Okolo Vlasti počtvrté – opět s rekordem trati

1

Půlmaraton Okolo Vlasti je podle Radka Brunnera „jednoznačně nejkrásnější závod na sever od Šutru“. V sobotu 11. června 2016 se konal jeho čtvrtý ročník. Pozvánku na akci se stručnou historií jste od nás dostali v nedávném článku. Jaký tedy nakonec letošní ročník byl?

Opět více běžců

Každý rok se se Vlastibořicích daří přilákat více závodníků než ten předešlý. Letos startovalo kolem 200 lidí, z čehož polovna startovala na hlavní půlmaratonské trati.

Graf počtu účastníků po letech
Graf počtu účastníků po letech a času jejich přihlášení před dnem závodu

Je to jistě i tím, že hlavní organizátor Dušan Koutník nepořádá akci sám, ale postupně během let se mu podařilo zapojit celou vesnici, což celé akci dává jedinečnou atmosféru.

Hlavní organizátor s rodinou a pořadatelkou Renčou
Organizátoři u vydávání čísel

Zázemí

DCIM100GOPROG0014896.
Zázemí z drona – Zdenek Mikula

Registrace s kompletním zázemím je každoročně umístěna hned vedle koupaliště, které slouží i jako poběhová relaxace. Letos z důvodu rekonstrukce skoro bez vody, ale osvěžit se dalo. Pro čísla si příchozí chodí do krásného dřevěného altánu hned vedle vody.

V altánu je vždy i moderátor celé akce – místní sokolský starosta Pavel Svačinka. Jelikož se akce účastní každoročně, není s podivem, že spoustu navrátivších se zúčastněných zná jménem a tím přidává celé akci nádech domácí atmosféry. V zázemí byly k dispozici běžcům toalety, dvě občerstvení, stánek Domova Tereza s jejich výrobky a hlavně veliké sezení pod dlouhým stanem. V případě deště (zatím bylo vždy nádherně) mají běžci možnost se pod stany schovat při čekání na start nebo po závodě na vyhlášení.

sokolský starosta Pavel Svačinka
sokolský starosta Pavel Svačinka
Vlastibořice v den závodu
Vlastibořice v den závodu
Stanek Domu Tereza
Stánek Domu Tereza

Kvalitní startovní pole

Každý ročník závodu přiláká více běžců, ale zvyšuje se i kvalita startovního pole. Zatím vždy se vylepšoval i rekord trati. Druhý ročník (na staré trati) posunul rekord Radek Brunner, po změně trati při třetím ročníku se pak postaral o čas 1:23:24. Musíme ovšem podotknout, že třetí ročník bylo značně horké počasí. Závod má každoročně lepší reputaci a díky ní přijíždějí stále lepší běžci. Ani letos to nebylo výjimkou a přijeli tak borci z Eleven Run Teamu z Liberce a nebo členové SK Babice. Dopředu nikdo nevěděl, jak závod dopadne, protože loňský vítěz Radek Brunner se závodu neúčastnil.

Nový rekord trati

Řazení na start
Řazení na start

Průběh závodu byl velmi dramatický a boj o vítězství trval prakticky až do cíle. Strhl se mezi týmovými kolegy z Eleven Run Teamu Davidem Pecinou a Zbyškem Lhotou. Lepší koncovku měl David a zvítězil v novém traťovém rekordu 1:20:11. To je už kvalitní čas, vezmeme li v potaz, že se na trati nastoupá přes 400m. Druhý Zbyšek Lhota zaostal o minutu a 13 vteřin a nakonec bojoval o své umístění s třetím Josefem Veberem z LK Tatran Chodov, kterého porazil o 12 vteřin.

Mezi ženami vyhrála Petra Eliášová v čase 1:46:41. Druhá se umístila Štěpánka Kozáková a časem 1:49:40 porazila třetí Kristýnu Hájkovou z SK Babice o 12 vteřin. Souboj to byl pěkný a napínavý až do konce.

4 brody

20160611-140001-©ZdenekMikula-598Kratší závod, kterého se bylo možno zúčastnit byl kros Za Vlast! Trať s cca 350 metry stoupání a 4 vloženými brody, které měli účastníci povinnost přebrodit. Vítězem se stal Daniel Kupidlovský v čase 37:19. Mezi ženami zvítězila Janička Pekařová z TJ Turnov v čase 43:27.

Letos pořadatelé připravili bonus tzv. dvojkombinace. Každý účastník půlmaratonu měl možnost přihlásit se i na kros a běžec s nejlepšími umístěními v obou závodech vyhrál speciální cenu – pivo z místního pivovaru. Nikoho na místě nepřekvapilo, že si cenu vyzvedl David Pecina. Kromě vítězství na půlmaratonu se mu podařilo ukořistit druhé místo v krosu.

Závěr

Závod se povedl prakticky bez jediné chybičky. Jediné s čím pořadatelé nepočítali byl počet zúčastněných. Bokem pro příchozí bylo k dispozici 70 startovních čísel, která k překvapení všech nestačila. Pro registraci na kros se tedy musely čísla recyklovat. Podobnou situaci lze ovšem těžko předpokládat.20160611-113046-©ZdenekMikula-288

Ze zákulisí víme, že příští rok bude možná počet účastníků omezený pro předem přihlášené, doporučujeme si registraci včas pohlídat. Pořadatelům gratulujeme a děkujeme za povedenou akci. Přejeme hodně zdaru a štěstí do budoucna.20160611-113124-©ZdenekMikula-289

Fota od Zdenka Mikuly, organizátorů a účastníků akce.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno