WINTER SkyRace® – Troufnete si na 21,5km s 1350m+?

0

Milovníci horských závodů se opět můžou na začátku prosince těšit na skvělou akci. Koná se totiž druhý ročník zimního horského závodu WINTER SkyRace® 2017., o jehož konání má hlavní zásluhu pořadatel Honza Dušánek, který letos připravil i několik novinek. 

Ahoj Honzo, už se opět blíží další oblíbený závod z Tvé dílny – WINTER SkyRace®. Pro letošek sis pro závodníky připravil kromě trati WINTER SkyRace i kratší závod WINTER Trail, můžeš to trochu rozvést?

WINTER Trail jsem vlastně udělal na přání běžců. Množily se dotazy, jestli by tam nebylo i něco kratšího, jelikož ne všichni si troufnou hnedka na plnohodnotnou trať, zvlášť v zimě.
Takže to bude vlastně taková “ochutnávka” zimního trailrunningu pro všechny, kteří chtějí zkusit, jaké to je běhat po kopcích na sněhu. A věřte, je to moc prima!

Čekají na závodníky kromě nové trati ještě nějaké novinky, ať už organizační či jiné?

Snažíme se stále zkvalitňovat značení trati, takže přibudou info cedule, více dobrovolníků na trati a také nějaké motivační cedule, které závodníka trochu “rozptýlí a namotivují”.
Posunuli jsme také dětské závody před hlavní dospělácké závody, takže budou mít prckové tentokrát mnohem větší diváckou podporu, a to myslím uvítají nejenom oni, ale také maminky a tatínkové. Následně odstartuje “poloviční” WINTER Trail a s půlhodinovým odstupem hlavní závod dne – WINTER SkyRace® 2017.

Minulý rok se na start postavilo nemálo výborných běžců, jak to vidíš letos?

I letos jsem pozval na vlastní náklady celou českou skyrunningovou špičku. Samozřejmě ne každému, díky zimní tréninkové sezóně, se to bud hodit do “krámu”, ale už teď mám potvrzená zvučná ženská jména jako Anka Straková, Zuzana Kocumová, Katka Matrasová, Ivana Sekyrová, Lada Štalzerová a z mužů už potvrdili účast Jiří Petr, Jirka Čípa, Pavel Brýdl, Aleš Palko, Dan Rubič, Tomáš Křivohlávek a další. Takže to rozhodně žádný pouťák nebude.

Čekají na běžce opět nějaké vrchařské prémie?

Závodníci půjdou opět dvakrát zajímavou cestou přes Ještěd, kde si pro ně zase připravíme nějaké to zpestření. V jaké podobě bude, to se musí nechat překvapit.

Trasa bude stejná jako loni? Může dojít třeba při napadnutí většího množství sněhu ke změnám?

Ano trasa bude stejná jako vloni. Rozhodl jsem se tak z několika důvodů. Zaprvé si myslím, že je to opravdu pěkná a náročná trať s minimem asfaltu, takže si ji závodník vychutná do “poslední kapky”. A zadruhé bych moje tratě rád “ustálil”, tak aby si mohli závodníci porovnávat časy z jednotlivých ročníků a měli motivaci se stále posouvat. Pokud napadne víc sněhu, tak pro nás jen dobře. Na naší trati to ničemu nevadí, naopak si myslím, že jí to přidá na atraktivnosti! Vloni byla trať pokryta cca 20cm sněhu, takže se přikryly některé kameny a nerovnosti na trati, což zejména v sebězích závodníci jistě uvítali. Nahoru to zase pravda šlo o trochu hůře, ale to je prostě běhání na sněhu.

Máš tam také tři trasy pro děti. Ty asi až na Ještěd nepoženeš ale nějaký kopeček se jim do cesty připlete?

Pro děti jsme zase připravili tři mini závody podle věku a zdatnosti. Trasu máme odzkoušenou, takže děti vyběhnou na kopečkovitou trať v okolí areálu závodu a budou tak v příjemném “dosahu” rodičů, babiček a dalších fanoušků. Všechny aktivity pro nejmenší naleznete v programu akce na našich webových stránkách.

Na co se závodníci mohou kromě samotného závodu těšit?

Zázemí a areál v prostorách startu/cíle se budeme snažit udělat zase o kousek útulnější. Vyhřívaný stan je samozřejmostí, ten se nám vloni moc osvědčil. Zopakujeme kvalitní maso/vege/vegan jídlo pro všechny, dostatek místa na posezení, DJ bude celý den pumpovat do lidí energickou muziku, budou zde opět sportovně partnerské stánky, nově přibyde ve spolupráci s NN FOTO karavan, kde se budou moct závodníci zvěčnit jak před, tak po závodě a taky chystáme pár sranda drobností pro nejmenší, takže se bude zase na co těšit!

Připravili jsme si pro Vás krásnou SOUTĚŽ o jedno startovné! Napište nám pod tento článek, nebo FB post odpověď na otázku: Kolik závodníků se vloni postavilo na start WINTER SKYRACE 2016 a olajkujte jejich FB stránku. Hlasovat  můžete až do pátku 24.11.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno