Vbočené palce trápí řadu běžců

1
Strašák jménem HALLUX VALGUS –  přinášíme vám nejlepší tipy, jak problémům a komplikacím s vbočenými palci předcházet. Už samotný název diagnózy HALLUX VALGUS zní děsivě, ale mnohem děsivější je touto deformací trpět. Nejde totiž jen o estetickou stránku věci. Vbočené palce mohou být velmi bolestivé díky častým zánětům a otlakům. Pokud se problémy neřeší, často vše končí nepříjemnou operací. Pokud se váš palec již vbočuje, je potřeba se o své nohy začít starat. Bezodkladně a každý den. Pak máte šanci palce srovnat, nebo alespoň problém ještě víc nevyhrotit.

HALLUX VALGUS – vznik a příznaky

Nejčastěji problém začíná  tím, že klesne příčná klenba, chodidlo se následně opírá o zem jen ve dvou bodech (normálně by to mělo být ve třech bodech) a  váha těla spočívá pouze na III.metatarzální kosti a na patě. Chodidlo se jakoby rozplácne a metatarzální kosti se od sebe oddálí a palec začne být vtáčen dovnitř díky silné šlaše, která ho táhne. Celkově se postoj stává vratký, svaly se předčasně unaví, bolí holeně i stehna a navíc se v místě, kde se palec ohýbá, začne tvořit hrbol. Tenhle výrůstek postupně tře o obuv, je otlačený a časem dochází k zánětům, které mohou přejít i do okolí na okostici. To je stav, který je už velice bolestivý (a to i v klidu). Sice se v odborné literatuře dočtete, že vbočený palec má co dělat s dědičnou dispozicí, ale hlavní příčinou je nošení špatné obuvi – vysoké podpatky, úzká špička a celkově nedostatek prostoru pro palec. Z popisu bot nám vyplývá to, proč vbočený palec trápí častěji ženy než muže. Bohužel v současné době trpí touto deformací už i malé děti (díky špatně vybraným botám či těsně stahujícím ponožkám) Poznámka: Vbočení palců je často provázeno zdravotními problémy se štítnou žlázou i s krční páteří (a následkem toho i bolestmi hlavy). Souvisí to s reflexními zónami, ale to zde podrobněji rozebírat nebudeme.

Nenechte problém zajít moc daleko

Nejdůležitější ze všeho je prevence – přestat nosit nevhodné boty a těsné ponožky, chodit co nejvíc naboso a cvičit. Základem jsou uvolňovací cviky na kloub palce (různě vytahovat, viklat a kroužit – minimálně 10 minut denně). Ke cvičení můžete použít i gumičky, které navléknete na palce a nohy od sebe odtahujete – palce jsou tak taženy do správné polohy. Při cvičení nezapomeňte ani na zbytek chodidla. Fantazii se meze nekladou…

Příklady cviků na vbočené palce a uvolnění chodidel

Výsledky pravidelného cvičení můžete vidět přibližně po třech měsících. Někdy i dříve, pokud cvičíte opravdu intenzivně. Ke cvičení se doporučuje přidat i pravidelné rozmasírování problémových míst – dobře je vše vidět na následujícím videu.

Korekce vbočených palců je zdlouhavá a ne vždy bezbolestná

V počátečních stádiích lze využít i biomechanické vložky do bot, které aktivizují svaly chodidla a pomáhají celkově vrátit nohu do rovnováhy. Koupit se dají i speciální korektory postavení palce. Korektory se většinou nosí na noc a pokud je problém již větší, může být toto rovnání i mírně bolestivé. Další možností je palce zatejpovat. Doporučuji si nechat ukázat správný postup od nějakého dobrého fyzioterapeuta – následující video berte spíš jako ukázku.
Pokud vás vbočené palce trápí a máte zájem o trochu komplexnější řešení, tak můžete vyzkoušet Dornovu metodu, což je manuální terapie, která dokáže klouby (a také obratle) vrátit do jejich původní přirozené polohy. Korektory či vložky do bot totiž mohou podpořit snahu o nápravu vbočeného palce, ale nesmíme zapomínat, že klíčové je mít správně fungující klouby (kolena i kyčle) a srovnanou oblast pánve. Pokud jde o vstřebání tuhé chrupavčité tkáně, může vám pomoci homeopatická mast HS 5, která obsahuje celík zlatobýl a jodisol – ta se nanáší v opravdu malinkatém množství dvakrát až třikrát denně na postižené místo, přesně podle návodu.

Kdo vbočený palec neřeší, může se s běháním rozloučit na hodně dlouho

Těžké deformity (kdy například palec překryje ukazovák) už lze korigovat pouze chirurgickým zákrokem. Rozhodně to není nic příjemného. Při operaci dojde k přerušení kosti a korekci postavení buď s fixací šroubky či kovovými dlahami, nebo i bez nich. Poté se provádí plastika kloubního pouzdra a odstranění nevzhledného hrbolu. Kromě bolestivé operace se pak musí pacient ještě smířit se sádrou na cca dva měsíce. Zkrátka nic, čím by si kdokoli chtěl projít. Takže rozcvičujte pravidelně chodidla i palce (i když je máte třeba rovné), a jen co se nám zase vrátí jaro, tak sundejte boty a zaběhejte si občas naboso. A malý tip na závěr: aby měl palec v botě víc místa, můžete používat následující způsob vázání tkaniček

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Nauč se efektivně hubnout, budovat svalovou hmotu a zvyšovat výkon. Víš, že výživa je klíč k úspěchu, ale nevíš, kde začít? Máš už dost všech obecných a často protichůdných teoretických doporučení, které nikam nevedou? Naučíme tě výživě rozumět a ukážeme ti PRAKTICKÉ postupy, jak  si sestavit jídelníček pro efektivní budování svalů, maximální spalování tuků i rychlejší regeneraci. Více o kurzu zde:

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

1 komentář

  1. Dekuji za pekny clanek. Nemohl bych poprosit o doplněni ke specifikum stejneho problemu na malíčku (ktery trapi mě)
    Děkuji

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno