Jaký byl Trailcamp v Rakousku

0
Kopce okolo Niedernsillu

Koncept běžeckých soustředění od organizátorů závodu Ještěd SkyRace si rychle získal oblibu. Nás zaujala hlavně pestrost programu a společnost podobně smýšlejících běžců. Rozhodli jsme se tedy také zúčastnit a stručně sepsat, jak takový Trailcamp probíhá.

Na Trailcamps jsme již několikrát upozorňovali. Jde o několikadenní soustředění (obvykle 5 – 10 dnů), které se zaměřuje na běh v horách a vše, co s tím souvisí. Setkávají se tam běžci různých úrovní, pro které je připraven bohatý program.

Celý kemp organizuje tým kolem Honzy Dušánka, kterého možná znáte jako pořadatele závodu Ještěd SkyRace. Pomáhá mu několik dalších lidí – v Rakousku to byli naši elitní horští běžci Zdeněk Kříž, Katka Matrasová a Zuzka Kocumová; dále pak fyzioterapeutka Lenka Pešková a biker a šéfkuchař Ivan Rybařík.

Jako zázemí sloužil penzion Haus Gassner v Niedernsillu, který byl po celou dobu vyhrazen soustředění. Niedernsill leží v úzkém údolí, okolo kterého se ze severu i jihu tyčí Vysoké Taury – tj. páteřní systém rakouských Alp. Na místě se dalo využít nedaleké venkovní sportoviště, kolem tohoto jezera:

Ráno obvykle začíná rozvičkou a protažením, zájemci mohou také využít sportoviště nebo jít plavat. Následuje snídaně a poté hlavní bod programu, což často bývá výběh po horách. Obvykle se běžci rozdělí do několika skupin, aby náročnost vyhovovala každému. Po doběhu oběd, pauza na regeneraci a odpoledne další tréninková fáze například ve formě posilování, tréninku běžecké abecedy, týmových soutěží, bazénu, sauny apod. Po večeři následuje přednáška a volná zábava se samoobslužným barem.

Běh

Během kempu jsme udělali tři půldenní běhy po okolních kopcích mezi obcemi Zell am See a Niedernsillem. Obvykle se utvořilo několik skupinek, které se různě rozpojovaly a potkávaly podle svých možností. Rakouské Alpy jsou opravdu krásné a po většinu běhu jsme se mohli kochat úžasným výhledem na zasněžené vrcholky. Počasí též přálo a po většinu času svítilo Slunce.

Pod vedením našeho nejznámějšího skyrunnera a nyní i trenéra Zdeňka Kříže z Buff teamu se také trénovala běžecká abeceda, což je základní nástroj atletů na pilování správného běhu. Též se jeden večer dostalo na individuální rozbory běžecké techniky z videa.

Většina běžců se před a po běhu adekvátně neprotahuje – i proto na to byl během kempu kladen velký důraz. Po každém doběhu tedy jednotlivé skupiny strávili ještě aspoň 20 minut cvičením s prvky jógy.

A nesmíme zapomenout – to nejlepší po náročném tréninku bylo skočit do ledové řeky nedaleko penzionu. Nic nenastartuje regenerační proces lépe.

Testování

Na kempu si každý mohl půjčit běžecké hůlky, trailové boty nebo kompresní oblečení. K dispozici byly i tyčinky a gely od Chimpanzee a Sršní nektar.

Regenerace

Trailcampu se obvykle účastní i masér / fyzioterapeut. Každý se mohl zapsat na konzultaci a na cokoliv se na ní zeptat. V Rakousku jsme měli to štěstí, že s námi jela Lenka Pešková z projektu tvojeforma.cz, která se souvislostem uvnitř těla věnuje už mnoho let. Pro řadu účastníků to byla první zkušenost s fyzioterapeutickým vyšetřením.

Asi nejzajímavější byla pro většinu analýza chůze – tedy činnosti, kterou děláme každý den, ale málokdo to umí technicky opravdu správně. Lenka dokáže najít překvapivé souvislosti mezi problémem a původní příčinou a některým účastníkům tak konečně věci začaly zapadat do sebe a dozvěděli se, jak mohou problémy řešit. Kdo nepřišel s žádným fyzio problémem, tomu se dostalo aspoň masáže po náročném tréninku.

Kompenzační cvičení

Když se neběhalo, probíhala různá cvičení nebo kruhové tréninky. Byly zaměřené na sílu, koordinaci, stabilitu apod. K dispozici byly různě dlouhé slackliny včetně highline nad vodou, různá hřiště pro míčové sporty, boulder nebo 100 m dlouhá lávka přes jezero.

Jídlo

Součástí Trailcampů je plná penze a pro mnohé jde o vůbec nejoblíbenější prvek soustředění. Organizátoři totiž spolupracují s Ivanem Rybaříkem (mimochodem skvělý cyklista, mistr ČR v MTB a vítěz několika prestižních extrémně náročných bike maratonů po celém světě a také trenér), který vede projekt Čistý sport. Pod něj spadá například i vlastní restaurace v Táboře. Na všech Trailcampech působí Ivan v roli šéfkuchaře. Jeho jídlo je dokonale sladěné a promyšlené do nejmenších detailů a úrovní předčí luxusní restaurace. Většina jídla je bez masa.

Přednášky

Každý večer je na programu povídání od někoho z účastníků a diskuze. Témata jsou různá – letos v Rakousku měl Ivan Rybařík prezentaci o konceptu vyvážené stravy, na jehož základě přípravuje jídelníček. Zuzana Kocumová vyprávěla o svých zážitcích z OCR závodů, jak se na ně připravovat a několik zajímavostí ze zákulisí. Zdeněk Kříž (ač ho známe hlavně z hor, byl schopen konkurovat širší české špičce v atletických vytrvaleckých disciplínách) mluvil o správné technice běhání a u videa ukazoval, na co by se každý mohl individuálně zaměřit.

Závěr

To celé pak probíhalo ve společnosti podobně zaměřených lidí, takže vždycky bylo o čem se bavit. My jsme si to užili a moc rádi pojedeme na Trailcamp zase! Třeba ještě letos – v září a říjnu se chystají dva kempy v Krkonoších a na konci srpna jeden speciální na trase UTMB ve Francii.

Už jste se taky účastnili některého Trailcampu?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno