Sprintující turbobabičky nezpomalují ani po devadesátce

0

S rostoucím věkem ztrácíme rychlost a získáváme na vytrvalosti. Proto většina běžců přechází z kratších na delší tratě. Ale jsou výjimky, které potvrzují pravidlo – někteří senioři se rozhodnou klidně i po svých devadesátých narozeninách budovat sprinterskou kariéru.

Velkou popularitu si například získala 97-letá Ida Keeling- nejstarší americká sprinterka. Tahle několikanásobná babička a prababička začala s běháním, když jí bylo 67. Na atletickou dráhu ji přivedla její dcera, právnička, která ve svém volnu trénuje běh na střední škole.

S Idou se život nemazlil, ale nestěžuje si. Říká s úsměvem: „Člověk se musí soustředit na požehnání, která dostal. A jedním z darů, které mám, je moje zdraví a tělo, které je schopné pohybu. Tak ten dar naplno využívám.“

Ida drží americký rekord na 100m ve své kategorii nad 95 let (51,85 s). Světový rekord (35,48 s) patří Katsuko Iwaki z Japonska. 

Obdivuhodné výkony najdeme i v kategorii světových rekordů žen nad 90 let. Mnohé z nich vytvořila turbobabička Mitsu Morita z Japonska.

Morita oslavila své 91. narozeniny letos v červnu a drží světový rekord na 100 m (19,83 s) v kategorii nad 85 let, na 200 m (40,78 s) a na 200 m nad 85 let (45,65 s).  A úspěšně pokračuje i v  kategorii nad 90 let – loni si zaběhla 200m za 55,62 s a následně překonala svěťák na 100m, kdy trať prosvištěla za 23,15 s. Pokud se chcete podívat, jak to této babičce běhá, pusťte si pár vteřin z následujícího videa (v japonštině)

Morita začala závodit, když jí bylo 69 a na otázku, co je zdrojem její neuvěřitelné energie, odpovídá, že syrové vajíčko, které každé ráno snídá.

A nesmíme zapomenout ani na obdivuhodné výkony v kategoriích mužů nad 90 let. Tam s naprostým přehledem vede japonský běžec Miyazaki Hidekichi, který ve svých 104 letech musí kvůli nedostatku stejně starých běžců závodit s „mladíky“ v kategorii nad 95 let.

Stovku tento veterán zvládne za 34,10 s.
Pokud bychom jeho výkon zadali do některé kalkulačky , kde si můžeme své časy „přepočítat“ podle věku, vyšlo by nám, že stařík by v plné síle mládí zaběhl stovku za 8,24 s. (přepočtová kalkulačka) 🙂

Nezbývá než před všemi běhajícími veterány smeknout – ať už sprintují na dráze, nebo se s nimi potkáváme na maratonech. Jsou to srdcaři a pro mladší generace jsou velkou inspirací a často i motivací pro trénink, obzvlášť když nás, narozené později, na závodech s přehledem předbíhají 
 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno