Jak vybírat kompresní oblečení

0

Na co si dát pozor, abyste neinvestovali pouze do kousku oděvu, který stahuje a škrtí.

Poté, co u nás vyšel článek Jak vybírat kompresní podkolenky, se několik čtenářů ptalo, jak je to s výběrem kompresního oblečení. V současné době už je i na českém trhu poměrně široká nabídka triček, krátkých, dlouhých i tříčtvrtečních kalhot od  firem jako je CEP, SKINS, New Balance, Compressport, Newline a mnoho dalších. Je tedy z čeho vybírat.


Když se podíváme na výčet pozitivních účinků, které nám výrobci kompresního oblečení slibují, nelze se divit, že i hobíci začínají do kompresních zázraků investovat.
Nejprve si ale vyjasněme, co to je ten kompresní oděv. Celý princip sportovního kompresního oblečení vychází z faktu, že pokud je na určité části lidského těla působeno správnou a vyváženou kompresí, dochází k povzbuzení činnosti krevního oběhu, díky čemuž se do namáhaných svalů dostává více kyslíku. Toho se konec konců již řadu let úspěšně využívá ve zdravotnictví ( kompresní zdravotní punčochy).

Výrobci tuto znalost v minulých letech ale posunuly ještě o kousek dál, když aplikovaly myšlenku, že lepší okysličení svalů a zefektivnění srdeční funkce bude mít pozitivní vliv na výkon a činnost svalů při sportu.

Začaly se tedy vyrábět vysoce elastické oděvy. Hodně zjednodušeně by se dalo konstatovat, že tohle sportovní oblečení stahuje dané části těla a tím ovlivňuje činnost krevního oběhu – a urychluje i tzv. žilní návrat (návrat odkysličené krve z periferie zpět k srdci).

Toho lze využít hned v několika případech:

Při fyzické aktivitě – zlepšení krevního oběhu znamená více kyslíku pro vaše svaly, více energie i vyšší výkon
Zmenší se pravděpodobnost, že se zraníte (cílená podpora konkrétních svalových skupin, lepší termoregulace)
Při regeneraci po výkonu (rychlejší návrat množství laktátu do běžných hodnot, snížení rizika svalové horečky)
Pro rychlejší zotavení po zranění.
Dalším efektem komprese je i zmírnění vibrací svalů (chcete-li to polopaticky – prostě se to na vás tolik neklepe a vy se míň unavíte a teoreticky poběžíte déle)

Pokud byste chtěli použít kompresní oblečení i ze zdravotních důvodů, tak první využití, které mě napadá, je třeba při delším cestování (pokud budete například zaseknutí několik hodin na sedadle v letadle, kde prostor pro nohy je dimenzovaný tak na předškolní dítě)-  tam můžete kompresí nohou snížit riziko hluboké žilní trombózy .


Tím, že si zlepšíte krevní oběh, tak  také můžete zmírnit projevy dalších zdravotních problémů jako je artritida, mízní otoky nebo křečáky.
Jako lákadlo pro ženy se pak uvádí boj s celulitidou.

Bezva – máme tady očividně samá pozitiva. ALE….
Aby tohle všechno pro vás mohlo fungovat, nesmí dojít k pravému opaku – tzn. zaškrcení. Což bude při výběru jakéhokoli kompresního oblečení nedůležitější.

Takže první doporučení – VYZKOUŠET!!!! Nebojte se v obchodě před zrcadlem vyzkoušet co nejvíc pohybů, které vás při tréninku mohou potkat. Případně si oblečení ještě pořádně vyzkoušejte doma před tím, než odstřiháte cedulky, a když přijdete na sebemenší místo, které škrábe nebo škrtí, nekompromisně ho vraťte a vyberte něco jiného.

 
Tričko nebo kalhoty vás musí obepnout, ale nesmí omezit pohyb končetin a nesmí nikde dřít. U kalhot většinou budete vybírat velikost  podle obvodu lýtka a stehna. Je jasné, že ne každý střih padne každému, ale právě správná míra tlaku je klíčová. Pokud bude komprese příliš nízká, nebude mít pro tělo žádný přínos. Pokud bude komprese naopak příliš silná, dojde namísto k povzbuzení k omezení krevního oběhu a vy, kromě toho, že se vám poběží hodně špatně, si můžete přivodit i nějaké zdravotní problémy.

Pamatujte, že ne všechny typy komprese jsou totiž stejné. Klíčem ke zvýšenému průtoku krve a zlepšenému zásobování svalů kyslíkem je určitý kompresivní profil. Jde o tzv. stupňovanou  kompresi, která není statická a v určitých oblastech se cíleně mění. Například v oblasti kotníku bude míra komprese vyšší než v oblasti lýtka či stehna. Tohle je dobré si uvědomit. Je fakt, že vy si asi těžko ověříte, zda výrobce zásady ze zdravotnictví skutečně aplikuje (žádný zákon mu to nenařizuje).  Je tedy docela vhodné, zjistit si, zda výrobce má i zkušenosti se zdravotnickými kompresními výrobky. Tam máte záruku, že o celé problematice výrobce něco ví a své znalosti dokáže aplikovat i na sportovní sortiment. 

Co se týká materiálu, tak je jasné, že materiál by měl být příjemný a rychleschnoucí, měl by skvěle odvádět pot a neměl by se vytahovat.  Dnes už se také běžně přidávají antibakteriální a zápach pohlcující příměsi. Některé výrobky navíc poskytují i UV ochranu, kterou oceníte zejména v létě.

Při výběru si také zkontrolujte švy. To je hodně důležité. Musí být měkké a ploché a zkontrolujte lemy, že nikde neškrtí.

U kompresního oblečení bych asi doporučil příliš nešetřit. Vyrobit skutečně funkční produkt něco výrobce stojí (od materiálu až po dokonalé zpracování) a u komprese je doopravdy důležité i to, zda výrobce investuje do měřicích přístrojů pro kontrolu konkrétního tlaku a dalších vychytávek (ona i ta antibakteriální úprava se hodí, pokud nechcete prát pokaždé, kdy se jen trochu zapotíte).

Osobně mám dobrou zkušenost s pár kousky od firmy SKINS (cyklistické kalhoty a trička) a z běžeckého s dlouhými kompresními elasťáky od firmy CEP a od Newline. Když porovnám CEP a Newline, tak investice do CEPu se vyplatí. Kvalita provedení i materiálu je úplně někde jinde. Nedokážu na 100% říct, že by mi kompresní oblečení výrazně zlepšovalo časy, ale mám odzkoušené, že mi definitivně pomáhá s regenerací a míň bolí druhý den tělo.  U Newline mi po několika praních povolilo pár stehů, s CEPem zatím maximální spokojenost i co se lemů týká. CEP nabízí i 3/4 variantu běžeckých kalhot a také kraťasy, které teď získaly ocenění PlusX Awards. 

Na závěr už jen dodatek k údržbě, která se neliší od praní ostatního funkčního textilu – vyprat na 30 v pračce a  hlavně žádná aviváž.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno