This is the End..of 2015

    0
    Od Košic jsem se několikrát pokoušel odhadnout, kdy nastane závěr sezóny, protože jsem měl a pořád mám několik závodů před sebou. Než na to hlava přišla, ozvalo se tělo a bylo po starostech. Už druhý týden spíš jen pobíhám a to velmi nepravidelně, v práci se toho na mě navalilo nějak moc, do toho nějaké chraptění, rýma, “kvalitní” spánek během úplňku a už jsem mimo. Takhle nějak jsem si závěr nepředstavoval, ale teď už to vnímám jinak a jsem za tu pauzu rád. Dopřál jsem si nejen dost času pro odpočinek, ale i pro nastřelení dalšího roku. 
    Letos se mi podařilo zlepšit na všech distancích, vesměs můžu být spokojený a těšit se z toho, že mě nic nevyřadilo z pravidelného tréninku na delší dobu. Nejvíc mi udělaly radost osobáky na krátkých vzdálenostech, myšleno 1500 – 5000m, protože jsem to odběhal z kraje roku pomoci tréninku, který ještě neměl úplně hlavu-patu. Tím nechci říct, že teď je to nějaká sláva, přesto jsem toho během roku pobral, vyzkoušel dost a to mi změnilo pohled na skladbu tréninků. Trochu cítím zklamání na 10km závodech, které jsem letos běžel jen 2x a ani jednou se mi nepovedlo prodat to, v co jsem doufal, ale i tak jsem se posunul o pěkný kousek, takže radost mám. 

    Zkusil jsem si triatlon, který se mi hodně zalíbil a určitě bych si to zopakoval, přestože na kole toho moc nenajezdím, ve vodě neuplavu, je to fajn zpestření, které můžu jen doporučit, závod pro mě začal až v poslední části a to mě hodně bavilo 🙂 .
    Můj jednorázový odskok do kopců a ultra běhání nakonec nedopadl moc dobře, v polovině závodu jsem to raději zabalil a došel na start, protože jsem byl jako otloukánek, Lysá hora mě nešetřila a kde jsem mohl, zakopával jsem o kamení, kořeny. Byla to hurá akce a přesně tak i dopadla. Lysacupu jsem dal momentálně sbohem, mé podrážky teď budu hoblovat přes zimu na silnici.
    Letos podrobnou analýzu vynechám, snad jen bych se zpětně vrátil k přípravě na Košice, kdy jsem absolvoval pouze 8 týdnů zaměřených na maraton. Převzal jsem koncept od P.Greifa a myslím, že z 75-80% jsem ho splnil. Nejvíc jsem se natrápil vždy PO odběhání úseků, které mi dokola oživovaly bolestivé místo kolem levého kotníku. Přesto mě tento tréninkový plán připravil i v tak krátké době docela dobře na závod a můžu ho jen doporučit. 
    Zbývají mi 2 závody do konce roku, jedná se o místní běhy ve FM, které se započítávají do běžecké ceny FM. V tomto ročníku to pro mě vypadá zatím nadějně, že bych se mohl umístit do TOP 3 v mé věkové kategorii, pokud umím dobře počítat. Zásluhou však nejsou ani tak mé výsledky jako spíš slabá účast mladých kluků z okolí. Závody mi přijdou dost zajímavé, ale asi to není tak IN jako ostatní typy závodů kolem. Dobře mi tak 🙂 . Kluci v béčku si určitě nestěžují, tam to bude za pár let pořádná mela. 
    Tak a nějaké plány na 2016? Už před několika měsíci jsem se vytahoval, že poběžím příští rok Prahu a rovnou pod 3h. Nakonec jsem Prahu vyškrtl ze seznamu a proběhnu se už o měsíc dřív 3.4. v Bratislavě. Hrubou kostru tréninku už mám nastřelenou, určitě se tady co nevidět pochlubím, protože první tréninky mě čekají už od 6.12. , kdy začnu 1 cyklus ( 8 týdnů ) , na konci ledna si dám volnější týden a pak najedu na druhý cyklus ( 8.týdnů ) , který končí maratonem. V tom počítám s několika kontrolními závody, abych mohl pozorovat postupný vývoj kondice. A co dál? Na podzim bych si to zkusil zopakovat, láká mě několik možností a rozhodnu se až časem, každopádně je fajn mít dlouhodobější výhled, motivace k tréninkům je pak snadněji udržitelná. Termínovku postupně nakrmím, stejně tak doufám, že opět o chlup vylepším osobáky na všech distancích.