Nebaví vás běhat s ucpaným nosem? Pořiďte si rýmovník!

1

Ať už vás trápí rýma nebo bojujete s astmatem, tahle rostlinka by vám doma neměla chybět.

Rýmovník ( Plectranthus) je rostlinka, kterou si každý může pěstovat doma v květináči. Rostlině se také říká mexický eukalypt, řecký eukalypt, kubánské oregano, moud nebo molice.

Má silné, dužnaté listy, hustě porostlé stříbrnými chloupky.

Rýmovník obsahuje vonné silice, jejichž vůně připomíná směs eukalyptu, meduňky a máty. A právě toto aroma nám pomáhá při rýmě a nachlazení.

Říká se, že  jen samotná přítomnost v bytě pomáhá uvolnit nosní dutiny. Astmatikům se doporučuje umístit rýmovník ideálně do každé místnosti v bytě.

Aroma této rostlinky navíc odpuzuje hmyz, takže se často používá i jako účinná ochrana proti komárům, muchám a molům.


V případě rýmy je nejlepší promnout pár lístků v ruce a inhalovat příjemné aroma. Úleva se dostavuje během pár vteřin.

Rýmovník se ale také skvěle hodí k přípravě čaje. V této formě pomáhá nejen při nachlazení a při ucpaném nosu, ale také zmírňuje bolesti hlavy, zlepšuje trávení a snižuje vysoký tlak.

Rýmovník využijete i v kuchyni. Hodí se do salátu i do polévky. Aromatické listy rýmovníku využijete všude tam, kde používáte šalvěj (grilovaná masa, jehněčí, zvěřina, pečené hovězí).

Skvělá zpráva je, že rýmovník není nijak náročný na péči. Stačí, když mu zajistíte teplo a dostatek světla. Průvan nebo nižší teploty mu nevyhovují.  Se zálivkou opatrně. Na přelití je velmi citlivý a začne hned chřadnout. Pamatujte si, že lépe snáší sucho než přílišné vlhko.

Přeji krásný podzim bez rýmiček a nachlazení!!!

 

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno