TRAILCAMPS: trailové běžecké kempy pod taktovkou organizátora Ještěd SkyRace

1

Organizátor JEŠTĚD SkyRace® Honza Dušánek stojí již nějaký pátek za projektem TRAILCAMPS. Snažil se vytvořit profi trailrunningové kempy pro mladé i starší, pro hobíky i reprezentanty. No a jak se mu to daří? A čím jsou tyto kempy specifické a rozdílné od ostatních? Honza se snaží pro běžce udělat “komplexní” kemp. Není to zdaleka “jen” o běhání, i když toho je na kempu samozřejmě slušná porce…

TRAILCAMPS se snaží běžce rozvíjet nejenom při pohybu v horách, ale i v dalších oblastech, jako je výživa, kompenzační cvičení, regenerace, nové tréninkové metody a dalších zajímavé a důležité prvky, které by každý trailrunner měl znát. Vše mají na dohled čeští skyrunningoví reprezentanti a odborníci v jednotlivých oblastech programu.

A to není jediná věc, čím jsou tyto kempy jiné a specifické. Je zde totiž možnost vyzkoušet a otestovat běžecké obutí a vybavení, outdoor oblečení, řadu regeneračních a výživových produktů a nejnovějších tréninkových pomůcek. A právě proto jsme vyzpovídali organizátora Honzu Dušánka.

Koho Honzo napadlo začít s organizováním TRAILCAMPS? Stojí za tím ten velký boom běhu, který se teď přesouvá ze silnice do “hor”?

Když jsem začal pořádat JEŠTĚD SkyRace® setkal jsem se s velkou porcí pozitivní energie.
Je za tím spousta práce, ale neměnil bych. Kromě energie jsem začal také potkávat úžasné
lidi. Jedním z nich byl i Robert Kleiner, zakladatel SPEEDweaponry s kterým jsme nápad na kempy upekli.

Čím jsou vaše TRAILCAMPS specifické?

Od začátku jsme věděli, že nechceme být jen tak nějaký kemp, ale něco mnohem širšího, co lidi motivuje a inspiruje do kvalitnějšího života. Chtěli jsme je naučit všechno to, po čem jsem toužil já ve svých běžeckých začátcích, ale nejen to. Prostě takový splněný kolektivní sen.

Můžeš být trochu konkrétní?

Pokud člověk správně nejí, nemůže to na něj mít dlouhodobě pozitivní vliv. Pokud neví nic o dýchání, jeho tělo se zadrhne dříve, než by chtěl. Pokud neumí správně relaxovat a regenerovat, nepůjde nikdy naplno, protože se bude po zátěži sbírat příliš dlouho. Pokud bude mít v hlavě černé myšlenky typu to nedám, jeho cíl se mu splnit nepodaří. To jsou hlavní témata se kterými bychom účastníkům našich kempů, kromě běžeckého kroku, chtěli pomoct.

Ambasadoři jsou opravdu velká jména trailové scény – Zdeňek Kříž, Milan Janata, Anna Straková, Míša Mertová nebo Katka Matrasová. Co přesně na kempech dělají?

Běžečtí ambasadoři mají především na starosti běžecké části kempu. To znamená společné výběhy v terénu, procvičování běžecké abecedy, nácvik techniky horského běhu, protahování atd. Není to ale zdaleka všechno. Jelikož se jedná o špičky českého i evropského skyrunningu, jsou to takové běhací “studnice” zkušeností (smích).

Už při běhu se klienti dost často ptají na nejrůznější věci které je zajímají, večer se pak přednáší o evropských závodech, nasbíraných zkušenostech a zajímavých tipech z běhu i mimo něj. Co je ale nejdůležitější, že si vlastně může každý klient večer sednout na “pivko” a nezávazně popovídat s kamarádem, který je shodou okolností taky elitní skyrunner.

Kolikrát za rok kempy probíhají?

V roce 2016 byl jediný kemp, letos byly tři (z toho jeden zahraniční) a pro 2018 jsem přichystal už šest kempů jak v ČR, tak ve vysokých horách v zahraničí! Rosteme no.

Jsou kempy jenom v Čechách?

Nejsou. Jedna ze základních myšlenek TRAILCAMPS projektu byla, že bychom rádi vzali klienty i do vysokých evropských hor, kde je běhání, při vší úctě k českým horám, trochu jiný level. Takže jsem krom kempů v našich horách připravil pro rok 2018 tři zahraniční kempy s ohledem na roční dobu, závodní sezónu a možnost vycestovat za běháním do zahraničí.

Koncem března vyjedeme za sluncem a teplem do Toskánska na jarní předsezónní kemp, koncem května pod Kaprun do NP Vysoké Taury na kvalitní vysokohorský kemp a na konec srpna jsem si připravil “bonbónek” sezóny v podání etapového přeběhu legendární trati UTMB, s následným sledováním samotného UTMB závodu, kde se každoročně sejde naprostá světová špička trailrunningu. Což si myslím, že je naprostý highlight pro každého běžce, který se o běhání v horách zajímá. Já to můžu potvrdit, protože jsem UTMB absolvoval v roce 2016 a byl to pro mě životní zážitek! Takže si myslím, že si ze zahraničních kempů vybere opravdu každý.

Jsou tvé kempy určené začátečníkům, pokročilým běžcům, nebo na sportovní úrovni nezáleží?

Opravdu nezáleží. Občas mi někdo před kempem napíše, že si není jistý, jestli kemp zvládne po sportovní stránce. Ale to jsou myslím liché obavy. Snažíme se pracovat ve výkonnostních skupinách a brát v potaz každého jednotlivce. Tak, aby si každý našel svojí skupinu, která mu bude vyhovovat. V průběhu kempu se může samozřejmě libovolně přesouvat z jedné skupiny do druhé. Každá fáze tréninku je samozřejmě dobrovolná, takže si může kdokoliv udělat odpočinkový program a přidat se ke skupině při další lekci.
Jezdí k nám opravdu dobří běžci, kteří si chtějí rozšířit obzor v různých částech svého tréninku, ale i úplní začátečníci, kteří s během v horách teprve začínají a potřebují s tím poradit.

Na kempu mohou účastníci vyzkoušet řadu netradičního sportovního vybavení – o jaké vychytávky se jedná?

Díky našim partnerům je rozmazlujeme po všech stránkách. U možnosti vyzkoušet špičkové trailrunningové vybavení, které je při běhu v horách potřeba, to teprve začíná. Troufám si tvrdit, že například ohledně stravy u nás mnozí zažijí, co ještě nezažili. Stejně tak ohledně regenerace, svalové elektrostimulace, či moderních tréninkových metod, včetně tréninku na wattech. Nejde nám pouze o to je obout, nacpat batoh dobrotama a hurá, všechno to jít zkonzumovat do terénu!

Váš kemp není jen o tréninku, ale i o výborné stravě. Máme na kempech čekat michellinského kuchaře?

Na kempu servírujeme vyváženou stravu na vegetariánsko/veganské bázi, která splňuje nejnáročnější kritéria pro aktivního sportovce. Pro TRAILCAMPS máme připravenou speciální stravu pro běžce, tak aby se klient na kempu dostatečně a kvalitně každý den najedl, a přitom mohl fungovat po sportovní stránce. O jídle se na kempu i přednáší, rozebírá a dost diskutuje, protože tato složka je v tréninku, ale i osobním životě stále dost opomíjená. Proto na ni klademe takový důraz! A jestli si náš kuchař zaslouží michellinskou hvězdičku! Rozhodně!(smích). Ostatně od klientů ji dostává každý kemp a někteří k nám jezdí opakovaně i proto, že máme na kempu takové úžasné jídlo.

 

Připravili jsme si pro Vás ve spolupráci s TRAILCAMPS krásnou SOUTĚŽ o dvě místa na kempech a to se slevou plných 20%! Stačí jednoduché. Napište nám pod tento článek, nebo FB post odpověď na otázky níže a olajkujte jejich FB stránku. Hlasovat můžete až do konce roku. Poté vylosujeme dva výherce.

1. OTÁZKA:
V jaké nadmořské výšce se pořádají kempy v krkonoších? 20% sleva pro jednu osobu na TRAILCAMPS Jizerské hory – 24.-27.1.2018

2. OTÁZKA:
Kolik °C měla regenerační koupel na listopadovém kempu? 20% sleva pro jednu osobu na TRAILCAMPS Krkonoše I. – 20.-23.9.2018

KLIENTI NAPSALI O TRAILCAMPS:
“Celý koncept Trailcamps je jedním slovem úžasný! Naprosto mě uchvátil, účel odreagovat se a zapomenout na starosti všedních dní plní na 100%. Skvělá parta lidí naladěných na
stejnou vlnu,  spoustu pozitivní energie, která jen tak nevyprchá, zábava, adrenalin, vzrušení, to vše tvoří kompaktní celek perfektně promyšlených a zrealizovaných běžeckých kempů. K vynikajícím sportovním výkonům a psychické pohodě patří dokonalá strava, která je s absolutní samozřejmostí servírována několikrát denně v takovém provedení, že se tají dech. Nesmím opomenout, doplňkový program, kompenzaci, testování nejrůznějších produktů, které jsou sladkou třešničkou na dortu… Celý tento projekt ve mně vyvolává jedinou otázku: “Kdy příště?”” Vendula Šílová, 30

“Ahoj, ještě jednou bych chtěl poděkovat Honzovi Dušánkovi za organizaci tak super akce jako byl TRAILCAMP. Je vidět, že ho “práce” baví. Byl to pro mě moc hezký zážitek nejen kvůli prostředí, ale i lidem okolo. Veliké díky samozřejmě patří Milanovi za společné výběhy a hecování kolektivu. No a jako pověstná třešinka na dortu byl celý pobyt zpříjemněn
vypiplanými jídly, která byla evidentně s láskou připravena Ivanem Rybaříkem. Chlapi a
holky díky moc.” Jakub Pašek, 31

“Když jsem se v létě přihlašovala, přiznám se, měla jsem trochu obavy, jak to s vámi zvládnu vzhledem k tomu, že jsem tenhle rok naběháno opravdu neměla, protože se zlomenou krčního obratle, to moc nešlo. Říkala jsem si, že do propozic si každý může napsat, že je TRAILCAMP vhodný i pro začátečníky, ale nemusí tomu tak být. Ale riskla jsem to a řekla jsem si, že to přece někde dohnat musím. A byl to skvělý restart! Líbilo se mi tedy přizpůsobení úrovně opravdu skoro všem. To musím vyzdvihnout, protože to není lehký úkol a není to samozřejmé. Jsem namotivovaná na rok dopředu. Anebo aspoň minimálně do dalšího TRAILCAMPU. O jídle snad ani nemluvím, to bylo prostě dokonalý. Jsem vegetariánka se sklony k veganství, takže i tohle je pro mě důležitým faktorem při rozhodování a tady jsem neměla co řešit. Skvělý! Navíc jsme a myslím, že můžu mluvit za všechny, poznali jsme nové chutě a nabrali spoustu i té inspirace k vaření. Testovačky byly skvělý – od botiček, přes batohy, až po Compex, což byla hrozně zajímavá zkušenost, díky za to! Masáž byla taky skvělá a dobře načasovaná – hned se na tu Sněžku škrábalo líp.
Prostě všechno klapalo, jak mělo a nebylo si vůbec na co stěžovat. Takže moc díky, protože
dát takhle všechno dohromady, to chce nejenom ohromný úsilí, ale i talent. A nepochybuju,
že jsi člověk, na svým místě.” Barbora Poživilová, 17

“Ahoj Honzo, Chci poděkovat za skvělou akci. Označení „profi“ TRAILCAMPS je opravdu na místě, protože akce byla opravdu profesionálně vedená po všech stránkách. Těším se zase někdy na akci. A taky vyrazí na kemp i moje přítelkyně. Měj se hezky.” Ladislav Nevlida, 43

“Předně Ti chci ještě jednou hrozně moc poděkovat za práci, kterou děláš. Bylo to pro mě
absolutně super a i když jsi psal, že bys rád věděl, jak to ještě posunout, tak mě upřímně
vůbec nic nenapadá. Pro mě to bylo dokonalé. Hodně běhání, regenerace, wellness, super jídlo a skvělá parta. Pokud se mi poštěstí, rád přijedu znova, pokud ne budu na to vzpomínat do konce života. Fakt zážitek.” Jiří Samec, 35

“Ahoj Honzo, moc děkuji za krásné zorganizování kempu, díky kterému jsem konečně poznala krásu Krkonoš, našla si spoustu nových přátel a hlavně jsem si zaběhala s nejlepšími českými sky “raneřmi” Je to pro mě velký zážitek běhat s někým jako je Míša M., Katka, Milan, Zdeněk nebo TY. Naučila jsem se jak se správně rozcvičit, protáhnout a jak si dát pořádně do těla i když mám pocit, že už jsem totálně vybitá. Tvůj kruhový trénink a perfektní soutěže jsou nejlepší, pro tělo i pro duši. Už dlouho jsem se tak nenasmála. Smích mi vydržel po celou dobu kempu, protože endorfiny se vyplavovali neustále.
TRAILCAMPS je jedineční i díky jídlu, které nemá chybu. Je výborné, není těžké na žaludek
a běhá to po něm samo. Ještě jednou velké díky a rozhodně se těším na další termíny kempu.” Mária Sýkorová, 37

“Ahoj Honzo, kemp jsme si jako vždy z Tvých úžasných kempů užili. Je to vždycky moc fajn, super jídlo, skvělá organizace, skvělé výběhy, super lidi, zázemí, prostě všechno na 1!!!!!! Takže i když odjedeme totálně zhuntovaní, tak ten pocit a zážitky, to je prostě k nezaplacení. Moc Ti děkujeme, že pořádáš super kempy, díky, díky díky. Příští rok bychom určitě rádi Toskánsko, Rakousko, sakra a tak bych psala to další a další. Takže si nás napiš na všechny.” Denisa Dvořáková, 35 let

“Trailcamp je nevšední příležitostí zaběhat si v horách s českou skyruningovou špičkou a
nahlédnout jim tak trochu pod pokličku. Tréninky probíhaly formou her. Kořením kempu bylo každodení nastartování organismu smočením se v ochlazovacím bazénku. Pestrý program zahrnoval tréninky techniky, dlouhé výběhy v horách i cvičení na střed těla.
Zlatým hřebem byl noční běh na Sněžku. Někdo ke dvěma fázím tréninku zvládl přidat ještě třetí fázi večer v hospodě. Výkony se podávaly jak venku v kopcích, tak u jídelního stolu. Sešla se bezva parta nadšených lidí a odjížděl jsem nabitej úžasnou pozitivní energií!” Jakub Žák, 29 let

 

 

1 komentář

  1. 1. OTÁZKA:
    V jaké nadmořské výšce se pořádají kempy v krkonoších? 1235m

    2. OTÁZKA:
    Kolik °C měla regenerační koupel na listopadovém kempu? 7C

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno