Adam Šimek: If it’s not on STRAVA it didn’t happen

8

Adam je bývalý cyklista, odchovanec Dukly Praha, dnes programátor ve Stravě a táta (brzy už dvou dcer), který začal běhat, aby se po pověšení kola na hřebík poznal v zrcadle. “Na kole jsem závodil od 10 do 24, nedokázal jsem to pak skloubit se školou a prací a už mě to po letech ani tolik nebavilo. Nebyla chuť, tak jsem začal chodit full time do práce a s kolem skončil.”

Díky kamarádům se poté skrz běh dostal k plavání a triatlonu a ten mu na několik let učaroval. “Když jsem odešel do Stravy, tak moje Terezka zůstala kvůli vízům doma a já tam pak rok a půl strávil v běhu a na kole. Člověk na to, že je sám, tolik nemyslel. A celkem to pak lítalo. Teď už makám míň, ale mám kolem sebe v Praze partu super lidí, chodíme spolu do bazénu a jezdíme na lyže, běžky mě teď dost chytly.”

Můžeš prosím Adame našim čtenářům (i když jich bude asi úplné minimum) představit, co STRAVA je? 

 
STRAVA je sociální síť pro sportovce. Hodně lidí jí asi zná spíše jako GPS aplikaci na nahrávání sportovních aktivit, to je ale pouze jedna z funkcí, byť naprosto klíčová.

Dalo by se to také popsat jako takový virtuální tréninkový deník, který je zaměřen na sdílení sportovních zážitků s ostatními. 

Jak ses do STRAVA vůbec dostal?

To má trošku složitější zápletku, rozhodně bych to zpětně vyhodnotil jako solidní shodu náhod. Rozhodně hrálo roli, že jsem STRAVU dlouho jako závodník používal. Díky tomu jsem si jednou na Twitteru postěžoval, že pár věcí nefunguje, jak má, začal se s lidmi ze Stravy bavit a po asi tak rok a třičtvrtě trvajícím procesu pohovorů a čekání na potřebná víza jsem odletěl do San Francisca a začal pro Stravu pracovat.

Sport byl tedy pro tebe vždycky velká vášeň?

Úplně vždycky asi ne, od cca 10 do 24 let jsem se velmi intenzivně věnoval cyklistice a během té doby byly rozhodně často chvíle, kdy bych se na to nejraději vykašlal. Až do těch 24 jsem to ale vydržel a teď bych určitě řekl, že sport je mou velkou vášní. Člověk si na to za ty léta tak nějak zvyknul a teď když to dělám pro zábavu, tak ani nemám ty chvíle, kdy bych kola, lyže, boty, neopreny a já nevím co všechno pověsil kompletně na hřebík. Asi bych to ani nedokázal.

Jaké máš za sebou sportovní úspěchy?

V cyklistice jsem nikdy nic extra nezajel, asi proto se tím taky dnes neživím, prakticky do druhého roku v juniorech jsem byl spíše horší průměr, ale pak se to docela zlomilo a dostal jsem se i do reprezentace, zajel nějaké bedny v českém poháru, a to i poté v U23 a Elite.
Když jsem skončil s kolem, tak jsem se po menší pauze začal už jen pro zábavu věnovat triatlonu a běhu a tam bych vypíchnul druhé místo na 70.3 Ironmanu v Kalifornii, bohužel pouze v age group. Na bedně v kategorii jsem poté byl ještě na různých dalších půlkách a bezhákových triatlonech (Czechman, Challenge Prague).

Jak vůbec tato platforma vznikla a kdo za ní stojí?

Nedávno Strava oslavila 10 let od vzniku, ale úplně první myšlenky byly ještě mnohem starší. Za vším stojí skupina kamarádů z vysoké školy, kteří po škole hledali cestu, jak vytvořit jakýsi virtuální locker room (šatnu), místo, kde s dalšími sportovci po tréninzích kecali a i srovnávali své výkony. Tehdy hledali způsob, jak zjistit, kdo je lepší cyklista, ale půlka jich bydlela na východním a půlka na západním pobřeží.

Primárně je STRAVA určená cyklistům ale záznamů z jiných sportů dost přibývá… kdy se budou zlepšovat dashboardy a statistiky i pro ostatní sporty? (pokud někdy vůbec budou)?

Nejsem úplně v pozici, kdy bych směl rozkrývat naše plány do budoucna, takže budu na takové otázky odpovídat trošku vyhýbavě a obecně, ale… Původně STRAVA byla opravdu jenom pro cyklisty, ale to už dlouho neplatí. Minimálně pro cyklistiku a běh nabízíme srovnatelnou funkcionalitu. Pro další sporty je to potom různé, rozhodně bych ale řekl, že to pro nás je jedna z priorit.

Na co se STRAVA tento rok zaměřuje a jaký je její cíl do budoucna?

Tohle je přesně ten typ otázky, na který nesmím ze své pozice odpovědět, aniž by to znělo jako nějaký bullshit (smích). Cíl je určitě vytvořit celosvětovou komunitu aktivních lidi. Nemusí jít vůbec pouze o profesionální, nebo čistě výkonnostně zaměřené sportovce, řekl bych, že právě naopak. Pojící prvek by potom mohl být ve významu samotného názvu STRAVA. Ten vznikl ze švédského sträva, což v angličtine znamená strive (snažit se o něco).

Kolik ve STRAVA dělá celosvětově lidí?

V současné době cca 160 lidí.

Neplánuje STRAVA přijít s nějakým vlastním gadgetem na měření?

Ne.

Celá premium sekce se dost (v podstatě úplně překopala), co bylo tím hlavním důvodem?

Proběhl rebranding ze STRAVA Premium na STRAVA Summit a rozdělení do několika více focusovaných balíčků (training, analysis, safety). Důvodem bylo určitě zvýšení dostupnosti placených funkcí uživatelům, kteří nemusí nutně chtít vše najednou, ale stačí jim například jeden z balíčků.

Proč využívat placenou verzi a ne tu free? O co více nabízí?

Každý z balíčků nabízí zajímavé funkce. Safety balíček například funkci beacon, která umožňuje vašim blízkým sledovat, kde se během aktivity nacházíte a vy jim tak můžete pomoct najít klid na duši. Zajímavostí je, že k tomu není potřeba nahrávat aktivity naší aplikací, ale podporujeme i různá zařízení našich partnerů, jako je například Garmin.

Training balíček obsahuje například Live Segments, což je v podstatě takový virtuální závodní režim, ve kterém můžete své časy na různých úsecích porovnávat s těmi nejlepšími a vašimi přáteli v reálném čase. Analysis balíček pak obsahuje různé pokročilejší funkce na analýzu vašich tréninků ať už na základě tepové frekvence, nebo výkonu.

STRAVA má i spoustu vychytávek, o kterých běžný uživatel vůbec neví – heatmapy, sledování, jak na závodě běželi kamarádi a jiní závodníci… co bys neopomněl zmínit ty?

Tady bych zmínil to, že spousta lidí Stravu používá pouze přes mobilní aplikace, ale rozhodně bych jim doporučil zavítat sem, kde se nachází spousta experimentálních projektů. Z těch nejzajímavějších bych jmenoval Flybys (replay aktivit, ve kterém jsou vidět i aktivity lidí, kteří byli v dané lokalitě v podobnou dobu také aktivní), nebo route builder, což je plánovač tras, který k plánování té nejlepší cesty využívá informace o tom, kudy lidé běhají a jezdí.

Připravili jsme si pro Vás ve spolupráci se STRAVA krásnou SOUTĚŽ o celkem pět FREE SUMMITS účtů – každý na 90 dnů!

Stačí jednoduché. Napište nám pod tento článek, nebo FB post důvod, proč STRAVA milujeteHlasovat můžete až do konce února. Poté vybere pět výherců, kteří se mohou těšit na tuhle super cenu!

 

8 KOMENTÁŘE

  1. baví mě na stravě hlavně to, že se mohu nechat inspirovat v různých typech jednotlivých tréninků nebo i celých tréninkových sadách od skutečných profíků. Díky, jen tak dál

  2. Nejvíce se mi líbí statistiky za určité období včetně srovnání aktuálních výkonu s historickými a integrace s různými nástroji a aplikacemi, které používám.

  3. Na stravě mě baví jednoduchý přehled časů na určitých úsecích a sbírání korunek a pohárků na segmentech:-)

  4. Na Strava se mi nejvice libi segmenty a nuti me se neustale zlepsovat. Libi se mi tez propojeni s Garmin. V zime jsem uzivatlem Nordic skiing, ale jezdim prevazne klasiku a tak bych uvital aktivitu Nordic Skiing Classic abychom se mohli my “klasici” srovnavat. Drzim palce!

  5. bohužel STRAVA nemiluji, vlastně ji vůbec neznám. Ale rád bych, zkusím to s ní. Seznámím se a uvidíme, možná to bude láska na celý život…

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno