Kopřivy pro sportovce – 3 překvapivé účinky, o kterých jste nevěděli

1

Přečtěte si, co všechno obyčejná kopřiva umí a jak ji propašovat do vašeho jídelníčku.

Kdyby kopřiva byla vzácná a pocházela z nějakých exotických krajin, zřejmě by ji výrobci potravinových doplňků prohlásili (zcela právem) za superpotravinu a my bychom za kopřivu platili zlatem.
Jenže je to jen všudypřítomný a obtížný plevel, který vás
navíc při dotyku nepříjemně popálí.

Co všechno kopřiva obsahuje

Kopřiva dvoudomá, Urtica dioica, je bohatá na vitamin C a obsahuje velké množství železa, hořčík, karotenoidy a flavonoidy (např. kvercetin, který potlačuje uvolňování histaminu, způsobujícím reakci na alergeny). Dále listy, nať a především kořen obsahují nenasycené mastné kyseliny, kyselinu křemičitou a minerální soli draslíku a vápníku, které mají protizánětlivý a odvodňující účinek.

kopřivy

Léčivé účinky kopřivy znali už ve starém Řecku

Řecký lékař (lékárník a botanik, žijící přibližně v letech 40 až 90 našeho letopočtu) vychvaloval kopřivu jako skvělý prostředek proti otokům žláz, vředům i hnisavým kožním zánětům.
V herbářích našich babiček se můžete také dočíst, že „ s vínem užívaná rozmělněná semena kopřivy smíchaná s medem a pepřem probouzí sílu lásky“. Kromě toho, že je kopřiva velmi účinné afrodiziakum, tak se semena kopřivy užívaly již ve 13.století k léčbě astmatu, při kašli, ale také k podpoře růstu vlasů. Vědecky je prokázané, že kopřiva pomáhá při infekci močových cest a při léčení ledvinových kamenů. S úspěchem se také kopřiva používá při potížích s prostatou.

Naši předci často využívali již zmíněný nepříjemný efekt popálení kopřivou k léčbě revmatismu a oběhových potíží. Šlehání kopřivou totiž vyvolává reakci doprovázenou svěděním a tvorbou rudých pupínků, ale zároveň také dojde v postiženém místě ke zvýšenému prokrvení, které má blahodárný účinek.

Jedinci, kteří nejsou úplně nadšeni z představy, jak si šlehají kopřivami své unavené nohy se slábnoucím krevním oběhem nebo revmatické klouby, mohou využít vodní proceduru, kdy se chvilku nohy cákají ve studené vodě a následně v horké kopřivové koupeli.

Asi nejznámější je fakt, že kopřiva čistí krev. Významně tím pomáhá při kožních nemocech, lupénce, akné a různých ekzémech.

Na čistící jarní kúru se používá buď kopřivová šťáva (2 polévkové lžíce ráno a večer), nebo se listy kopřivy přidávají do salátů. Oblíbená je i čistící kúra, kdy se pije po 3 týdny ½ litru kopřivového čaje.

3 důvody, proč užívat kopřivu při sportování

1.Kopřiva je skvělý NO booster

Kopřiva zvyšuje v těle produkci oxidu dusnatého, který rozšiřuje cévy a zvyšuje prokrvení.
Pro sportovce zajišťuje NO – oxid dusnatý maximální prokrvení a okysličení svalů během tréninku a po něm. Díky tomu, že rozšiřuje cévy, zlepšuje přísun kyslíku i živin tam, kam je to potřeba. Svaly tak mají dostatek potřebných aminokyselin a je maximálně zabezpečena i obnova glykogenu.

Je jasné, že zvýšené prokrvení vede také k rychlejšímu odplavování odpadních produktů metabolismu a tím i k urychlení regenerace a menší bolestivosti svalů po výkonu.

2.Kopřiva umí ovlivnit hladinu volného testosteronu.

testosteron vzorec


V krvi totiž velké množství testosteronu cirkuluje ve formě vázané na SHBG (sex hormon binding globuline). Když se testosteron naváže na SHBG, tak nemůže úspěšně vykonávat anabolické funkce. Extrakt z kopřiv dokáže snížit hladinu SHBG a tím se zvedne hladina volného testosteronu, což přispívá k budování svalové hmoty.

3.Kopřiva zlepšuje krvetvorbu

krvetvorba

Kopřiva podporuje tvorbu červených krvinek a skvěle tedy pomáhá při chudokrevnosti. Pokud jste si tedy uhnali při běhání anémii a stěží tréninky udýcháte, tak si občas dejte panáka kopřivové šťávy.

Kopřiva čistí krev, pomáhá při nadměrném zadržování vody, podporuje budování svalové hmoty a odstraňuje anémii.

Young Adult Athlete Doing Push Ups As Part Of Bodybuilding Training

Kopřiva v kuchyni

Pokud si kopřivu půjdete natrhat, tak sbírejte mladé rostlinky, které obsahují nejvíc hodnotných látek. Pamatujte, že kopřivy po úpravě ztratí hodně na objemu. Na sběr je dobré použít nůžky a rukavice, ale to asi není potřeba moc zdůrazňovat 🙂
Kopřivu můžete buď usušit, nebo ji použít čerstvou.

Listy opláchněte, vložte do hrnce a spařte vařící vodou. Kopřivy potom slijte, vymačkejte přebytečnou vodu a máte je připravené pro další úpravu (do zapečených brambor, salátů, nádivek, atd.)

quiche s jarní cibulkou, houbami a kopřivou

Nálev můžete použít třeba na oplachování vlasů.

Nejoblíbenější recepty

Kopřivový čaj

Tento čaj skvěle tonizuje a stimuluje organismus. Užívá se při únavovém syndromu a má protialergické a krvetvorné účinky. Využívá se pro zvýšení vylučování moči a odpadních látek, detoxikuje játra, čistí krev a cévy od aterosklerotických změn, pomáhá při ekzémech a snižuje zahlenění v trávicím traktu.

čaj z kopřiv

2 lžičky kopřivových listů přelijeme 1 hrnkem vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat, scedíme a hned pijeme. Užívají se 3 šálky během dne.

Těstoviny s kopřivovým pestem

pesto

Potřebujeme:

  • 200g kopřivy
    půl hrnku piniových oříšků nebo vlašáků
    půl lžičky soli a pepř podle chuti
    2 stroužky česneku
    lžičku citrónové šťávy
    hrnek olivového oleje
    1/3 hrnku parmezánu a těstoviny

Mladé kopřivy povařte ve vodě (přibližně 2 minuty). Potom slijte vodu a vymačkejte z kopřiv důkladně vodu.
Do mixéru dejte česnek a ořechy a důkladně nasekejte. Potom přidejte kopřivy, šťávu z citrónu, olej a dochuťte solí a pepřem. Vše důkladně rozmixujte. Pak už jen stačí uvařit oblíbené těstoviny, smíchat s pestem, posypat parmezánem a skvělé jídlo je hotové.

Kopřivový špenát

spařené
  • Potřebujeme:
    500 g kopřivových listů (množství odpovídá přibližně 4 až 5 litrům nasbíraných kopřiv)
    1 cibuli
    lžíci oleje
    lžíci hladké mouky
    2-4 stroužky česneku
    2 vejce
    sůl, pepř, smetanu

Kopřivy zalijeme horkou vodou a 10 až 15 minut povaříme. Vodu slijeme a necháme kopřivy okapat.
Cibuli nakrájíme a na oleji ji necháme zesklovatět, přidáme hladkou mouku a mírně zapražíme.
K cibuli přihodíme připravené kopřivy, osolíme, opepříme a přidáme vejce a prolisovaný česnek. Vše krátce povaříme a rozmixujeme. Chuť můžeme zjemnit smetanou.

Kopřivová polévka

  • Potřebujeme:
    150 g mrkve
    150 g brambor
    150 g celeru
    mladé kopřivy
    1l vody nebo vývaru
    máslo
    sůl
    2,5 dl 33% smetany

Očištěnou zeleninu nakrájíme nahrubo a spolu s kopřivami vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme máslo a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme a zjemníme smetanou a dochutíme solí.

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky!!

Přestaň se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Nauč se sestavit si jídelníček na míru. Zjisti, jak efektivně hubnout, jak nabrat svalovou hmotu i zvýšit výkon.

Skoncuj jednou provždy s otázkami ohledně výživy. Přihlaš se na Kurz (nejen) sportovní výživy a získej všechny potřebné znalosti, které potřebuješ na své cestě za vysněnou postavou.

Více o kurzu, akční nabídce i reference našich studentů najdete zde: Kurz sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY



Čtěte také:

Tajemství, jak v tréninku zároveň nabírat svaly i spalovat tuky

Zdroj:

http://www.livestrong.com/article/394707-nettle-root-extract-for-bodybuilding/

http://www.livestrong.com/search/?mode=standard&search=Nettle+Leafhttp://www.livestrong.com/article/494254-nettle-testosterone/

http://www.muscletalk.co.uk/Urtica-Dioica-a-useful-testosterone-booster-supplement-b5400124.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12020933

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1262-koprivova-polevka-juha-od-koprive/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12020933http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1262-koprivova-polevka-juha-od-koprive/



1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno