesovi odešlo rameno, které měl kdysi operované. Několik závodů tak musel překonávat bolest a odplavat většinu úseků více méně s jednou “použitelnou” rukou. Na 18. ironmanovi James dokonce usnul na kole a měl pád, kdy, jak sám říká, byl zázrak, že se nezranil nijak vážně a odnesl si jen pár tržných ran a zhmožděnin.

Když se zaposloucháte do vyprávění tohoto výjimečného sportovce, nechápete, jak se vůbec mohlo Jamesovi podařit všech 50 ironmanů dokončit. Železný kovboj na to říká s úsměvem: “Bez víry by to nešlo”.

A co James odpovídá všem, kteří se ho ptají, co je při tréninku nejdůležitější?

5 RAD OD ŽELEZNÉHO KOVBOJE

1. Buďte přítomní, trpěliví a vytrvalí. Soustřeďte se vždy na krok, který je před vámi.

Vraťte se k základům. Nechytejte se kdejakých novinek. Bez základů nemáte na čem stavět. Není v tom žádné tajemství. Věnujte pozornost detailům, poslouchejte své tělo a nepřehlížejte maličkosti. Buďte trpěliví. Jako trenér vídám lidi, kteří nejčastěji chybují v tom, že se poté, co zvládnou 5 km, chystají hned pokořit ironmana. To je přímá cesta ke zranění. Vašemu tělu chvíli trvá, než si zvykne na objem a intenzitu tréninku. Pokud chcete úspěch, nespěchejte. Naučte se myslet ne v horizontu dní a týdnů, ale v horizontu měsíců a roku. Běžte pomalu, ale konzistentně na sobě pracujte.

2. Naučte se kdykoli přecvaknout na pozitivní myšlenku.

Při ironmanovi si každý hrábne na dno. Přijdou pocity smutku, bolesti, lítosti, vzteku nebo zoufalství. Některé věci jsou opravdu těžké a nepodaří se vám je překonat jen agresí nebo egem. Mnohem silnější motivací a hnacím motorem jsou jiné zdroje inspirace a energie. Láska a radost vás udrží na správné cestě, ať už míříte kamkoli.

Já jsem začal s triatlonem v roce 2004, ale před tím jsem se věnoval zápasení. To mě naučilo zvládat bolest. Je úžasné, že naše hlava se dokáže soustředit jen na jednu myšlenku. Když procházíte nějakým těžkým momentem, přesměrujte své myšlenky na něco pozitivního. Pro mě je to jakákoli myšlenka na mé děti. V okamžiku, kdy se vám podaří soustředit na něco pozitivního, získáte energii udělat další krok. A pak ten další.

3. Hledejte svou vlastní cestu. 

Zkoušejte v tréninku, co vám nejvíc vyhovuje, ať už jde o výbavu nebo výživu. Nesnažte se kopírovat někoho jiného. V závodě vás může překvapit ledacos, ale tyhle věci vás podrží.

Co se týká výživy, tak během výzvy 50/50/50 pro mě bylo nejdůležitější zajistit si dostatečný počet kalorií. A to bylo až 9000 kcal denně. Jedl jsem, co bylo k dispozici – pizzu, těstoviny, steak, salát…. cokoli.

Sacharidy a tuky jsem musel opravdu hodně navýšit, protože v prvních dnech jsem šel váhou dolů. Je pravda, že na takové množství jídla nemáte šanci se při normlním tréninku připravit, takže žaludek chvilkami protestoval, ale dalo se to zvládnout. Je důležité znát své tělo, odzkoušet si vše předem, vědět, co z doplňků stravy pro vás funguje a co ne.

4. Nepodceňujte regeneraci.

Nespoléhejte jen na jeden způsob regenerace, třeba jen masáž. Já kromě hloubkových masáží využívám i akupresuru, kompresní výrobky, návleky Norma Tech, spolupracuji s chiropraktikem, využívám laser i tejpování.

Naučte se způsoby regenerace kombinovat. Tak předejdete zranění. A stejně jako regeneraci, nepodceňujte celkovou přípravu těla – komplexní posilování. Nejde jen soustředit se na svaly, které nejvíc používáte.

5. Buďte inspirací pro své děti.

Děti jsou naše budoucnost. Vezměte je za ruku, odtáhněte je od počítačů a ukažte jim, že mohou mít velké sny. Buďte jim příkladem a cokoli děláte, dělejte to na 100%. Tím motivujete nejen je, ale i sebe. Snažte se ukázat svým dětem, že je možné dosáhnout na své cíle, i když jim nikdo jiný nevěří a všichni kolem říkají, že je to nemožné. Naučte své děti snít ve velkém, určit si cíl a jít za ním. Nebát se chyb, ty k tomu patří. Nejdůležitejší je si pořádně tu cestu za snem užít.

foto:JessaKae Photography

Zdroj a foto:
https://www.facebook.com/Ironcowboy?fref=ts
http://www.ironcowboy.co/#home
http://minf.ontraport.com/c/s/UAH/6ACK/s/sl/6lV/672eNu/vbOlil4VRn


Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“  

Sportovní výkon i tvarování postavy začíná na talíři. To platí bez rozdílu pro vrcholové i rekreační sportovce

Díky správnému složení a načasování jídel můžete efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšovat výkon i upevnit zdraví. 

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Více informací naleznete zde: KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno