Pavel Pešek: Czechman je prostě srdcovka!

0

“Narodil jsem se v krásném městě Litomyšli, která je ne jen kulturně a sportovně velice aktivní. Nebyl jsem od mala nijak cíleně veden ke sportu ale už v 7 letech jsem se poprvé s mým kamarádem z mládí sám přihlásil do fotbalového oddílu, kde jsem vydržel pouze půl roku. Návrat k fotbalu nastal kolem 12 roku, kdy mým vzorem byl můj starší bratr a já opět začal kopat do balónu, to mi vydrželo zhruba 5 let. Potom nastal menší sportovní útlum a převažovala návštěva fitness, military klub a běh pro radost.”

Co tě k triatlonu přivedlo?

Popravdě jsem se o triatlon nikdy moc nezajímal a o to více si nyní užívám objevování krás tohoto sportu, který jsem poprve absolvoval v roce 2013 na místním již kultovní závodě Decimuž. Vyhecoval mě kamarád Kuba, abych do závodu nastoupil a hlavně porazil jednoho místního sporťáka. Vypůjčil jsem si silniční kolo, které bylo asi o 2 čísla větší stejně tak boty, které jsem si vycpal vatou, abych znich nevypadl. Plavání kraulem jsem po 50m vzdal a přešel do prsou. Na kole zažívalo mé tělo jen muka (smích). Když přišla moje “silná” disciplína běh, tak už nebylo kde brát, cíl však byl splněn. Triatlonu jsem propadl až v roce 2016, kdy vznikl náš tým SBR TRI TEAM LITOMYŠL a můj první závod již dvakrát opanoval.

V roce 2017 jsi byl v bodování Ford Czechman Tour na 204 místě a o rok později na 19 příčce. Tomu říkáme progres!

V loňském roce jsem jel pouze dva závody v rámci českého poháru, neboť moje tělo rozhodně nebylo ještě připraveno absolvovat více delších závodů v jedné sezóně. Letos byli cíle jiné, objel jsem 5 závodů v rámci českého poháru a z toho jeden dlouhý triatlon.

Není té bolesti ve třech sportech po sobě nějak zbytečně hodně? (smích)

Pokud bych při závodě necítil bolest, tak je jisté že se flákám (smích). Zažil jsem v závodech všemožné druhy bolesti, ale ještě ani jedna mě nepřesvědčili vzdát některý ze závodů, i když na prvním startu Krušnomana jsem měl namále.

CZECHMAN Triathlon 2018 – Official Aftermovie -full version

? CZECHMAN Triathlon 2018 – Official Aftermovie – FULL VERSION ??‍♂️?‍♂️?‍♂️

Zveřejnil(a) CZECHMAN Triatlon dne Čtvrtek 14. červen 2018

Czechman byl tvůj čtvrtý poloviční triatlon. O co jsi byl na svoji první půlce v roce 2018 (nejen) chytřejší, ale i samozřejmě rychlejší?

Určitě jsem byl po předešlé sezóně plný nových zkušeností a informací, které jsem se snažil celou přípravu vhodně praktikovat, Czechman byl můj první triatlonový závod sezóny a povedlo se mi vylepšit aktuální maximum na půlželeznákovi o 11 min z loňské sezóny.

Měl jsi v hlavě nějaký čas, kam ses chtěl posunout?

Jelikož můj vrchol byl až na Moraviamanovi, tak jsem byl střízlivý a rozhodně jsem se nechtěl vydat ze všech sil, můj časový plán jsem splnil na výbornou.

Proč sis vybral zrovna Czechmana?

Pocházím ze stejného kraje a mám místo konání v příjemné dojezdové vzdálenosti, navíc časově v rámci přípravy mi zapadal do plánu závodů. To že zde závodí česká špička středního a dlouhého triatlonu je už jen bonbónek pro všechny závodníky.

Jak se ti líbilo 1,9 km plavání v překrásné vodě místního Písáku?

Rozhodně jedno z nejlepších míst pro konání triatlonového závodu. Jednookruhovou plaveckou část na místním písáku si nelze neužít.

Jak probíhalo depo?

Depo jsem si prošel před startem, takže vše proběhlo jak mělo.

A pak už jenom 90km na kole…

Chvíli mi trvalo než jsem se trochu srovnal do požadovaného tempa, ale bez větší krize jsem držel podobnou výkonnost obě kola.

Jak sis ho užil? Občerstvovačky byly dostatečné?

Cyklistika je stále moje jedna z nejslabších disciplín, takže si ji zpravidla moc neužívám (smích). Studená voda na občerstvovačkách byla velice příjemná.

A pak jsi byl zase v depu. Jak probíhalo?

Přechod z kola na běh mi zpravidla sedí víc než z vody na kolo, takže se zde snažím nahnat každou vteřinu. Na běh se těším nejvíce z celého závodu.

A pak už tě čekalo jen cca 21km. Vyhovovaly ti tři okruhy? (nová trasa)

Pro mě to byl první start, takže nemůžu porovnat s loňskou trasou, rozhodně se mi běh líbil a více kol nás provede také víckrát kolem fanoušků, což je vždy super.

S výsledným časem jsi spokojen? 4:43 (celkové 43 místo) je už docela velký kalup!

Jsem spokojen, že závod proběhl podle plánu, užil si ho a mohl si parádně zazávodit. Čas jsem nikterak neřešil, ale určitě by nad 4:45 znamenal zklamání.

Co se ti na závodě nejvíce líbilo?

Jednoznačně plavecká část, která je zde jedinečná a trasa běhu přes zázemí závodu, kde byl závodník delší dobu v kontaktu s fanoušky.

A je něco co bys naopak změnil, nebo případně vylepšil?

Kladně hodnotím zázemí závodu, které doznalo velkých změn, ale určitě by to sneslo více míst k sezení ve stínu.

Skončil jsi ve finálním bodování For Czechman Tour na úžasném 4 místě v age group. Kde ti to uteklo?

Letošní cíl bylo určitě pódiové umístění, které se mi v individuálním závodě povedlo letos dvakrát. Nicméně volil jsem účast na závodech podle jiných kritérii, než bylo cílené sbíraní snadnějších bodů a to se mi nakonec vymstilo v celkovém hodnocení.

Jaké máš plány na rok 2019?

Moje aktuální příprava směřuje k mistráku v Šamoríně, kde budu chtít podat co nejlepší výkon. Určitě se taky ukážu na několika závodech z českého poháru. Hlavně chci ale zůstat zdravý a triatlonem se co nejvíce bavit.

CZECHMAN Team pro Vás připravil 6 víkendových tréninkových kempů. Naše kempy Vám ukážou, že triatlonový trénink není jen plavání, jízda na kole a běh. Efektivní víkendová příprava pod vedením zkušených trenérů Vám pomůže se připravit nejen na CZECHMAN Triatlon, ale dá Vám kvalitní tréninkový základ pro celou sezónu 2019.

Náplň tréninkových jednotek je strukturována tak, aby odpovídala optimální cílené půlroční přípravě na střední triatlon a respektovala různá tréninková období. Kromě pestrých a profesionálně vedených tréninků se můžete těšit i na přednášky o teorii sportovní výkonnosti, analýzy a řízení tréninku či fyziologii vytrvalostních sportovců.

Účast na triatlonových kempech Vás připraví nejen po fyzické stránce, ale měla by sloužit i jako inspirace, jak chytře a efektivně trénovat. Kempy jsou určeny pro úplné začátečníky, závodníky, kteří touží zlepšit svoji výkonnost a samozřejmě i pro zkušené borce, kteří chtějí kvalitně potrénovat. Trenérské vedení zajišťují zkušení trenéři:

Bc. Tomáš Petr – devítinásobný účastník IM WORLD CHAMPIONSHIP Hawaii a ředitel závodu CZECHMAN Triatlon.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno