Tajná zbraň atletů – nenápadná bylina ze Sibiře

0

Neobyčejné účinky vysokohorské rostliny objevuje čím dál víc sportovců.

Rhodiola rosea neboli rozchodnice růžová roste v nadmořské výšce 2000-6000 metrů. Nejčastěji se s ní setkáte v Rusku, Číně a ve Střední Asii. Říká se jí také zlatý kořen.

Himálajští šerpové žvýkají kořen rozchodnice nejen proto, že dokáže velmi efektivně odstranit únavu, ale zlepšuje i zásobování buněk kyslíkem.

Tvrdí se, že přestože rozchodnice růžová neobsahuje kofein, její schopnost stimulace je až o 60 % vyšší než u přípravků na bázi kofeinu.

caj-rozchodnice
Na Sibiři se říká, že kdo pije čaj z rozchodnice růžové, ten se dožije více než 100 let. A mnoho vědeckých studií již potvrdilo, že blahodárné účiny rhodioly převyšují i léčivé vlastnosti jednoho z nejsilnějších adaptogenů – sibiřského ženšenu.

Co všechno rozchodnice umí:

  • Působí výrazně proti stresu a depresi
  • Povzbuzujeimunitní činnost T-lymfocytů a posiluje odolnost těla vůči infekcím
  • Posiluje funkce srdečního svalu
  • Reguluje srdeční rytmus
  • Má kardioprotektivní účinek a je schopná předcházet vzniku srdečních arytmií
  • Má adaptogenní účinky a zlepšuje imunitu
  • Má stimulační účinky
  • Odstraňuje napětí, podrážděnost a nervozitu
  • Obnovuje fyzické i duševní síly
  • Regeneruje i detoxikuje organismus
  • Zlepšuje paměť i soustředění
  • Harmonizuje sexuální funkce u obou pohlaví
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • Chrání játra
  • Má silné antioxidační účinky
  • Působí blahodárně na žaludeční sliznici
  • Má protivirové a antibakteriální účinky (Coxsackievirus B3, Hepatitida C)
  • Zlepšuje paměť a kognitivní funkce

Rhodiola se používá při léčbě lehčích forem diabetu (cukrovka 2. typu). Příznivé výsledky byly zaznamenány i u některých forem rakoviny, např. melanomuLewisova plicního karcinomu (plicní karcinom Lewisové) apod.
Látky rosavin a salidrosid zvyšují hladinu serotoninu v mozku, a tím zlepšují paměť, spánek i soustředění, léčí neurózy a tlumí ataky deprese.

tabletyProč ji sportovci milují

Kromě zmíněného zlepšení okysličení buněk umí rozchodnice celkově zvyšovat sportovní výkon. Je to dané i tím, že výrazně snižuje tvorbu katabolického  stresového hormonu kortizolu, který se vyplavuje při stresu a zátěži.

Pro sportovce je důležité i to, že podporuje růst svalové hmoty a snižuje tvorbu odpadních metabolitů. Pomáhá při rekonvalescenci, příznivě ovlivňuje regeneraci a hojení tkání ( mikrotraumat svalových vláken vznikajících v důsledku tréninku).

Během studií se dokonce prokázalo navýšení ATP a kreatinu v mozkových buňkách.

Poznámka: Vřele doporučuji omrknout i toto povídání  v angličtině  Herbs and Nutrients for Stress Resiliency

Jde o shrnutí informací o působení adaptogenů a jiných bylin v souvislosti s řešením dlouhodobé únavy po prodělaní virové nákazy, což pro někoho může být aktuální problém 🙂

 

runnerUžívání rozchodnice a kombinace s jinými adaptogeny

Nejčastěji se rozchodnice růžová používá ve formě standardizovaného extraktu nebo ve formě tinktury.

tinktura-rozchodniceObecně se doporučuje denní příjem 100 mg standardizovaného extraktu. U dospělých sportovců se ale v praxi nejčastěji užívá 600 – 800 mg standardizovaného extraktu.

Je lepší začít nižšími dávkami (třeba 100 až 200g) a postupně navyšovat.

Užívat vyšší dávky než 900mg za den se důrazně nedoporučuje. Předávkování se projevuje podrážděností, neklidem, v těžších případech až stavy paniky a zmatenosti.

Většinou se extrakt bere 20 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle (snídaně nebo oběd…protože má stimulační účinky, nedoporučuje se brát večer).

Hodně sportovců dává přednost suplementům, které kombinují více adaptogenů – docílí tím synergického působení více rostlinných složek a tedy i komplexnějšího působení na zdraví. Velmi často se tak setkáte s kombinací rozchodnice, kurkumy (silný protizánětlivý účinek) a např. ashwagandhy – vitánie snodárné, o které jsme již psali ( Vyšší VO2max, rychlejší reakce, lepší vytrvalost i imunita díky jediné bylince).

Příkladem kvalitně namíchaného adaptogenu nejen pro sportovce, ale obecně pro kohokoli, kdo potřebuje řešit psychický i fyzické stres, předcházet zánětům, zlepšit spánek, nebo bojuje s nedostatkem energie či s úzkostí, je Cort RX od ATP Science.

Jak už bylo zmíněno výše, řada lidí využívá extrakty adaptogenů i v rámci prevence virových onemocnění nebo při dlouhodobé únavě po nemoci.

Kromě kurkumy, rozchodnice a ashwagandhy (vitánie) najdete v Cort RX i schizandru, která má také hodně zajímavé působení…viz článek: Schizandra (klanopraška čínská) – mírní astma, detoxikuje, pomáhá při depresích a nakopne vás líp než kafe

Na závěr ještě malý tip pro ty z vás, kteří při trénincích používají kreatin. Rhodiola umí zvýšit účinky kreatinu. Pokud kreatin užíváte v cyklech, zkuste brát 4 týdny pouze kreatin, následující 4 týdny rozchodnici a potom 4 týdny vyzkoušet kombinaci obou látek. Další cyklus přejděte třeba na NO boostery (l-arginin, l-citrulin, atd.)

beh

Zdroje:

kniha Adaptogeny – D. inston, Steven Maimes


Chcete se dozvědět další tipy, jak vyladit sportovní jídelníček, jak vybírat účinnou suplemetaci a jak využívat na maximum sílu přírodních doplňků?

Potom se přihlaste na naše oblíbené kurzy sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.

Právě nyní se můžete přihlásit na nové termíny Kurzu sportovní výživy, který je určen pro lidi, kteří chtějí výživě rozumět, kteří touží po změně i lepších výkonech, zkrátka pro všechny, kdo se rozhodli posunout blíž ke svým cílům.

Nově můžete také studovat on-line: On-line kurz (nejen) sportovní výživy

sport-vyziva3

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno