Garmin Fénix 5S recenze: Elegatní, přitom výkonné, sportovní hodinky, které vás udrží ve střehu.

0

Posledních 8 týdnů jsem během cvičení i každodenních aktivit měla to štěstí testovat Garmin Fénix 5S. Moje předchozí hodinky byly Garmin Forerunner 230. Garmin Forerunner 230 nabízí 1,23 palcový barevný LCD displej s rozlišením 215 x 180 pixelů. Není to nejlepší obrazovka, ale poskytuje dostatečný náhled na čas a statistiku aktivit – což je to, co nejvíce využívám. Fénix5S je nejmenší z nové generace Fénixů (srovnání všech typů Garmin Fénix 5 jste si již mohli přečíst zde). Fénix5S má displej 1,1“ a rozlišení 218×218 pixelů, oproti Forerunneru 230 je jemnější a má také více barev.

Nezapomeňte si také přečíst naší velkou recenzi na Garmin Fénix 5X. A také jaké Garmin Fénix si vůbec vybrat.

Označení S jako small není náhodné. Jejich ciferník o velikosti 42mm určitě více vyhovuje drobnějšímu ženskému zápěstí. Jejich hmotnost je 61 gramů. To je o 20 gramů více než u Garmin Forerunner 230. Díky snímači pulzu ze zápěstí ale odpadá nepříjemné nošení hrudního pásu.

Pokud jde o design, myslím si, že Garmin Fenix5S vypadá opravdu skvěle. Je elegantní, přesto sportovní a nevypadá nepřirozeně ani na menším zápěstí. Můžete jej snadno nosit v kanceláři nebo na 10 kilometrovém běhu. V některých baleních naleznete silikonový i druhý, kožený nebo kovový, elegantnější řemínek. A když už mluvíme o běhu, jsem si jistá, že to víte, ale pro nejlepší výsledky s monitorem srdečního tepu na zápěstí byste měli nosit hodinky cca 2-3 centimetry nad zápěstím. Monitor pulsu srdečního tepu jinak nebude přesný. Senzor je celkem přesný až na dynamické aktivity.

Garmin Fénix5S měří snad úplně všechny sporty. Má GPS, Glonass, akcelerometr, gyroskop, výškoměr, barometr, teploměr, kompas a vestavěné snímače tepové frekvence. Zaznamenává běh, trailový běh, běžecký pás, turistiku, horolezectví, cyklistiku, indoor cyklistiku, horská kola, plavání v bazénu nebo na otevřené vodě, sjezdové lyžování, běžky, snowboarding, triatlon, paddleboarding, silový trénink, a další. Mimojiné také spánek.

Analýzu spánku považuji za dost zajímavou záležitost. Když se ráno probudíte jako zmlácený pes, tak minimálně víte proč a není pak od věci se zamyslet nad svým spánkovým režimem.

Kdyby vás zajímalo, jak to funguje, tak  hluboký a slabý spánek je určen kombinací tepové frekvence a pohybu.

Pokud váš sport není uveden jako volba, můžete vytvořit nový pomocí tlačítek na hodinkách (nutno podotknout že to není operace na pár kliknutí). Většina “běžných” sportů a i těch, které by vás nenapadly, jsou už samozřejmě připravené. Ze sportů, které chybí, mě napadá například „koloběžka“.

Jaké základní funkce v jednotlivých sportech měří a co mě zaujalo?

  1. Běh (vnitřní / venkovní) – trasa (u běhu venku), vzdálenost, rychlost / tempo, kalorie, kadence, všechny možné stopky, srdeční frekvence. Při použití hrudních pásů HRM-Tri nebo HRM-Run získáte navíc výšku odrazu, dobu kontaktu nohy se zemí, vyvážení zátěže mezi levou a pravou nohu, délku kroku a další zajímavé statistiky o běžeckém stylu.
  2. Cyklistika (venku / na trenažéru) – trasa (při jízdě venku), vzdálenost, rychlost, kalorie, stopky, srdeční frekvence, výškový profil (při jízdě venku), nastoupané a ztracené výškové metry během trasy (také při jízdě venku). Dají se měřit a zobrazovat i další údaje, jako je kadence nebo výkon, ale k nim jsou potřeba další, dodatečná čidla. Pro měření jízdy na trenažéru je potřeba trenažér s Bluetooth/ANT+ přenosem dat nebo rychlostní čidlo umístěné na zadní kolo.
  3. Plavání (bazén / otevřená voda) – v bazénu umí hodinky automaticky rozpoznat plavecký způsob (kraul, prsa, motýlek, znak) a zaznamenávat i cvičení techniky, dále zaznamenají počet bazénů/vzdálenost, rychlost záběrů, délku záběru, tempo plavání, délku přestávky, intervalové údaje, skóre efektivity plavání SWOLF a ve spojení s hrudními pásy HRM-Tri nebo HRM-Swim měří při plavání i srdeční tep (HRM-Swim je určený pro plavání v bazénu, HRM-Tri je spíše pro plavání venku a má navíc i funkce pro běhání). Při plavání venku měří hodinky jen při plavání kraulem! Je to kvůli tomu, že pod hladinou vody není dostupný GPS signál. Při kraulu pak zaznamenají uplavanou trasu a změří vzdálenost, tempo plavání a počet záběrů. Poměrně přesně změří a zaznamenají i teplotu vody.
  4. Triatlon – v jedné aktivitě umí změřit plavání, kolo i běh a zobrazit dílčí stopky pro jednotlivé disciplíny a celkové stopky pro celý závod.
  5. Golf – vzdálenost k přední, střední a zadní straně greenu plus vzdálenost každé ráně a skóre. Konkrétní golfové hřiště je do paměti hodinek potřeba předem nahrát z mobilu. Je to rychlé, ale musí se na to myslet… Hodinky si umí jedno hřiště uložit do paměti. Pokud hrajete na jediném hřišti, tak vám toto hřiště zůstává v paměti, pokud hrajete na více hřištích, je potřeba je před změnou hřiště z mobilu do hodinek přehrát.
  6. Pěší turistika a horolezectví –  trasa, vzdálenost, statistiky nadmořské výšky a případně navigační funkce nebo například záznam vývoje tlaku vzduchu pro odhad nejbližšího počasí.
  7. Lyžování, snowboarding – tady umí hodinky při jízdě na sjezdovce automaticky rozpoznat, kdy nasednete na lanovku, a v tu chvíli pozastaví stopky. Výsledkem je, že umí změřit, kolikrát jste sjeli svah, jakou maximální/průměrnou rychlost jste dosáhli při každém sjezdu, jak byl dlouhý každý sjezd a jaké měl převýšení. Současně ukazují celková data za den – ujeté kilometry, stopky, maximální rychlost, kolik výškových metrů jste za den sjeli a mnoho dalších údajů. Hodinky jsou při lyžování schopné měřit rychlost i vzdálenosti ve 3D, což znamená, že pro výpočet rychlosti berou oproti běžnému GPS měření v úvahu i výškový rozdíl (toto měření rychlosti a vzdálenosti má význam jen na prudkých svazích).
  8. Paddleboarding, veslování (indoor / out) – vzdálenost, počet a tempo záběrů, vzdálenost na 1 záběr, srdeční tep..
  9. Síla, kardio atd. – obvykle se používá pro cvičení například ve fitku nebo v posilovně, hodinky zaznamenají především čas, srdeční tep a kalorie.

Existuje však spousta dalších funkcí, které fitness maniaci milují. Nový Fenix vám po ukončení cvičení rozdělí tréninky do aerobních a anaerobních tréninkových zón, což je nová funkce. Stejně jako ostatní sportovní hodinky vám udává odhad VO2 max nebo doporučí dobu odpočinku.

Bude vás také informovat o vašem současném stavu tréninku – ať už jej přeháníte nebo zda byste měli trénovat jako obvykle – stejně jako o tréninkovém zatížení za delší časové období.Musím přiznat, že doposud jsem předchozí Garminy používala pouze při aktivitě a to nijak rozsáhle. Nová řada Garmin Fénix5 mi umožnila podrobný vhled na fyzickou kondici, čímž mě udržuje neustále ve střehu.

Fénix5S vám dokáže i předpovědět výsledky běhů na 5km, 10km, půlmaraton a maraton. Myslím, že se výrazně neodlišují od reality, ovšem pouze pokud máte natrénováno!

Pro srovnání: pražský půlmaraton jsem běžela za 1:41 a maraton za 3:45.

Fénix5 umí indikovat vaší aktivitu přesto, že ji sami nezaznamenáte. Zaznamená vám chůzi běh nebo jízdu na kole do práce. Pokud ale chcete mít přesné výsledky, je lepší si zapnout aktivitu a stopky.

Musím vypíchnout životnost baterie. Všechno závisí na vás a vaší každodenní činnosti. Pokud hodně běháte se zapnutými GPS a GLONASS plus WHRM a bluetooth, je jasné, že to bude baterii vyčerpávat. Pokud při svých aktivitách tolik GPS nepoužíváte (jdete si 3-5x týdně na 1h zaběhat), můžete očekávat přibližně 5+ dní výdrž baterie na jediné nabití. Hodinky se nabíjí speciálním nabíjecím kabelem – kvůli vodotěsnosti.

Při mém výstupu na Kellerjoch hodinky fungovaly skoro bezchybně, kdybych je ovšem nezapomněla dobít. Přesto na 10% baterie vydržely skoro 4 hodiny. V podobném případě může být řešením to, že si s sebou vezmete nabíjecí kabel a malou powerbanku. Hodinky totiž umožňují dobíjení za provozu.

Pokud se rozhodnete pro režim UltraTrac (většinou pro ultra maratony a dlouhé výlety), můžete šetřit baterii za cenu méně častého záznamu GPS. V tomto módu je ale přesnost GPS nižší a záznam je pak kostrbatý. Garmin však přidal gyroskop, který pomáhá místo GPS měřit vzdálenost a tempo. Funguje to dobře, ale oproti GPS to stále není perfektní.

Opravdu se mi Fénix5S líbí. Myslím, že každý, kdo je šíleně aktivní nebo chce elegantní sportovní hodinky z nich bude nadšen. Kvalitě a výjimečnosti produktu ale také bohužel odpovídá vyšší cena.

Když zvážíte všechny faktory, není pochyb o tom, že Fénix 5S je vynikajícím zařízením. Vše, co Garmin nabízí prostřednictvím svých zařízení, spojuje v řadě Fénix 5S do kompletního sportovního balíčku pro zápěstí. To ovšem neznamená, že Forerunner 230 nejsou dobré. Pokud si vážíte spolehlivých a pevných provozních metrik a nemáte chuť kvůli Fénix5S rozbít prasátko, jsou, zejména pro běžce, solidní alternativou.

Když je srovnám s mými Forerunner 230, tak pro běžné aktivity, jako je běh nebo jízda na kole poskytují velmi podobné výsledky. Pokud ale plavete nebo jste dokonce příznivci triatlonu nebo golfu, tak Vám Fénix5S poslouží určitě lépe. Další a asi podstatný rozdíl je v možnosti celodenního nošení. Forerunner 230 svou velikostí přeci jen nezapře, že se jedná o sportovní hodinky a jejich nošení do práce nebo do společnosti je opravdu omezené. Fénix5S jsou v tomto pohledu blíže klasickým hodinkám.

Pokud byste si chtěli přečíst opravdu perfektní (a velmi podrobnou) recenzi, doporučujeme také stránku Michala Nováka, nebo nejlepšího recenzenta elektronických hraček DC Rainmakera.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno