Jaké boty zvolit pro trénink a jaké pro závod

0

Každý výkonnostní běžec, který se chce zlepšovat, by měl střídat intenzitu tréninku, kterému by měl samozřejmě přizpůsobit i vhodný typ maratónek. Správný výběr Vám pomůže zvládnout trénink s lepším pocitem a menším úsilím.

Např. pokud zvolíte na rychlostní trénink maratónku s velkým tlumením (tréninkovou), musíte vynaložit více energie do odrazu, abyste udrželi potřebnou rychlost než v maratónce speciální.

maratonky

Ze široké nabídky maratónek nejrůznějších značek máte na výběr základní tři typy maratónek.

A to maratónky na volný běh – nazýváme je tréninkové, maratónky na tempový trénink –  polospeciály a třetím typem jsou speciály, které jsou určené na rychlostní trénink.

běžecké boty1

Zmiňované typy maratónek se liší především sílou podrážky a hmotností.

Každý z výše jmenovaných tréninků je jiného zatížení (intenzity). Pokud běháte volný nebo regenerační běh, kontakt s povrchem trvá delší čas. Proto byste měli používat maratónky s největším tlumením, což zaručuje síla podrážky, která je u tréninkových maratónek největší.

Při tempovém tréninku se zvyšuje rychlost běhu a tím se zkracuje kontakt s povrchem. Proto byste měli volit polospeciály, které jsou vhodné pro tuto intenzitu zátěže. Mají středně silnou podrážku.

Pro rychlostní trénink je potom vhodné obout speciály, které se používají i na závody. Běhají se v nich tréninky na dráze, vybíhané kopce a v podstatě všechny rychlejší úseky.

Využitím správného výběru maratónek budete lépe cítit odraz. Běhat rychlost v tréninkových maratónkách, které mají největší hmotnost, je sice také možné, ale pokud vyzkoušíte odběhat rychlostní trénink ve speciálech, uznáte sami, že je to lepší. Budete mít pocit, že nohy „ běží samy.“

běžecké boty typy

Maratónku na závod byste měli vybírat podle jeho délky

Tedy na závod do 10 km můžete zvolit speciální maratónku. Na půlmaratón a maratón je už lepší zvolit polospeciály, protože intenzita běhu je nižší a celkový čas zatížení je delší. Tlumení došlapu v polospeciálech dokáže oddálit nastupující únavu lépe než maratónka speciální.

Volba správné maratónky se ještě může měnit vzhledem k Vaší tělesné hmotnosti.

To znamená, že běžec s vyšší tělesnou hmotností využije např. na rychlostní trénink polospeciály a na tempový běh, tréninkové maratónky. Totéž platí i při výběru závodní maratónky, kde si při závodu do 10km zvolí polospeciály a tréninkové od půlmaratónu výše.

běžecké boty6

Na závěr jedna malá rada: na závody od půlmaratónu výš je vhodné použít nové, ale „zaběhané maratónky.“ Stačí pár km, aby „sedly“ na nohu. Funguje to, jako všechno nové: máte pocit, že to jde chvíli „ samo.“ Zejména při maratónu tuto pomoc Vaše nohy jistě ocení.

Ale záleží jen na Vás, jak se rozhodnete. Toto je jen moje doporučení, na základě mých osobních zkušeností a  cítění běhu.

SPORTOVNÍ VÝŽIVA PRO LEPŠÍ VÝKONY, ZDRAVÍ I TVAROVÁNÍ POSTAVY – registrace na nové termíny našich kurzů jsou v plném proudu.

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst? Co vlastně jíst před tréninkem a co po tréninku? Jak jíst, když chci hubnout a jak, když chci nabírat svaly?“

Naučíme vás výživě rozumět – žádné obecné rady nebo počítání kalorií, ale praktické sestavování jídelníčku na míru nejen vzhledem k vašim tréninkům a cílům, ale i vzhledem k vašemu somatotypu.

Více o studiu, přihláškách i akční slevě najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno