Klíčky – zdroj energie, vitamínů a minerálů

0

Klíčky a výhonky se konzumují již po tisíciletí. Každé semeno je plné koncentrované energie a živin. Za pár korun doslova získáte klíč ke zdraví a vitalitě. 

Ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny jsou velmi oblíbené nejen u veganů a vegetariánů. Obsahují sacharidy, bílkoviny, vlákninu i celou škálu vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Lidské tělo dokáže živiny ale vstřebat pouze tehdy, když jsou potraviny správně připravené ke konzumaci. Pokud jíme oříšky a semínka v suchém stavu, naše tělo je neumí pořádně strávit a většina cenných vitamínů a minerálů zůstane pro lidské tělo nevyužitelná. O tom, že luštěniny by se měly namáčet alespoň přes noc do vody před vařením, ví asi každý, ale málokdo ví , že to stejné platí i pro obiloviny, ořechy a semínka. Máčením se redukuje přítomná kyselina fytová a neutralizují se inhibitory enzymů, což jsou látky, které zabřaňují našim vlastním enzymům v těle rozkládat potravu. Kyselina fytová váže na sebe důležité minerály, takže pokud to s ní přeháníte, můžete trpět deficitem některých minerálů.

Máčením a klíčením semena mnohonásobně zvyšují svou výživnou hodnotu. Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické procesy, při kterých se v nich aktivují enzymy. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík.

Máčení a klíčení je vlastně takové probouzení seminek k životu. Klíčením zlepšíte absorbci vitamínů, minerálů i stravitelnost bílkovin. Když se naučíte párkrát za týden nějaká semena namočit, stane se z toho postupně zvyk, a váš jídelníček bude mnohem pestřejší a vy brzy ucítíte příliv energie, kterou probuzená semínka umí tělu dodat.

 

Klíčky dodávají tělu komplexní živiny v naprosto ideálním složení:

  • SACHARIDY (především klíčky  cizrny, hrachu, žita, pšenice, ovsa, prosa)
  • PROTEINY  ( klíčky fazole adzuki,  čočky, sóji, mungo, hrášku, dýně, žita, sezamu, slunečnice, pšenice, mandlí, cizrny)
  • TUKY (především v klíčcích mandlí, sezamu, slunečnice)
  • VLÁKNINU

S čím vším klíčky dokáží pomoct?

  • VYROVNÁVAJÍ PŘEKYSELENÍ ORGANISMU
  • ZPOMALUJÍ PROCES STÁRNUTÍ
  • DETOXIKUJÍ
  • POMÁHAJÍ REGULOVAT HMOTNOST
  • ZLEPŠUJÍ VITALITU I VZHLED
  • PODPORUJÍ METABOLISMUS
  • POSILUJÍ IMUNITU

Klíčky  lze koupit , ale velmi často bývají zapařené nebo již nahnilé. Za zlomek ceny a s minimem práce si je ale můžete nechat vyklíčit doma.

Rostlinné klíčky můžete jíst syrové, můžete si nasypat na namazaný chléb či je zamíchat do salátu. Po rozemletí se z nich připravit i výborné pomazánky. Pokud chcete použít klíčky v teplé kuchyni, přidávejte je těsně před dokončením pokrmu. Výborně se hodí například do rizota, polévek a zeleninových směsí. Z namočených ořechů a semínek se připravují i rostlinná mléka.

Co vše můžete klíčit?

Dá se říci, že skoro všechno. Klíčit můžete luštěniny, obiloviny, olejniny a různé další plodiny. Používejte pouze potravinářská semena, vyhněte se semenům určeným k výsevu – bývají chemicky ošetřená. Pozor, loupaná či půlená semena nevyklíčí.

Luštěniny

Mezi nejoblíbenější patří fazole mungo, výborná je také cizrna, čočka a fazole adzuki. Některé luštěniny ke klíčení naopak vhodné nejsou – jedná se o velké fazole (ledvina, navy a podobně), které jsou v syrovém stavu nestravitelné.

Obiloviny

oves, ječmen, pšenice

Semínka olejnin a další

můžete použít například sezam, hořčičné semínko, slunečnici a jiné. Další plodiny vhodné ke klíčení jsou především vojtěška, řeřicha, ředkvička

V čem klíčit?

Nemáte zatím s nakličováním zkušenosti? Zkuste začít s mungem a vojtěškou. Snadno klíčí a výborně chutnají.

Můžete si koupit speciální klíčící misky, ale docela dobře vám postačí skleněné misky, případně širší sklenice, nebo použijte PET lahve.

Jak klíčit?

Hrst vybraných semínek propláchněte vodou, přes noc namočte do vody, aby nabobtnaly, ráno opět propláchněte a dejte klíčit. Aby mohla začít klíčit, musejí být ve vlhku, ale nesmí být ponořená ve vodě. Vršek PET lahve nebo krabice od mléka odřízněte nebo odstřihněte. Do dna pak udělejte pár otvorů (menších než jsou semínka), namočené semínka tam přesypte a několikrát za den (třikrát až čtyřikrát) důkladně propláchněte semínka čistou vodou, aby se zabránilo zahnívání a růstu plísní.

Můžete umístit lahve do tmavé místnosti, nejlépe do koupelny. Pokud semínka klíčí ve tmě, jsou klíčky křehčí. Pokud chcete klíčky s obsahem chlorofylu, dejte je poslední den na světlo. Klíčení probíhá nejlépe při teplotě kolem 20C.

Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny). Slunečnice či sezam jsou nejchutnější již po jednom dni klíčení, později hořknou. Vyzkoušejte si sami, jak staré klíčky vám nejvíc vyhovují – mladší chutnají jemněji, ty více vyrostlé zase mívají kořeněnější chuť.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno