Zbavte se opakovaných zánětů šlach

0

Zjistěte, jak nejlépe léčit záněty šlach a jak jim hlavně předcházet.

Zánět šlachy vás může vyřadit z tréninku na několik týdnů. Zanedbaný či nedoléčený zánět potom na několik měsíců.

Zánět šlachy obvykle vzniká kvůli nadměrné zátěži.  To nemusí nutně znamenat prudké navýšení počtu kilometrů (což je vzhledem k zimnímu období aktuální téma).  Může se jednat i o změnu bot, změnu terénu (asfalt, terén, hlína, sníh..), nebo zvýšení intenzity (rychlejší úseky, kopce, apod.).

Další příčinou je prochladnutí a nedostatečné zahřátí před vyběhnutím.

Nejprve se zánět projeví zvýšenou citlivostí nebo svěděním. Postupně místo zarudne a oteče a na pohmat je citlivé a teplejší. Potom už nás začne trápit bolest, která se zhoršuje při pohybu.
Zánětem se naše tělo snaží nepřirozeně namáhanou oblast uzdravit , opětovně „zocelit“ a navrátit do původního stavu.

Léčba

Asi nejhorší, co můžete udělat, je narvat do sebe ibuprofen, máznout nějakou protizánětlivou mast a s pocitem, že bolest je menší, zase hned vyběhnout.

Klíčem ke skutečně zahojenému zánětu šlach je omezení pohybu zasažené šlachy. Pokud se šlacha dál zatěžuje , nebo se léčba odflákne a nedokončí , může se v některých případech zánět rozšířit i do kolagenních vláken uvnitř šlachy.
Někdy je ke znehybnění nutná ortéza či sádra. Sádra má tu nevýhodu, že nemůžete nijak zlepšovat prokrvení šlachy a podpořit tak přirozené hojící schopnosti těla .

Lékař většinou také doporučí nějakou doplňkovou léčbu, třeba fototerapii, neboli léčbu světlem. Cílem je nastartovat procesy přirozené regenerace zasažené šlachy, což se děje zejména prostřednictvím usnadnění oběhu krve. Po zhojení šlachy je doporučována rehabilitace.

Domácí léčba

Pokud jde o mírnější zánět, můžete vyzkoušet domácí prostředky –sprchování studenou vodou nebo ledování v kombinaci s nějakou protizánětlivou mastí (Fastumgel, Reparil, kostivalová mast…).

3 nejsilnější bojovníci se zánětem šlach z přírodní lékárny

1. Arnika

Léčivá rostlina arnika aktivuje prokrvení a zároveň působí protizánětlivé. Arniková mast a arniková tinktura je k dostání v lékárně. Ideální je nanášet na zanícené místo 3x denně. Pozor na případnou alergickou reakci na pokožce!

2. Obklady ze zelného listu

Bílé zelí působí proti zánětu (podobné účinky má i kapusta).

Zelné listy je dobré rozklepat paličkou na maso, přiložit, ovázat utěrkou a 15 minut nechat působit. Ve fázi akutní bolesti pomáhají studené obklady zelnými listy.

Při chronických bolestech je lepší zelné listy přikládat teplé (stačí nahřát v mikrovlnce nebo třeba žehličkou). Na noc je potom přiložíte na postižené místo a na to dejte igelit a nakonec ovažte šátkem. Obklad se nechává až do rána. Po sundání obkladu si vmasírujete do bolavého místa kostivalovou nebo jalovcovou mast.

3. Boswellie serrata

Český název boswellie je kadidlovník pilovitý. Extrakt z kůry stromu boswellie obsahuje boswellové kyseliny, které mají silné protizánětlivé a analgetické účinky. Tlumí totiž účinek interleukinů a leukotrienů (látky, které podporují a udržují zánětlivé procesy v těle).

Vědecké studie potvrzují , že boswellové kyseliny jsou svým účinkem srovnatelné s kyselinou acetylsalicylovou (aspirin),  s tím rozdílem, že nedráždí a nepoškozují žaludek a střeva a neředí krev. Kromě léčby zánětů pohybového aparátu (šlachy, klouby) se extrakt z boswellie úspěšně využívá i při léčbě astmatu a zánětlivých onemocnění střev, např. Crohnovy choroby.

V prodejnách zdravé výživy seženete boswelii v prášku nebo již nakapslovaný extrakt z boswellie (ideálně kupujte standardizovný) nebo se dá koupit i kombinace boswellie a kurkumy.Pokud trpíte záněty opakovaně, nebo jste po zranění, tak je dobré přidat do jídelníčku i hydrolyzovaný kolagen (ten se dnes dá běžně koupit na e-shopech se sportovní výživou) s vitamínem C. Pak samozřejmě existují i doplňky, kde máte tak trochu vše pro klouby i šlachy v jednom (je v nich chondroitin, glukosamin, MSM, kolagen, vitamín c i extrakt z boselie a kurkumy).

Neléčený zánět

Pokud zánět šlach nedoléčíte a pokračujete v zatěžování, obvykle si vykoledujete chronický zánět. Postupně pak v  případě šlach a vazů dochází k jejich nahrazování méněcennou zjizvenou vazivovou tkání (křehčí a méně pevná, zhrubělá) a následně může dojít k natržení či přetržení.


Nejlepší je prevence

Kvalitní jídelníček jako základ

Nepodceňujte také kvalitní jídelníček – jednou z častých příčin opakujících se zánětů je nedostatek omega 3 tuků (konkrétně EPA a DHA – ty, které najdeme v tučných rybách). Omega 3 můžeme přijímat z rostlinné stravy (lněná semínka, vlašáky, lněná a konopná semínka a oleje….), ale jde o chudou variantu omega trojek a musíme si uvědomit, že naše tělo je sice schopné přeměnit tuto rostlinnou formu do žádoucí formy EPA a DHA, ale pouze s účinností 8 až 20% u EPA a u DHA je to pouze 0,5 – 9%. Mohli bychom tady podrobněji rozebírat doporučené poměry omega 6a omega 3, ale to by bylo na další článek.

Stačí si prostě zapamatovat, že je dobré si do jídelníčku 2x až 3x týdně zařadit tučné ryby.

Další doporučení ohledně jídelníčku je zajištění dostatku hořčíku (banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilniny, kvalitní čokoláda, dýňová semínka), draslíku (banány, meruňky, pomeranče, brambory, rajčata, veškeré druhy listové zeleniny, slunečnicová semínka, drůbež) a vápníku (jogurty, zakysané mléčné produkty, mák, sardinky a ořechy).

Pečujte o svá játra

Je také dobré si uvědomit, že s kvalitou šlach blízce souvisí játra. Pokud je jejich funkce narušená, nejsou šlachy dostatečně vyživovány, jejich schopnost pohybu se zmenšuje a zvyšuje se pravděpodobnost zánětu. Alespoň jednou ročně si udělejte jaterní kúru. Pro tradiční léčbu a ochranu jater se používá ostropestřec mariánský.

V roce 1968 izolovali němečtí vědci ze semen ostropestřce tři látky mají­cí ochranný vliv na játra: silibinin, silidianin a silikristin. Těmto látkám se souhrnně říká silymarin. Obsah silymarinu ve zralých semenech je 4 – 6%. Silymarin má na játra hned několik léčebných účinků – váže se na receptory na membránách jaterních buněk, které propouštějí jedovaté látky, a tím zabraňuje jejich vniknutí do jaterní tkáně. Dále povzbuzuje obnovu poškozených buněk jater a posiluje imunitní systém. Je to silný antioxidant, který chrání jaterní buňky před chemickými procesy zodpovědnými za většinu poškození.

V jaké formě je ostropestřec nejúčinnější? 

Pro regeneraci jaterních buněk není vhodný čaj, protože vysoké teploty silymarin ničí. Ostropestřec je nejúčinnější v podobě jemně namletých semen. V této podobě obsahuje nejvyšší možné množství účinné látky silymarin, která se nachází v tvrdé slupce ostropestřce mariánského, a regenerace jaterních buněk je tak nejintenzivnější. Při drcení ostropestřce je důležité, aby se nedostal do kontaktu s kovem a aby nedošlo k překročení teploty nad 40 °C.

Rozdrcený ostropestřec mariánský můžete užívat 4x denně 1 čajovou lžičku (3-4 g), ideálně hodinu před jídlem.

Prevence v rámci tréninku

  • Dostatečné zahřátí před tréninkem
  • Přidávání tréninkové zátěže postupně, ne jednorázově
  • Neodbývat protahování
  • Kvalitní boty
  • Pečlivý výběr ponožek či podkolenek  – ponožky musí odvádět  vlhkost (funkční materiál), musí být dostatečně teplé (například příměs merina) a  měly by poskytovat i oporu v oblasti kotníku.

Tato doporučení dodržujte o to pečlivěji, pokud se pomalu vracíte po zánětu šlach do tréninku!!

Sportovní výkon začíná na talíři

Váš jídelníček vás buď posouvá k maximálním výsledkům, nebo vás brzdí.

Chtěli byste umět na maximum využívat váš potenciál díky správně sestavenému jídelníčku? 

Máte dost všech obecných teoretických doporučení, které nikam nevedou?

Chcete zjistit, jak si v praxi snadno přizpůsobit jídelníček pro efektivní budování svalů, maximální spalování tuků i rychlejší regeneraci? Jak správně jídlo časovat vzhledem k různým tréninkovým cílům? Jaké doplňky stravy má smysl pořídit a jaké naopak s větším úspěchem nahradíte z přírodních zdrojů? 

Přihlašte se na oblíbené kurzy sportovní výživy:

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Zdroje:
Glen Matten a Aidan Goggins: Lži o zdraví
http://cs.medixa.org/nemoci/zanet-slach
www.rehab4runners.co.uk/running-injuries/lower-leg-pain/peroneal-tendonitis-tendinopathy/
www.med.nyu.edu/pmr/residency/resources
www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2004/02/06.pdf

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno