V 59 letech pro ni není maraton pod 3 hodiny problém

0

Christine Kennedy oslaví 29.prosince své 60.narozeniny. Pokud potřebujete trochu motivace na víkend, přečtěte si její příběh.

Tato rodačka z Irska, který nyní žije v Kalifornii, rozhodně na svůj věk nevypadá. A už vůbec tomuto věku neodpovídají její časy na závodech-  Christine totiž dává maratony pod 3 hodiny. 

Když běžela Twin Cities maraton minulý měsíc, umístila se na 229. místě z 8852 běžců a dosáhla při přepočtu věku nejvyššího hodnocení – 101,4 %. Kdybyste tenhle čas přepočítali podle věku zpátky pro mladší ženu, zjistili byste, že by například překonala i Paulu Radcliffe. Světový rekord 2.15.25,  který Paula zaběhla ve 29 letech, by Christine pokořila o necelou jednu minutu.

Je jasné, že podobné výpočty jsou prostě teorie, nicméně to nic neubírá na skvělé formě této běžkyně. V roce 2015 chce Christine ve své kategorii nad 60 let vytvořit rekordy na všech tratích od 5 km až po maraton.

A její osobní rekordy po padesátce naznačují, že by se jí to mohlo podařit:

5km: 18:10 (53)
10km: 38:04 (52)
půlmaraton: 1:23:42 (53)
maraton: 2:51:40 (55)

Pokud by vás snad napadlo, že tato krásná žena nedělá nic jiného, než trénuje, pak jste na omylu. Christine pracuje na plný úvazek jako spolumajitelka dvou běžeckých obchodů. I takhle vytížená stíhá týdně naběhat až 130 km.
S běháním začala v roce 1981, jako trochu znuděná žena v domácnosti pečující o dvě dcery. Její kondička tehdy byla pro představu tak mizerná, že první tréninky nezvládala uběhnout ani jeden kilometr.

Už za rok ale uběhla svůj první maraton za 3:31 a následně hned běžela maraton v Dublinu za 3:03. O rok později již v Dublinu zvítězila v čase 2:51. V roce 1990 si vítězství zopakovala s časem 2:41:27 a v roce 1991 si čas v Dublinu vylepšila na 2:35:56. V Berlíně si ten samý rok zaběhla svůj životní osobák 2:35:05. O 5 vteřin jí tehdy unikla kvalifikace na OH v Barceloně.

Zkrátka klobouk dolů. A pokud byste si chtěli o víkendu vyzkoušet, jak se na takovéto časy po padesátce  trénuje, můžete si dát na dráze třeba 12 x 400m za 85 vteřin s minutovým odpočinkem nebo si naordinujte dlouhý běh – 30 až 35 kiláčků. 

Na závěr nezbývá než doplnit, že Christine o svých vítězstvích říká: “Když běžím, nemyslím na to kolik je mi let, nebo jak mladí jsou mí soupeři. Myslím, že kdyby mě ve 30 předběhl někdo o skoro 30 let starší, asi bych byla zdeptaná, ale teď doufám, že lidi ke sportu motivuji.”

Nicméně pokud momentálně vaše sebevědomí trpí, můžeme dodat, že na Christinině kondičce se určitě v současné době podílí i její tréninky na přístroji Vasper  (vasper.com), který pochází z dílny NASA a kombinuje při tréninku kompresi a chlazení určitých částí těla.

Pozitivně tak údajně ovlivňuje nejen pohybový a kardiovaskulární systém, ale také nervový a hormonální systém. Využívá se tak nejen ke zlepšení kondice, ale také k rehabilitaci. A třeba ho jednou budeme moct vyzkoušet i v ČR.

Do té doby ale můžeme i bez NASA technologií zlepšovat své časy tak, že prostě vyběhneme na čerstvý vzduch 🙂

ZDROJ:

www.mercurynews.com
www.runnersworld.com
doubleroadraceindy.com

www.prweb.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno