Umíte si zavázat tkaničky?

0

Už se vám někdy stalo, že jste si koupili boty, velikostí byly ok, ale po prvním výběhu jste zjistili, že v nich vaše noha nepříjemně klouže? Nebo že bolestivě tlačí na nárt? Málokoho napadne, že leckdy postačí pohrát si s tkaničkami a problém zmizí.

Než se podíváme na různé varianty šněrování, schválně si zkontrolujte, jestli si umíte zavázat tkaničky tak, aby nebyly „šejdrem“.

V tomhle případě stačí, abyste při dělání uzlíku prohodili tkaničky (levá přes pravou/pravá přes levou), nebo následně smyčku obtáčejte opačně (viz. obrázek).

Tak tohle byla jen „kosmetická“ záležitost, která na funkčnost boty nemá vliv, obzvlášť pokud jste zvyklí si klouzavé tkaničky jistit ještě jedním uzlem.

Takže pojďme na něco užitečnějšího.

tkanicky2Zámeček

Aby jakékoli šněrování boty zůstalo tak, jak si ho přizpůsobíte pro nohu, je dobré si udělat zámeček, který mimo jiné zajistí, že si nohu při dělání uzlu nezaškrtíte.


Problém: podkluzující pata

Pokud máte pocit, že bota nedrží a pata se podkluzuje, vyzkoušejte klasické šněrování a na závěr ještě tkaničky provlékněte tak, jak to vidítě na obrázku.

Tady je ještě video, kde vidíte, jak se pro tento účel na botách využijí dvě poslední (často přehlížené) dírky.

Problém: široká noha

Pokud je noha v přední části boty stísněná a prsty se tlačí k sobě, zkuste si předek boty povolit takto.


Pokud naopak máte nohu příliš úzkou, pomůže vám udělat si výše zmíněný zámeček uprostřed šněrování – bota v oblasti nártu pak zůstane opravdu pevně stažená.

tkaničky

Problém: vysoký nárt

Vytvořit více prostoru v botě vám pomůže tenhle způsob šněrování, navíc zabrání tomu, aby vás křížení tkaniček na nártu tlačilo.


Problém: bota tlačí v konkrétním místě

Vynechte jedno dvě křížení a vytvořte si víc místa přesně tam, kde to potřebujete.

Problém:  málo místa pro palec

Lidé s delším palcem na nohou mohou mít problém s černajícím nehtem. Přestože si koupí boty, které mají rezervu, potřebují zvednout svršek boty v oblasti špičky.


Další způsoby vázání tkaniček včetně návodu najdete zde: http://www.fieggen.com/shoelace/lacingmethods.htm .

Hlavně se do toho moc nezamotejte 🙂

tkanicky5

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno