Jak si vybrat sporttester

0

Srdeční frekvence patří ke spolehlivým ukazatelům míry zátěže organismu, a pokud je při fyzické aktivitě měřena, dovoluje nám to intenzitu zátěže kontrolovat a upravovat podle konkrétních cílů. Sporttestery, neboli snímače tepové frekvence představují užitečnou pomůcku pro sportovce i pro ty, kteří chtějí zlepšit kondici či snížit tělesnou váhu.

Pomáhají plánovat trénink, zlepšovat výkony či efektivněji spalovat kalorie. Jedná se vlastně o hodinky, které pomocí hrudního pásu snímají srdeční tep při sportovních aktivitách. Na základě zadaných údajů (věk, výška, váha, atd.) pak navíc ještě vypočítávají další hodnoty, jako jsou spálené kalorie, čas strávený v jednotlivých zónách a podobně. Funkce se liší podle výbavy jednotlivých hodinek.

Pokud nám jde pouze o měření tepu, můžeme si vybrat prakticky jakýkoliv levný model.  I ty nejlevnější modely umožňují sledovat srdeční tep a délku tréninku.

Většina sporttesterů, i těch základních, umožňuje stanovit hranice tělesného zatížení, tzv. tréninkové zóny – jedná se o pásma srdeční frekvence, která korespondují s určitou zátěží organismu. O jejich překročení nás přístroj informuje (zpravidla zvukovým signálem). Dozvíme se tak, že máme přidat, nebo naopak zvolnit. Různé modely pak nabízejí různý počet přednastavených a volitelných tréninkových zón. Leckdy je také možné sledovat čas strávený ve zvolené tréninkové zóně.

Sporttestery mohou tep měřit několika způsoby, nejvíce používané je měření tepu pomocí hrudního pásu. Můžete se případně setkat se sporttestery, které měří tep dotykem přímo na speciální ploše sporttesteru (přiložíte prst na určení místo na sporttesteru a po pár vteřinách se vám zobrazí aktuální tep). Dokonce existují jakési prstýnky, které ukazují tep, ale takové měření je zcela orientační a nepřesné. Pro většinu sportů je měření dotykem samozřejmě nepraktické a takový sporttester využijete možná pro turistiku.

Měření tepu s hrudním pásem je zcela jiné. Hrudní pás měří tep po celou dobu, co jej máte připnutý na těle. Nemusíte nic mačkat. Data se přenáší do sporttesteru bezdrátově. Při cvičení tedy vidíte aktuální hodnotu tepu. Moderní hrudní pásy jsou pohodlné a příjemné na nošení. Po chvilce tréninku většinou ani nevíte, že nějaký pás máte.

Při výběru sporttesteru se musíte zaměřit na to, jakým způsobem se přenáší data z hrudního pásu (případně z příslušenství). Přenos může být digitální kódovaný nebo analogový nekódovaný.U digitálního přenosu se hrudní pár spáruje s hodinkami a nehrozí, že vám sporrtester ukáže tep někoho jiného. Analogový přenos je náchylnější na rušení (například vysokým napětím) a pokud například chodíte na spinning, nebo běháte s přáteli, může se vám stát, že na hodinkách uvidíte tep člověka vedle vás.

Dražší modely toho samozřejmě kromě měření tepu umí mnohem více. Měří rychlost či vzdálenost, můžete je připojit k PC, rozšířit o další příslušenství jako je GPS modul, Footpod, cyklosenzory a další příslušenství.

Jaké otázky si tedy položit?

1. Kolik chcete/můžete investovat?

Většinou platí pravidlo, čím dražší přístroj, tím více umí. Připravte se na to, pokud budete chtít sporttester s GPS, připojením k PC a výškoměrem, 1000 Kč rozhodně stačit nebude J

2. K jakému účelu sporttester chcete (kromě toho, že chcete, aby mi měřil tepovou frekvenci)?

Některé modely jsou vhodnější na běh, jiné zase na fitness, jiné parametry bude muset splňovat sporttester, který budete chtít využívat při plavání. Z této otázky se pak také odvíjí technické parametry sporttesteru.

3. Co od sporttesteru očekáváte?

Chcete, aby sporttester měřil rychlost a vzdálenost? Budete chtít propojení s PC? Chcete, aby sporttester uměl navrhnout vhodný tréninkový plán?

4. Budete chtít později rozšířit schopnosti svého sporttesteru?

Co všechno chytré sporttestry umí?

Počítání spálených kalorií -výpočet vychází ze zadaných parametrů (věk, hmotnost, výška a pohlaví). Tento údaj je orientační, protože skutečná spotřeba kalorií je závislá na spoustě dalších faktorů (vnější teplota, rychlost metabolismu, atd.) Přesto však jde o užitečnou funkci, která poslouží jako vodítko pro porovnání různých tréninkových plánů nebo jako motivace. Některé přístroje umí navíc spočítat i procento tuku ze spálených kalorií.

 

Ukládání informací o srdečním tepu pro pozdější použití (záznamy mezičasů, hodnoty srdečního tepu v každém úseku, atd.), možnost intervalových tréninků. Jednotlivé modely se liší velikosti paměti a tudíž rozdílným množstvím ukládaných dat.

 

Možnost připojení k počítači. Některé sporttestery dovolují nahrát tréninková data do počítače a sledovat tak dlouhodobý vývoj vašich výkonů a případně v různé míře data analyzovat. K tomu slouží dodávané počítačové programy pro správu tréninkových dat, jejichž možnosti se liší v závislosti na různých výrobcích.

 

Měření rychlosti a vzdálenosti- pro běžce rozhodně užitečná funkce. Jedním způsobem měření rychlosti a vzdálenosti je použití malého čipu, který se připevní k chodidlu. Ten vypočítává rychlost a vzdálenost na základě počtu kroků a lze ho použít pouze při běhu. Druhý způsob měření rychlosti a vzdálenosti využívá GPS přijímače a stejně jako třeba automobilové navigace. Pokud je sporttester vybaven touto funkcí, lze ji využít nejen při běhu, ale i při jízdě na kole, veslování apod. Přístroje vybavené GPS mohou umožnovat také sledování překonané trasy na mapě. Existují dokonce modely, které jsou vybaveny výškoměrem.

 

Vodotěsnost oceníte nejen v dešti, ale hlavně při plavání či veslování.

Pokud budete sporttester používat i na kole, budete se vám hodit držák hodinek na řídítka, (s některými modely je dodáván, k jiným ho lze dokoupit). Mnozí cyklisté ocení také snímač rychlosti a kadence šlapání.

Je dobré si sporttester před zakoupením vyzkoušet hodinky by neměly být těžké ani příliš velké, řemínek by měl být lehce nastavitelný a ohebný. Zkontrolujte také čitelnost displeje a velikost písma. Čím větší, tím lepší, protože luštit malé symboly během sportu není nic příjemného.

Rozhodně si vyzkoušejte ovládání sporttesteru, které by mělo být co nejvíc intuitivní, tlačítka by měla být lehce ovladatelná a rozmístěna tak, aby byla možnost je lehce stlačit např. i zmrzlými prsty. Pokud máte možnost, vyzkoušejte si, jak dobře vám sedne také hrudní pás (při pohybu by neměl sklouzávat a měl by být příjemný na tělo).

Zeptejte se i na výměnu baterií -u některých modelů není svépomocná výměna baterií možná a v případě jejich vybití je nutno obrátit se na výrobce.

 Jak se starat o hrudní pás?

Hrudní pás je neoddělitelnou součástí sporttesteru. Proto by měl být ve vynikajícím stavu. K tomu, aby fungoval co nejlépe a nejdéle, je zapotřebí se o něj dobře starat. Vyplatí se pečlivě číst návod, kde výrobce přesně popisuje údržbu i čištění. Hrudní pás je komplet elektroniky, elektrod a popruhu, kterým regulujete utažení pásu kolem těla. Hrudní pásy jsou buď plastové, nebo textilní. I přesto, že existují různé konstrukce hrudních pásů, nedílnou součástí jsou právě elektrody, které snímají tepovou frekvenci a elektronika (vysílač) se postará o bezdrátové předání informací do vašeho sporttesteru.

Základním předpokladem pro správnou funkci hrudního pásu je správná péče o něj. Citlivou částí jsou elektrody, které vlivem špatné hygieny předčasně zestárnou. To znamená, elektrody ztratí svou citlivost a schopnost snímat tep. Protože jde o nevratný jev, dbejte správně o čistotu vašeho hrudního pásu.

Charakteristickým ukazatelem pro horší nebo špatný stav elektrod hrudního pásu je zprvu chaotické měření následované měřením konstant nebo skokově měnících se hodnot. V konečné fázi přestává měřit úplně.

Je důležité si uvědomit, že hrudní pás nemá vypínač. Spouští se a vypíná automaticky, pokud zaznamená zvýšenou elektrickou vodivost. Když přiložíte hrudní pás k tělu, automaticky se spustí. Po ukončení aktivity se hrudní pás sám vypne (po cca 15 minutách). Tím se šetří baterie. Upocený vlhký hrudní pás se ovšem nevypne, pokud zůstane v mokrém ručníku. Pokud bude zaznamenána zvýšená elektrická vodivost, k vypnutí nedojde a baterie se budou i nadále vybíjet. Někdy se stane, že nasolený popruh začne zadržovat vodu i ze vzduchu a stane se trvale vodivý- výdrž baterií se tím významně zkrátí.

Pokud je to technicky možné, sundejte vždy vysílač   ihned po ukončení sportovní aktivity. Tím hrudní pás přestane zachycovat vodivost a vypne se, neboť kontaktní plochy jsou oddělené od samotného vysílače. Textilní popruh s kontaktními plochami lze vyprat v ruce vlažnou vodou. Snímací elektrody jsou velmi citlivé, a pokud se po každém použití neprovede jednoduchá údržba, jež je vždy popsaná v návodu (odejmutí vysílače a omytí elektrod vodou s následným jemným vysušením), může se rapidně snížit životnost. Pokud je vysílač neoddělitelnou součástí hrudního pásu, pak je zapotřebí po tréninku dobře otřít hrudní pás měkkým navlhčeným hadříkem hlavně v místech, kde jsou kontaktní plochy pásu. Následně pak je zapotřebí vše pořádně vysušit.

GPS nebo Footpod?

Měření rychlosti a vzdálenosti při sportovních aktivitách lze provádět dvěma způsoby. Nejčastěji pomocí GPS nebo Footpodu (krokoměru). Oba způsoby mají svá specifika a výhody. Začněme tedy GPS.

GPS

GPS může být integrovaná přímo ve sporttesteru a nebo může být GPS jako externí modul. Integrovaný modul má výhodu v tom, že nemusíte nosit další zařízení. Nevýhodou pak ale bývá velikost samotného sporttesteru a také nutnost nabíjet sporttester podobně jako mobil. U externího modulu lze měnit baterii jen v modulu a výdrž sporttesteru se ovlivní jen minimálně. Velkou výhodou GPS je univerzálnost. U GPS nezáleží, jestli běžíte, jedete na kole, lyžujete nebo sjíždíte na lodi řeku. Při všech aktivitách se měří rychlost i vzdálenost. Některé pokročilé GPS moduly jsou schopné zaznamenat i trasu a pak ji zobrazit na počítači.

Nevýhodou GPS je to, že musíte být venku. Bez výhledu na nebe nebude příjem signálu ze satelitů fungovat. Může se tedy stát, že např. v hustě zalesněném prostředí nemusí GPS zachytit dostatek satelitů. Potom rychlost ani vzdálenost chvíli neměří. Jakmile pak GPS znovu zachytí signál, dopočítá data od posledního místa, kde signál byl. Data budou tedy zkreslená (např. kvůli klikaté trase). Další nevýhodou GPS je odchylka. Záleží nejen na kvalitě čipu v GPS, ale i na počtu dostupných satelitů. Čím kvalitnější čip, a čím více satelitů, tím přesnější hodnoty budou naměřeny. Odchylka může být od 2 metrů až po 100 m. Z toho vyplývá, že GPS je vhodná na delší trasy, nikoli na měření, jak rychle zaběhneme stovku.

Footpod

Footpod (nožní snímač rychlosti,krokoměr) se  umísťuje na botu, snímá otřesy způsobené dopadem nohy na zem při chůzi či běhu. Moderní footpody umí díky několika pokročilým senzorům snímat nejen dopad nohy, ale také její akceleraci a směr pohybu. Díky tomu je footpod schopen zaznamenat i různé délky kroku a podobně. Footpod bývá velmi přesný (až 98%). Předpokladem přesného měření ovšem je správná kalibrace. Výhodou footpodu je fakt, že nejste závislí na satelitech a můžete měřit i v lese či tělocvičně.

Footpod je logicky určen pouze na běh a chůzi. Pokud tedy budete sporttester používat i k jiným aktivitám (cyklistika atd.), vyberte si sporttester s GPS.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno