Vyšperkujte si běžecký jídelníček tapiokovými perličkami

0

Domácí Bubble Tea nebo mňamózní tapiokový pudink vám dodají lehce stravitelné pomalé cukry pro kvalitní trénink i regeneraci.

Tapioka je škrob získaný z kořene manioku. Je také známý pod jménem cassava či yuca.

Tato rostlina pochází z Jižní Ameriky a často se pěstuje v tropických oblastech Asie. Používá stejně jako u nás bramborový nebo kukuřičný škrob- jako mouka do pečiva, k zahuštění polévek nebo omáček a k výrobě nápojů, kaší či pudinku.

Tapioka je zdrojem pomalých sacharidů (skvěle zasytí a energie se uvolňuje postupně). To jako běžci můžete využít pro doplnění energie před dlouhými běhy, případně pro obnovu glykogenu po náročném výkonu. Oceníte i fakt, že tapioka obsahuje spoustu minerálů, především vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je také zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B.

Tapioka neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety.

Tapioku ve formě různě velkých perel dostanete v každém obchodě s asijskými potravinami a běžně ji koupíte v prodejnách zdravé výživy.

Nejoblíbenější dobroty vykouzlené z tapiokových perliček

Pro vaše první experimenty doporučuji zůstat u menších perliček. Ty velké je nutné namáčet přes noc, jinak byste je museli vařit víc než hodinu.

Domácí čaj s tapiokovými perlami

Možná jste si tapiokových perel už všimli v nápoji zvaném Bubble Tea.

Tenhle poněkud předražený hit koupíte již běžně v Praze i dalších městech. Jde vlastně o čaj (zelený nebo černý), který si můžete dochutit různými ovocnými šťávami, sirupy, případně mlékem, potom se do něj ještě přidá ochucené želé, prásající kuličky nebo právě tapioké  perly. Tuto směs následně pijete širokým brčkem.

V Bubble Tea najdete nejčastěji černé tapiokové perly, ale setkáte se i s barevnou variantou. Tyto perly kromě škrobu obsahují často i umělá barvivy a dochucovadla.

Pokud si chcete připravit domácí verzi tohoto nápoje, dejte malé tapiokové perly do vroucí vody a vařte cca 10 až 20 minut, až budou  perly měkké (průsvitné). Je potřeba vše míchat a dávat pozor, aby se vám voda nevyvařila. Když jsou perličky uvařené, zceďte je a propláchnte je studenou vodou.

Takto připravené perličky můžete přidat do čaje, který si ochutíte podle vlastního uvážení. Výborný je černý čaj s jahodovou příchutí s mlékem, případně jakýkoli zelený nebo ovocný, který si samozřejmě můžete podle libosti osladit a vyladit tak podle potřeby poměr rychlých a pomalých sacharidů.

Pokud si koupíte velké perly, počítejte s delší dobou vaření a s tím, že klasické brčko budete muset nahradit čímsi o průměru vodovodního potrubí 🙂

Tapiokový pudink

Na přípravu tapiokového pudinku můžete použít buď obyčejné mléko, případně pro bezlaktózový puding sójové nebo mandlové mléko, ale u nás doma je nejoblíbenější kokosové mléko.

Budete potřebovat:

 1/2 hrnku malých tapiokových perliček

2 až 2,5 hrnku mléka dle vašeho výběru

1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt

lžičku třtinového cukru, medu nebo jiného sladidla

ovoce, případně oříšky, mandle, kakao či koření na dochucení

Vanilkový lusk opatrně rozřízněte a vyškrábejte z něj nožem semínka, která dejte do hrnce s mlékem (můžete přidat i celý lusk, který na konci vaření vyndáte, nebo použijte extrakt). Mléko s vanilkou krátce povařte a potom do mléka přidejte tapiokové perličky a cukr. Na mírném ohni vařte asi 15 minut a důkladně míchejte, aby se vám perličky neslepily nebo nepřichytávaly na dně.

Některé druhy perliček je nutné vařit trochu déle a je proto dobré mít připravený ještě jeden šálek mléka.

Když už jsou perličky uvařené (měkké a průsvitné), můžete pudink dát do misek s ovocem a posypat oblíbenými oříšky či semínky.

 

Fantazii se meze nekladou, takže si pudink můžete připravit třeba s kousky čokolády, s rozvařenými jablky a skořicí, banánem a mandlemi, atd.

Čas vaření je u některých druhů tapiokových perliček delší. Na některých se dočtete, jak dlouho je máte vařit, u některých to musíte vyzkoušet. Pokud chcete dobu vaření urychlit, můžete i malé perličky namočit předem do vody na 2 až 3 hodiny (přebytečnou vodu před přidáním do mléka slijte).

Tip: Pokud si chcete navýšit množství bílkovin v pudinku, můžete před koncem vaření přidat jedno až dvě vajíčka. Počkáte, až perličky změknou, potom zašleháte do pudinku žloutky a na závěr sníh z bílků. Pak už jen krátce povaříte na mírném ohni. Pudink tak bude nejen výživnější, ale i nadýchanější.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno