Jsi v tréninku TALENT, KLASIK, DRŽÁK nebo HROZBA?

0

Myslíte to se sportem vážně? Pak se zkuste otestovat pomocí diagnostiky mySASY.

Hodně lidí zaujal náš článek o měření variability srdeční frekvence. Jooo, je to fakt pecka!

Ale zatím jsme se prokousali jen úvodní teorií, co že to vlastně je ta variabilita a k čemu se to používá. Vysvětlili jsme si, že se pomocí měření variability srdečního tepu dozvíme, jak je na tom náš autonomní nervový systém, jednodušeji řečeno: dozvíme se, jak je na tom aktuálně náš organismus s regenerací po předchozí zátěži (nebo naopak jak je na tom poté, co jsme se na trénink vykašlali :-)). Zda jsme se na žebříčku výkonnosti posunuli nahoru, zda je čas na další tvrdý trénink, nebo jestli raději máme regenerovat.

Díky diagnostice mySASY můžete:

  • sledovat, kdy dochází k fázi SUPERKOMPANZACE = kdy a jak je nejefektivnější realizovat další zatížení hodnotit úroveň únavy a úroveň regenerace organismu
  • sledovat a hodnotit reakci organismu na dané tréninkové zatížení (příliš velké – zpomalení regenerace, příliš malé – nedostatečný tréninkový podnět)
  • pomocí objektivního hodnocení úrovně regeneračního procesu hledat a optimální způsoby a délky regenerace
  • umožní optimální dávkování a časování zátěže a odpočinku
  • vedle aktuální reakce sledovat i dlouhodobou adaptaci na tréninkové zatížení, vedoucí při správném tréninku k zlepšování trénovatelnosti
  • předcházet nadměrnému zatěžování organismu a tím chronickému přetížení či přetrénování
  • hodnotit trénovatelnost – úroveň a rychlost regenerace organismu sportovce a tím míru sportovního talentu
  • realizovat takové úpravy tréninku, které povedou k optimalizaci tréninkového procesu
  • ladit přesně sportovní formu

Díky měření získáte konkrétní informace přímo na tělo, což je důležité, protože každý člověk je jiný a při sestavování optimálního tréninkového pláne nemůžete spoléhat jen na odhady.

V tomto článku se podíváme na to, co to vlastně je TRÉNINKOVÝ PROFIL a jak si každý může snadno otestovat,  jestli je talent, klasik, držák nebo hrozba.

Zjistíte, jak a kdy se měřit, co přesně k tomu potřebujete, jak vypadají jednotlivé výstupy a hlavně co všechno se z tréninkového profilu dozvíte. Hezky krok za krokem, aby měli všichni jasno (pokud jasno mít nebudete, můžete připadně kontaktovat odborníky z mySASY :-))

Co přesně pro měření budete potřebovat

Budete potřebovat nějaké mobilní zařízení, které vám umožní vlastní monitorování:

  • Mobilní zařízení (telefony a tablety) s operačním systémem Android 4.3. a vyšším.
  • Mobilní zařízení s operačním systémem iOS 7 a vyšší.
  • Pro přenos signálu je potřeba Bluetooth 4.0/BLE (Bluetooth Low Energy)
  • Tuto specifikaci splňuje naprostá většina mobilních zařízení ne starších než 3 roky.

Potom musíte mít hrudní pás. Ten si buď můžete zapůjčit nebo koupit přímo od mySASY při objednávání tréninkového profilu, nebo můžete použít svůj vlastní pás.

Pro monitorování a hodnocení SA HRV pomocí systému mySASY je potřeba hrudní pás monitorující vzdálenost jednotlivých tepů (R-R interval) s přesnosti na 0,001 s a přenášející informace pomocí technologie Bluetooth 4 a vyšší. Komunikaci vašeho zařízení se systémem mySASY je možné vyzkoušet po stažení aplikace mySASYmobile ve vašem mobilním obchodě (AppleStore, GooglePlay) zdarma. Přesný postup pro otestování vašeho hrudního pásu najdete v manuálu, který si můžete stáhnout na stránkách mySASY.

Stažení aplikace i její používání je doslova blbuvzdorné. Když to zvládnu já, tak to zvládnou fakt všichni. Navíc je vše podrobně popsané ve výše zmíněném manuálu (a přinejhorším si zavoláte přítele na telefonu, nebo holt kontaktujete mySASY).

Stáhnete si apku, nainstalujete, zapnete “Bluetooth” v telefonu, spustíte program, v nastavení zadáte přístupové údaje, které dostanete po nákupu na mySASY, připnete si hrudní pás, stisknete ikonku pro vyhledávání zařízení. Jakmile je zařízení nalezeno, tak ho jen potvrdíte a už můžete přejít na vlastní měření.

Vlastní měření

Nejprve si lehnete a zmáčknete na displeji START. První část měření trvá cca 2 minuty. Pak vás zvukový signál upozorní na to, abyste se postavili – ve stoje trvá měření 360 tepů (cca 4-5 minut). Pak to zase pípne a vy si lehnete. Znovu se nasnímá 360 tepů (cca 5-7 minut) a je to.

Měření se pak automaticky ukončí. Následně zadáte základní informace, které se týkají subjektivních pocitů (jak jste se vyspali, jak moc se cítíte unavení a základní info o posledním tréninku – nepíšete žádné slovní hodnocení, jen vybíráte podle symbolů).


Je důležité zdůraznit, že vyplněné informace nijak neovlivňují výsledek měření. Jsou to vlastně jen poznámky pro vás. Slouží k tomu, abyste věděli, co jste dělali den předtím. 

Pak už jen odešlete data k vyhodnocení a hned se můžete podívat na mobilu na výsledky a analyzovat (nebo si můžete vše prohlédnout po přihlášení přímo na webu treninkovyprofil.cz.

Co vlastně z měření zjistíte?

Úroveň kompenzace 

Úroveň kompenzace vám ukáže, jak se tělo vyrovnalo s předchozím zatížením. Kompenzace je vyjádřena v procentech.

  • 50 – 95% – tělo se ještě vyrovnává s předchozí zátěží, případně dřívější zátěž byla velmi nízká na to, aby vyvolala pozitivní změny
  • 95 – 115% – ideální rozmezí kompenzace pro běžný trénink
  • 115 – 150% – organismus se výborně vyrovnal s předchozím zatížením a nachází se ve fázi superkompenzace, která je vhodná pro intenzivní trénink či přímo závodění

Poznámka: Úroveň kompenzace zjistíte až po prvních 8mi měřeních (dříve není z čeho spočítat).


Tréninková kapacita

Tady uvidíte na grafu, jaká je rovnováha mezi aktivační a regenerační částí ANS – můžete sledovat jednotlivé dny nebo zvolené období.

Funkční věk

Tohle je věc, která vás bude bavit – každý den se můžete podívat, jestli je váš funční věk vyšší než ten fyziologický. Hned si ověříte, jestli to, že se třeba ve čtyřiceti cítíte na dvacet, odpovídá realitě :-D.

Vlastní tréninkový profil

To, co jsme uvedli výše, to jsou konkrétní měření. Vlastní tréninkový profil funguje následovně: v rámci služby by si měl člověk za měsíc udělat minimálně 15 standardních měření. Potom MySASY systém měření vyhodnotí, stanoví jaký jste tréninkový typ (talent, klasik, držák nebo hrozba). Od toho se odvíjí další doporučení pro další trénink a směřování sportovní aktivity, které člověk získá v rámci zasílaného výsledného protokolu.

Pak už se každý může rozhodnout, zda se chce dál jen měřit a mít základní informace z měření (to je zdarma), nebo jestli chce využívat dál placenou službu a mít podrobnou analýzu včetně doporučení.

Pojďme se podívat, jak vypadají výstupy, které získáte díky TRÉNINKOVÉMU PROFILU.

Výstupy v rámci tréninkového profilu

V rámci tréninkového profilu zjistíte tréninkovou typologii – jestli jste talent, klasik, držák nebo hrozba.

Jasně uvidíte, jaká je vaše adaptační kapacita – jak se dokážete adaptovat na zatížení

Získáte podrobný slovní popis aktivity nervového systému, dostanete doporučení, jaké by mělo tréninkové zatížení, a mySASY vám poradí, na co se v tréninku zaměřit.

Budete si moct prohlédnout celý průběh měření, včetně mezních hodnot (který den to bylo fakt super a kdy to bylo naopak nejslabší).

Celý průběh meření můžete zkouknout i na následujícím videu:

Nebo se můžete podívat na recenzi, kterou jsme zveřejnili na webu už v létě: MySasy Vám poradí jak (nejen) správně trénovat

Kolik služby mySASY stojí

Aktuálně můžete získat tréninkový profil za zvýhodněnou cenu 499,- Kč (pokud nemáte vlastní pás, můžete si mySASY hrudní pás půjčit nebo zakoupit rovnou při objednávání tréninkového profilu).

Na měsíc získáte přístup do mySASY a odbornou interpretaci výsledků. Zkrátka otestujete si, jestli jste talent, klasik, držák nebo hrozba a co s tím případně dělat. Žádné odhady, ale spousta přesných dat a nedocenitelné rady, jak dál pokračovat, aby tréninky dávaly smysl a přinášely výsledky. V době, kdy dáte i vyšší částku za jednu hodinu s trenérem, je pět stovek super investice, díky které získáte skvělý odrazový můstek pro trénování v novém roce.

Po měsíci se pak můžete rozhodnout, jestli se chcete dál jen měřit, nebo jestli chce mít dál tréninkový profil s podrobným vyhodnocením pro úpravy v tréninku (placená verze).

Ceny tréninkového profilu po prvním měsíci: 

Když člověku stačí jen vlastní měření a standardní funkce mysasy (bez slovního hodnocení), tak je to zdarma.

Pokud chce člověk mít dál tréninkový profil se všemi výstupy, tak je to za 99,- Kč měsíčně (pokud to chce na rok) – navíc vám tato varianta umožní zkrácenou dobu měření (místo 15 minut se budete moct měřit jen 6 minut – bude se spouštět na začátku roku 2019).

Pokud by pak člověk chtěl využívat on-line poradenství nebo to mít propojené s trenérským účtem, tak je to za 149,- Kč měsíčně (při zakoupení na rok). Opět tato varianta bude v roce 2019 nabízet i zkrácenou dobu měření – 6 minut).

K dispozici jsou samozřejmě i programy pro tréninkové týmy, díky kterým může mít trenér perfektní přehled o celé skupině svých svěřenců.

Na závěr jen zopakujme, že mySASY není jen pro běžce, nebo triatlety. Uplatnění najde u fotbalistů, hokejistů i u lidí, kteří naplno makají ve fitku. O tom ale až v dalších článcích. Uvidíte, že mySASY a spektrální analýza variability srdeční frekvence bude jednoznačně tématem roku 2019!!!!

Pokračovat v tomto seriálu<< Sledování variabilty srdečního tepu – 5 věcí, které musíte vědět, pokud chcete maximální výkonyMěření variability srdeční frekvence v praxi >>

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno