3 tipy pro bolavá běžecká kolena

0

Bolest kolene patří mezi nejčastější zdravotní problémy, se kterými se běžci potýkají.

Bolest v koleni nemusí vždy znamenat artrózu. Někdy jsou bolesti způsobené nerovnováhou pohybového systému, někdy za bolest může úraz, jindy infekční artritida. Problémy mohou působit zkřížené vazy, čéška, šlachy, menisky…. Koleno patří k nejsložitějším kloubům v těle, takže než si sami stanovíte nějakou diagnózu (nebo si necháte poradit od kámoše, co mu na kolena zabírá), vždy je lepší prokonzultovat příčinu bolesti s nějakým odborníkem.

Rozdíl mezi artrózou a artritidou

  • Artróza je degenerativní onemocnění, které vzniká z důvodu nadměrného opotřebení chrupavky, která tvoří styčnou plochu mezi klouby. Artróza obvykle postihuje spíše starší lidi. U mladších lidí se objevuje v případě, že opakovaně přetěžují klouby, např. při sportu, při nadváze, atd. Při artróze obvykle lékaři naordinují nějaké léky proti bolesti a tzv. chondroprotektiva (zpomalují degeneraci chrupavky).
  • Artritida je autoimunitní onemocnění. Je způsobena poruchou imunitního systému, který poškozuje buňky vlastního těla a vyvolává chronicky probíhající zánět. Artritida tak může postihnout jakýkoliv kloub bez ohledu na to, jak moc ho člověk zatěžuje. Artritidou může člověk trpět v jakémkoliv věku. Častěji a s výraznějšími symptomy se vyskytuje u žen. Artritida  má často za následek celkovou únavu a postihuje velké i malé klouby na obou stranách těla ve stejnou dobu. Pacientům s artritidou se předepisují nesteroidní antirevmatika (potlačují zánět i bolest) a další léky, např. kortikoidy.

Co pomáhá na bolavé klouby

1. Upravte jídelníček

Radou číslo jedna je upravit jídelníček. Hodně lidí investuje nemalé peníze do různých doplňků stravy, ale  ignorují to, že stav našich kloubů je do velké míry ovlivňován stavem našich ledvin a také tím, jak nám funguje látková výměna (žlučník a játra). Proto např. Jiří Janča ve své knížce Velký receptář alternativní medicíny doporučuje při problémech s klouby popíjet ledvinový čaj a nasadit vlaštovičníkovou tinkturu.

Rakouská bylinářka Maria Treben radí během dne, mezi dvěma šálky přesličkového čaje, vypít 4 šálky kopřivového čaje (vrchovatou lžičku kopřivy na jeden šálek čaje spařit horkou vodou a nechat půl minuty vylouhovat, scedit a vypít).

Určitě je dobré omezit uzeniny, sladkosti, tavené sýry a doporučuje se vyřadit z jídelníčku lilkovité potraviny (brambory, rajčata, papriky).

Pestrá strava s dostatkem vitamínů, minerálů, omega 3 (tučné ryby, mleté lněné semínko, vlašské ořechy..), atd. by měla být samozřejmostí.

Při zánětech je žádoucí používat protizánětlivé koření (např. kurkumu).

Bylinná směs na artritidu:smíchejte po jedné čajové lžičce březového listu, lipového květu a květu černého bezu, pak přidejte půl čajové lžičky mateřídoušky nebo tymiánu, směs přelijte 500ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát, přeceďte a pijete během dne po doušcích.

Využít můžete i bylinky ve formě tinktur.

Doplňky na klouby

Kloubní přípravky nejčastěji obsahují kombinaci následujících látek: chondroitin sulfát, glukosamin, MSM, kyselinu hyaluronovou nebo hydrolyzovaný kolagen.

  • CHONDROITIN SULFÁT dodává chrupavce pružnost a obnovuje rovnováhu složení kloubní tekutiny. Je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky a ostatních pojivových tkání – kostí, šlach, vazů.
  • MSM, celým názvem methylsulfonylmethan (nebo též správněji dimethylsulfon).  Je doporučován při zánětlivých onemocněních kloubů jako osteoartróza či revmatoidní artritida pro své protizánětlivé působení jako doplněk celkové léčby. Pozor: MSM by se neměl kombinovat s léky na ředění krve, jako je Warfarin.¨
  • GLUKOSAMIN zajištuje spojení mezi kostí a chrupavkou. Glukosamin ovlivňuje metabolizmus kloubů, napomáhá regeneraci kloubní chrupavky, zmírňuje zánět a bolestivost kloubů.
  • KYSELINA HYALURONOVÁ slouží v kloubní tekutině jako lubrikant, tlumič nárazů a potlačuje degradaci kloubní chrupavky. Také tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je přirozenou součástí všech pojivových tkání v těle.
  • HYDROLYZOVANÝ KOLAGEN je vysoce vstřebatelná forma kolagenu, což je hlavní stavební kámen chrupavek, šlach a vazů. Urychluje regeneraci pojivových tkání.

Často nám do redakce posíláte dotazy, zda sportovci skutečně používají přípravky na klouby pro koně nebo psy.

Za všechny mluvit nemůžeme, ale tady je malá statistika z našich kurzů výživy, které navštěvují profesionální i rekreační sportovci. Náš malý průzkum zahrnuje odpovědi cca 500 lidí, kteří dlouhodobě používají přípravky na klouby a většinou vyzkoušeli více doplňků (určených pro lidi i pro zvířata :–). Co se jim nejvíc osvědčilo?

Více než 50% dotázaných – Alavis Triple Blend pro koně – výhoda: cena, rychle zabírá, nevýhoda: dost odporná chuť.

Poznámka: v současné době už seženete i Alavis Triple Blend pro lidi (chuťově si ale moc nepomůžete :-))20% lidí Contipro  GelorenHA – výhoda: zabírá, chutná (višňová příchuť), nevýhoda: je dražší než Alavis


Zbylí dotázaní uvedli následující doplňky: Alavis 5 pro psy (v tabletách, na rozdíl od Alavisu Triple Blend obsahuje navíc ještě kyselinu hyaluronovou a kolagen), Flexit Drink od Nutrendu (pro lidi), Stride Plus pro psy, Aptus Apto-Flex VET sirup pro psy a kočky, Colafit (kolagen)

Závěr z našeho malého průzkumu nechť si udělá každý sám. A pokud máte další tipy, napište nám je do komentáře – čím víc lidí se podělí se svými zkušenostmi, tím lépe.

2. Rychlá úleva od bolesti díky zelí či kapustě.

Osvědčeným prostředkem na bolavé klouby jsou obklady ze zelných listů (nebo kapusty). Listy z hlávkového zelí nejprve naklepejte paličkou na maso. Pro nejlepší výsledek je dobré listy nahřát (vložte je mezi dva papíry na pečení a přejeďte je žehličkou). Listy přiložte na bolavý kloub, přikryjte igelitovou fólií a celé to obvažte bavlněným šátkem. Nechte působit celou noc. Ráno koleno umyjte a namažte měsíčkovou nebo kostivalovou mastí.

Jiří Janča doporučuje i obklady z listů podběle léčivého (čerstvé listy omýt, přiložit ve dvou vrstvách na kloub a převázat nejlépe na noc).

Na revmatické bolesti bolesti kloubů lze použít i léčivý obklad z nadrcených semen pískavice (100g pískavice se svaří v půl litru vody se lžící jablečného octa. Teplou kaši pak dáme na bavlněný hadřík a přiložíme 3x denně na postižené místo).

3. Nepodceňujte pravidelné cvičení

Nejlepší je problémům s koleny předcházet: nepřetěžovat je, udržovat klouby v teple, dbát na správné zahřátí před během, správnou techniku běhání, nepodceňovat vhodné boty, nenavyšovat nárazově tréninkové dávky, atd. Určitě je dobré pravidelně posilovat a protahovat. Zkrátka vyvarovat se svalových nerovnováh, které se časem projeví nějakým bolestivým problémem.


Jako malý bonus přidávám na konec 10 nejlepších cviků, které doporučují fyzioterapeuti pro bolavá kolena.

NĚKDO MÁ VÝMLUVY, NAŠI STUDENTI MAJÍ VÝSLEDKY

Diety ani kopírování jídelníčku nefungují. Když ale rozumíte sportovní výživě a víte, jak funguje vaše tělo, můžete konečně propojit tréninky s jídelníčkem a mít výsledky, které si zasloužíte.

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst? Co vlastně jíst před tréninkem a co po tréninku? Jak jíst, když chci hubnout a jak, když chci nabírat svaly?“

Naučíme vás výživě rozumět – žádné obecné rady nebo počítání kalorií, ale praktické sestavování jídelníčku na míru nejen vzhledem k vašim tréninkům a cílům, ale i vzhledem k vašemu somatotypu.

Více o studiu, přihláškách i akční slevě najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

SPORTOVNÍ VÝŽIVA PRO LEPŠÍ VÝKONY, ZDRAVÍ I TVAROVÁNÍ POSTAVY – registrace na jarní termíny našich kurzů jsou v plném proudu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno