Nejčastější problémy spojené se špatně zvolenými botami

0

Běžet můžeme jen tak rychle a tak daleko, kam nám to naše nohy dovolí. Bereme je tak trochu jako samozřejmost – do té doby, než se dostaví první problémy, ať už se jedná o plochou nohu či vbočený palec. Poslední dobou se čím dál častěji hovoří o negativním vlivu bot, které nohu omezují v jejím přirozeném pohybu, což má následně nepříznivý vliv na celkovou rovnováhu našeho těla.

Zastánci bosého běhání mají jasné argumenty proti nošení bot

Výčet bodů, jak boty negativně působí na naše nohy a celkové zdraví není krátký.

Omezí se flexibilita prstů a chodidla.

Prsty ztrácejí svou úchopovou schopnost.

Zkrátí se lýtkové svalyOslabí se a zkrátí Achillova šlacha

Necítíme povrch, po kterém jdeme, chodidlo tak nevysílá žádné informace do mozku a omezuje se tak senzorická zpětná vazba. Jen pro zajímavost: v literatuře se uvádí, že každé chodidlo má víc než sedm tisíc nervových zakončení.

Mění se rozložení váhy těla

 

Mění se postoj a s ním i pozice kotníků, kolene, kyčlí i páteře

 

Omezuje se pružinový efekt nožní klenby a schopnost nožní klenby tlumit nárazy.

 

Při zvýšení paty se posouvá váha vpřed – zvýší se zátěž kolen

 

Boty negativně ovlivňují i vzhled nohy a nejrůznějšími deformitami čím dál častěji trpí už i děti předškolního věku.

 

Nedochází ke stimulaci reflexních bodů na chodidle.

 

Mění se chůze i došlap – delší krok a došlap na patu zvyšuje nárazy, kterým musí naše kotníky, kolena a kyčle čelit.

 

Může dojít ke zborcení příčné klenby, ke vbočenému postavení palců, jejich rotaci.

 

Boty na vysokém podpatku mohou způsobit i to, že se noha v oblasti přednoží rozšiřuje, narůstá objem hlavice palcové zánártní kůstky a deformuje se palec. Paralelně vznikají i změny kožní – otoky a zarudnutí. Deformity se postupně stávají nevratnými. Zkracují se šlachy a kloubní pouzdra, ničí se nervy v oblasti přednoží, mnohdy vznikají i zánětlivé změny traumatizované kůže.

 

Nejčastější problémy nohou:

 

Plochá noha

 

Kosti nohy vytvářejí zvláštním seskupením klenbu, jejíž konstrukci zabezpečují vazy a svaly. Tím je vytvořen pevný, ale pružný systém zajišťující fyziologickou funkci nohy a působí jako odpružení celého těla proti otřesům při chůzi Toto specifické uspořádání kostí se nazývá klenba nožní.

Rozlišujeme klenbu nožní příčnou a podélnou.

Vlivem přetěžování v zaměstnání, sportem, nebo zvýšenou tělesnou hmotností, dlouhým stáním, nošením těžkých břemen, používáním nevhodné nebo nezdravé módní obuvi, vrozenou ochablostí svalstva vzniká plochá noha.

 

Podélně plochá noha, se projevuje omezením základních funkcí klenby nožní, zvýšenou únavou, pálením a někdy i tupou bolestí. Často je tato vada doprovázena zvýšenou potivostí nohou, otoky a zhoršením krevního oběhu.

 

Příčně plochá noha, je vada související s přetěžováním přední příčné klenby nožní. Projevuje se poklesem této klenby s následným zhoršením pružnosti klenby a bolestmi v místech II. až IV. hlavičky nártní kosti. Přetížení je způsobeno především dlouhodobým nošením obuvi s vysokým podpatkem, čímž se narušuje rovnoměrnost zatížení nohy.

Deformace prstů

 

Nejčastěji získanou deformitou nohy bývá vbočený palec.

 

Hlavní příčinou této vady je nošení obuvi prostorově noze nevyhovující (špičaté, úzké, krátké). Tato vada se vyskytuje současně s příčně plochou nohou.

 

Palec je vychylován ze svého správného osového postavení, omezuje se jeho pohyblivost a porušuje funkce při odvíjení nohy od podložky. Tím, že je palec vychýlen k druhému prstu, tedy ze své přirozené polohy, je vystaven tlaku obuvi palcový kloub, který působením tohoto tlaku vytváří kostěný výrůstek, který potíže doprovázející tuto vadu ještě zhoršuje.

Kladívkové prsty  vznikají nošením krátké obuvi, zvláště, má-li tato obuv vysoký podpatek. Další příčinou může být degenerace vazů a ochabnutí svalů nohy, kdy dochází k prodloužení délky chodidla. Šlachy natahovačů prstů pak stahují prsty do kladívkového postavení. Vznikají tím otlaky a kuří oka. Kuří oka jsou způsobována tlakem obuvi z jedné strany a tlaku kosti z druhé strany, čímž odumírají zárodečné buňky, tvrdnou a rohovatí.

Patní ostruha

Ostruha patní kosti nejčastěji vzniká nošením nesprávné obuvi, zvláště pak bot na vysokém podpatku. Roli hraje i nadváha či genetika, případně může vznikat jakko následek zranění či propadlé klenby.

Patní ostruha je vlastně zvápenatělá šlacha na plosce nohy, která vybíhá od patní kosti dopředu k jednotlivým prstům.

Vychýlení osového postavení končetiny

Není tedy divu, že běžci s nadšení po přečtení knížky Born to run odhazují své odpružené běžecké boty a přecházejí k minimalistickým botám nebo běhají naboso.

 

Pokud se prvotním nadšením z kontaktu chodidla se zemí nechají strhnout, obvykle jejich první běh bude mít poměrně bolavou dohru. Pro nohy zvyklé na úplně jiný pohyb je první bosý běh (obzvlášť na tvrdším povrchu) šok. V extrémním případě může dojít i k námahovému poranění(zlomenině), ale to je zkrátka důsledek nadměrného zatížení a dlouhodobého přetěžování. Pokud se tělo stihne dostatečně přizpůsobit vystavenému tlaku a změně pohybu (mění se délka kroku, celkový postoj, těžiště, zapojení jiných svalových skupin, které bývají značně oslabené), pak se naopak pravděpodobnost nejrůznějších zranění značně sníží.

Proto by měl každý, kdo přechází z odpružených bot na minimalistické, věnovat dostatek času k přípravě na nový běžecký styl.

 

Než začnete běhat, ať už naboso nebo v minimalistické obuvi, je dobré si vyhradit pár týdnů na pouhé chození v minimalistické obuvi/naboso . Noha si tak postupně zvykne a vy budete moci bezbolestně začít běhat (začněte opět s velice krátkými vzdálenostmi). Pokud trpíte nějakými většími deformitami chodidel, nebo bolestmi, je dobré věnovat dostatek času i správnému posilování a protahování, které pomůže dysbalance odstranit.

TIP: Vyzkoušejte reflexní terapii

Nohy jsou naším základním dopravním prostředkem. V mnoha asijských zemích věří, že chodidla jsou zrcadlem celého těla. Cokoli, co se projeví na chodidle, bývá odrazem něčeho, co je často velmi vzdálené (např. některý z vnitřních orgánů) a naopak.  Jakékoliv změny či bolesti na chodidlech  odráží veškeré problémy lidského organismu i psychiky. Není tedy divu, že v Číně a Indii se léčba nemocí přes chodidla praktikuje přes 5000 let. Reflexní terapie naštěstí začíná bát uznávaná i u nás. Reflexní terapeut tak dokáže z vašeho chodidla přesně určit váš zdravotní stav. Plošky orgánu nebo části těla, kde se vyskytuje problém, bolí. Někdy se dá v plošce nahmatat i zatuhnutí nebo hrubost. Stlačováním tohoto místa potom můžete problémový orgán povzbudit.

Je logické, že když chodíme naboso a na naše chodidla tlačí nejrůznější nerovnosti, tak vlastně provádíme reflexní masáž. Stimulujeme reflexní body a ladíme tak vlastně naši fyzickou nbsp;i psychickou rovnováhu.

Když se prokrví chodidla, dojde k úlevě v celém organismu. Rozproudí se energie, organismus se harmonizuje a my se dostaneme do lepší nálady. Výsledkem je většinou zlepšení detoxikačního procesu, krevního oběhu a nervového systému. 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno