Za bolavé achilovky často může nedostatek jódu

0

Málokdo ví, že potíže s Achillovými šlachami jsou velmi často způsobené narušenou funkcí štítné žlázy.

Hodně lidí v naší zemi trpí chronickým nedostatkem jódu (odhaduje se, že tento problém má až polovina Evropanů). Přitom dostatečný příjem tohoto prvku je zcela nezbytný pro tvorbu thyroxinu – hormonu štítné žlázy.

Ten mimo jiné zvyšuje bazální metabolismus, má vliv na hubnutí, vývoj, prokrvení tkání, ovlivňuje pochody prakticky ve všech tkáních a je nezbytný pro vývin centrálního nervového systému. Chronický nedostatek jódu snižuje inteligenci, je jedním z hlavních faktorů vzniku obezity, působí deprese a zvyšuje nemocnost na infekční choroby.  A navíc se nám mohou objevit nepříjemné problémy s achilovkami.

achilovky běžec

Nejlepší zdroje jódu v potravinách

Nedostatek jódu ve stravě je přitom poměrně dobře řešitelný. Nejdosažitelnějším zdrojem jódu je jodizovaná jedlá sůl, ale mnohem lepší jsou pro nás teď v létě například třešně a višně.

Celoročně pak můžeme sáhnout po mořských rybách (platí, že čím více tuku, tím méně jódu).

 

Velmi kvalitním zdrojem jsou také mořské řasy – především kelp. Kelp navíc posiluje imunitu, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, tlumí alergie a výrazně dokáže snížit překyselení organismu. A skvěle pomáhá i při hubnutí.

Více o mořských řasách a jejich přípravě najdete v našem článku Doplňte minerály a snižte překyselení

Ani v případě, že máme dostatečný přísun jódu v jídelníčku, není ještě zaručeno, že je jód dostatečně vstřebáván. Některé látky totiž vstřebání jódu zhoršují.Tyto látky se označují jako strumigeny . Mezi nejběžnější zdroje strumigenů patří zelí, kedlubny, růžičková kapusta, brokolice, květák, sója a další.

Běžný pestrý jídelníček s podílem těchto potravin člověka rozhodně nijak neohrozí (naopak jsou výše zmíněné potraviny zdraví prospěšné), ale pokud to s nimi přeháníte, může se projevit nedostatek jódu a snížená funkce štítné žlázy!!

Dostatečný příjem jódu a jeho vliv na hormonální systém souvisí i se zajištěním dostatku zinku a vitamínu A. Je tedy žádoucí dopřát si i dostatek listové zeleniny, luštěnin a kvalitních celozrnných produktů.

běhání2

Masáže – úleva pro bolavé achilovky

Pro rychlou pomoc při potížích s achilovkami je vhodná masáž. Optimální je jemně masírovat šlachy jódovou tinkturou nebo homeopatickým jódem.

Za vyzkoušení stojí i novinka od firmy CEP – kompresní ponožky s podporou Achillovy šlachy z  řady ORTHO+. Tyto ponožky mají anatomicky tvarované výstelky z paměťové pěny, které masírují hluboké tkáně a zvyšují prokrvení tkáně. Navíc dokáží při běhání stabilizovat nohu a redukují tvorbu otoků.
CEP_ponožky s podporou achilovky

Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/nemoci-stitne-zlazy-pribyva-muze-za-to-nedostatek-jodu-20150309.html

Jiří Janča: Velký receptář alternativní medicíny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno