Jeden z nejlepších a nejchutnějších přírodních prostředků na detoxikaci jater

0

Bodlák s lahodnou chutí, který umí pročistit a chránit játra.

Podle tradiční čínské medicíny je jaro obdobím, se kterým nejvíc souvisí aktivita jater. Játra jsou především orgánem detoxikace a metabolismu. Mají vliv na náš zrak, množství a kvalitu krve, na stav periferních nervů, vazivo, šlachy, kyčelní klouby, výkonnost a vitalitu. Více méně všechno, co potřebujeme ke sportu.

játra detox

Je tedy fajn játrům věnovat během jara dva tři týdny na pročištění.

Hodně lidí pro detoxikaci jater používá ostropestřec mariánský – lze ho užívat ve formě tinktur, nebo se jí drcená semínka. Blahodárný účinek na játra má ale i jiný druh bodláku – artyčok.

Ano, mám na mysli ta podivná zelená pichlavá poupata, které už i u nás běžně koupíte.

artyčoky velké

Artyčok je oblíbenou zeleninou již několik tisíciletí a jako pokrm byl oblíbený už ve starověkém Egyptě. Je velká škoda, že u nás zatím není příliš častou součástí jídelníčku, protože jeho chuť je velmi jemná a lahodná. Navíc má překvapivě mnoho pozitivních účinků pro náš organismus.

Jak už jsem zmínila, artyčoky patří podle odborníků mezi jeden z nejlepších přírodních prostředků na játra a žlučník. Artyčoky zvyšují tvorbu žluči i její vylučování, přispívají k detoxikaci jater a následnému vylučování škodlivin z těla. Artyčoky obsahují látku cynarin, která navíc játra chrání.

artyčoky

Artyčoky omlazují buňky, odvodňují a působí proti otokům tkání. Skvěle také regulují hladinu cukru v krvi, odstraňují zažívací poruchy a působí protizánětlivě. S velkým úspěchem se využívají při léčbě různých ekzémů.

A pozor: bylo prokázáno, že pomocí artyčokového listu snížíte hladinu cholesterolu v průměru o úctyhodných 15%.

Očistná kúra

Na detoxikaci jater je nejlepší použít čaj z artyčokových listů. Listy stačí dvě minuty povařit a čaj se pije ideálně 3x denně po dobu dvou až tří týdnů.

artycok_listy

Co si počít s artyčokem v kuchyni

Uvařené artyčoky můžete jen zlehka zakápnout citrónem a přelít máslem, ale lze je také přidávat do salátů, zapékat, plnit různými nádivkami a nebo je můžete jíst různými omáčkami nebo dipy.

artyčoky s máslem

Než se pustíte do vaření

Základní příprava artyčoků je poměrně časově náročná – musíte je zbavit dřevnatých částí, vnitřních „vousků“ a pichlavých špiček lístků. Někdo artyčok ořezává až na srdíčko, které se právem považuje za delikatesu.

srdíčka artyčok

Při čištění dejte pozor- artyčoky barví ruce do černa (je lepší pracovat v rukavicích) a očištěné artyčoky hned vložte do vody s citrónem, jinak vám zhnědnou. Další příprava už záleží na vámi zvoleném receptu.

artyčoky příprava

Naštěstí pro líné jedince a ty méně šikovné, artyčoky se snadno seženou již připravené – naložené v oleji.

v oleji

Nejoblíbenější recept s artyčoky

Kromě jater je samozřejmě nutné věnovat náležitou péči chuťovým buňkám a dopřát jim sem tam nějaký ten gurmánský zážitek.

Tak tady je jeden z mých neoblíbenějších receptů, protože kombinace česneku, artyčoku a špenátu se sýrem prostě nemá chybu. Navíc je příprava rychlá a blbuvzdorná 🙂

Zapečená česneková bageta s artyčoky

bageta

Budete potřebovat:

  • 1 bagetu
  • artyčoky nakládané v oleji (1 sklenice, cca 300g)
  • baby špenát
  • jarní cibulka
  • krémový sýr – 250 g
  • hrnek nastrouhané mozzarelly
  • sůl a pepř na dochucení
  • bylinky (bazalka, petrželka..)
  • lžíci rozpuštěného másla
  • 3 stroužky česneku – rozdrcené

Postup je jednoduchý. Smíchejte sýr a mozzarellu, nadrobno nakrájený baby špenát s cibulkou a přidejte artyčoky, které můžete ještě předem pro výraznější chuť na minutku orestovat na oleji. Dochuťte solí a pepřem. Místo špenátu a cibulky můžete použít třeba rukolu, nebo medvědí česnek. Vše pořádně promíchejte a sýrovou směsí naplňte vydlabanou bagetu.

Tu potom nakrájejte, přendejte na plech na alobal a potřete rozpuštěným máslem s česnekem a bylinkami. Bagetu pak zabalte a dejte zapéct na 20 minut při 180°C.

U nás se o tyto sýrovo-česnekové bagety vždy strhne bitva, tak doporučuji vyrobit vždy dostatečné množství 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno