Podaří se letos někomu sesadit krále Valašského Hrbu, Aleše Palka?

0

Rozhovor s Alešem o tom, jak trénuje na 50 km trať, na které zatím nenašel přemožitele…

Aleši, už za pár dní odstartuje další ročník Valašského Hrbu. Loni jsi zaběhl 50 km trať v čase 3:59 a zvítězil jsi s obrovským náskokem více než patnácti minut. Na jaký čas to vidíš letos?
Osobně si myslím, že špičkový běžec, jako Brunner, Krupička, Zemaník … může i letošní trať zaběhnout těsně pod 4 hod. Svůj čas odhaduji mezi 4:15 – 4:20 (je to o trošku delší + větší převýšení).

Jak ses vlastně dostal k běhání v horách?
Pohyb v přírodě mi byl odjakživa vlastní, ale k běhání v horách jsem se dostal naprostou náhodou. Bude to znít jako klišé, ale je to čistá pravda. V pohodlí obývacího pokoje jsem na podzim roku 2012 uviděl na ČT dokument o B7 a hned jsem si řekl, že to zkusím. Slovo „zkusím“ v mém pojetí = doběhnout někde hodně vpředu. Oslovil jsem svého dlouholetého kamaráda Petra Vabrouška, zda-li by to se mnou nezkusil. Zdvořile mě odmítl, ale za dva měsíce mě oslovil jiný kamarád. Hned jsme se domluvili, ale útok na přední pozice jsme odložili jako nereálný. Valašský Hrb 2013 byl tedy testovacím závodem před B7, kterou jsme nakonec doběhli na 25.místě. Od té doby jsem horský běžec. 

Už sis vyzkoušel i skyrunning. Zaběhl sis druhý ročník Hyundai Perun SkyMarathon a také máš za sebou LIMONE XTREME – SkyRace. Kdy ses nechal zlákat pro „nebeské“ běhání?
Bylo to prakticky hned po dokončené B7 2013. Na internetu jsem začal nalézat nově vznikající extrémní závody v Beskydech, které mě svým popisem zaujaly. Opět z pohodlné židle před počítačem jsem se přihlásil na několik závodů, a jak jsem již psal výše: Postavit se na start = útok na vítězství. A podle toho jsem také „trochu“ přitvrdil v tréninku.

Hodně lidí si myslí, že skyrunning se od běžného běhání v horách vlastně moc neliší. Ale tak to asi není, že? Jaké jsou největší rozdíly a jak moc se třeba liší příprava a vybavení na takové závody?
Za běhání v „horách“ považuji jakékoliv běhání NÉ po rovině a většinou mimo silnici. Tedy i mě blízká Brněnská vrchovina, či Vysočina nabízí množství tras srovnatelných s během v horách. Je to taková plochá sinusovka, kdy se běží chvíli do kopce a pak zase dolů atd. Typický příklad je Valašský Hrb. Kdežto skyrunning má ve své podstatě filozofii strmě a dlouho nahoru a pak ještě strměji a opět dlouho dolů. Tak to lze ale provozovat jen v nejvyšších horách (Alpy, Pyreneje …). Bohužel v České kotlině lze provozovat skyrunning jen v podobě strmě a krátko nahoru (např. z Ostravice na Lysou) a pak zpět dolů do údolí, opět na hřeben a tak dále několikrát za sebou.

Co se týká přípravy, je již jasné z předchozího textu. Na skutečný skyrunning se u nás prakticky trénovat nedá, ale několikrát týdně vyběhnutá a seběhnutá Lysá + Smrk je hodně dobrým základem (tímto zdravím KiliJanka z Ostravice a gratuluji k výkonu na ME v Zegamě). Já musím vzít za vděk Brněnskou vrchovinou a párkrát v roce (závodem, nebo tréninkem) v Beskydech či Jeseníkách.

Vybavení: prakticky jediný rozdíl je, že při skyrunningu někdo používá běžecké hole (já ano).

Který závod byl zatím tvůj nejtěžší?
Jednoznačně letošní Perun.

Běhání po horách je o zdolávání těžkých terénů, často se musí běžci vyrovnat s kameny, bahnem … co považuješ za svou silnou stránku a naopak? Jdou ti třeba líp seběhy nebo výběhy kopců?
Kameny, kořeny, bahno, úzké cestičky, krátké výběhy a seběhy, technicky náročné pasáže to je to co miluji a pokud na to fyzicky mám, tak zde hodně získávám. Kopce i ty prudké mně nevadí, při nich se snažím odpočívat za použití hůlek. Největší slabinou jsou prudké a dlouhé seběhy.

Jak vypadá tvůj typický týdenní tréninkový plán? Máš ho pevně stanovený, nebo si jdeš prostě zaběhat, případně vytáhneš kolo podle času a chuti?
Tréninkový plán … co to je ??? Běhám v průměru 5x týdně jen dle pocitu a času. V zimě občas běžky a od dubna do října jezdím na MTB do práce. Sem tam vyrazím i na silničce.

Máš přehled, kolik toho ročně naběháš?
Mnoho let si vedu jednoduchý tréninkový deník, kde mám všechny svoje aktivity zaznamenány. Vyjádřeno číselně to je 4000-4500 km naběhaných a 2500-3500 km na kole.

Oblíbené běžecké vybavení – sporttester, boty, hůlky, …? Zkoušíš rád novinky, nebo už máš své ověřené kousky? 
Boty jsem měl od všech možných značek a zatím bez problémů. Oblečení také moc neřeším. Od „lídlovského“ vybavení až po Craft či Salomon. Sportterster mám, ale nepoužívám (běhám na pocit). Již pár let si délku běhu měřím GPS hodinkami. Na typický trénink vybíhám adekvátně oblečen + malou ledvinku či kapsičku na ruku, kde mám toaletní papír + klíč od domu. Pití a jídlo s sebou nenosím (jen v případě, kdy vím, že to bude hodně přes 2 hod). Hůlky či camelback jen v extrémních závodech, nebo když jedu potrénovat do Beskyd.

Předloni se museli závodníci na Valašském Hrbu poprat s bahnem, loni to bylo trochu lepší, ale místy to stejně hodně klouzalo. V jakých botách letos poběžíš?
Loňský i předloňský ročník jsem běžel v lehkých silničních botách. Letošní ročník poběžím buď v pohodlnějších (All Out Peak), nebo v lehkých krosovkách (Bare Access Trail) od Merrellu, ve kterých jsem běžel i Peruna.

V čem nosíš pití, mobil, případně další výbavu? 
Mám malou ledvinku + kapsičku na ruku + Salomon S-Lab kompresní elasťáky, kde jsou také malé kapsičky. 

Používáš nějakou běžeckou aplikaci?
Kromě GPS hodinek používám jen svoje smysly na vnímání přírody kolem sebe. Čich, abych cítil vůně. Sluch, abych slyšel ptáky. Oči, abych mohl počítat srnky, lišky, zajíce, poštolky či krkavce. Rozhodně nejsem nakloněn „běžcům“ kteří při svém „sportovním výkonu“ vyřídí dva E-maily, tři SMS, pět telefonátů a mezitím jsou ohlušeni hlasitou hudbou do sluchátek.

Jaké jídlo máš osvědčené před dlouhým závodem?
Rozhodně nic speciálního. Den před závodem těstoviny, nebo třeba rýžový nákyp. Ráno zcela běžnou snídani. Rohlíky + salám či sýr + čaj. Těsně před dlouhým závodem energetickou tyčinku + iontový nápoj.

Čím doplňuješ energii na dlouhých závodech – spoléháš na občerstvovačky, nebo si nosíš něco svého? Používáš pravidelně i v tréninku třeba gely, proteiňáky nebo jinou suplementaci?
Pokud je to možné, tak si vozím svoje občerstvení a spoléhám na vlastní support team (gely, ionťák, tyčinky, magnesium … podávané manželkou Lenkou … veliký dík!). Jinak si gely nosím s sebou a pak je zapíjím na občerstvovačkách. Při tréninku většinou nepoužívám vůbec nic.

Jaké závody tě čekají v nejbližší době?
Po Hrbu jedu na týden potrénovat do větších nadmořských výšek do Alp (příprava na ITT). Dále půlmaratón v Olomouci a pak v polovině července vrchol mojí dosavadní kariéry: ME v UltraSky ve francouzském Val d’Isere (icetrailtarentaise.fr).

Blíží se léto…jak bude vypadat tvoje dovolená? Bude relaxační nebo ji věnuješ tréninku?
Tato otázka je již zodpovězena v předešlém odstavci. Letošní dovolená = týrání těla v horách ☺.

Poradíš na závěr něco těm, co letos poběží Valašský Hrb poprvé?
Jednu radu bych vypíchl nadevše: Rozumě rozvrhnout tempo! U dlouhých běhů dost často platí jedna nepříjemná zákonitost. Na začátku honíš vteřiny a na konci ztrácíš minuty !!!

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno