Svaly po tréninku musíte hýčkat

0

Co radí pro kvalitní svalovou regeneraci Meb Keflezighi?

V seriálu Nejlepší rady Meba Keflezghiho pro trénink, který se setkal s velkým úspěchem, se Meb často zmiňuje o regeneraci.

„Hodně běžců, stejně jako já na začátku mé kariéry, se zaměřuje především na trénink. Ale regenerace je stejně důležitá, ne-li důležitější. Nejde jen o kvalitní odpočinek a strečink. Jde o to, aby svaly dostaly vše potřebné. Proto kladu důraz na ledové koupele, využití komprese, která zlepší prokrvení, a samozřejmě si hodně hlídám jídelníček.“

Tady je Mebův typický denní program s příkladem jídelníčku:

7:00 budíček
Snídaně – toast a čaj, někdy jí nasládlý tradiční africký chléb (himbasha) , který mu upeče jeho žena. Chléb si maže nejčastěji medem, aby měl dostatek sacharidů pro trénink.
Zahřátí, protažení
První trénink –  běh: 10 až 12 mil + posilování+ strečink
Po tréninku do 30 mnut – důležitá bílkovina (proteinová tyčinka nebo nějaký koktejl se sacharidy a proteinem)
15ti minutová ledová koupel
Kokosové mléko.
Oběd – nejčastěji salát s nějakým masem – oblíbený je špenátový salát s feta sýrem, libové maso a to vše posypané nějakým ovocem (Meb nedá dopustit na borůvky)
Odpoledne–  trénink (plavání, kolo) nebo druhý běh
2x až 3x týdně hloubková masáž
Posilování středu těla (cca 45 minut)
Večer opět salát s libovým masem (maso Meb střídá – kuřecí, krůtí, hovězí, krevety…každé maso má jiné nutriční hodnoty)

Hovězí maso je například významným zdrojem železa, které je pro člověka lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Železo v lidském těle ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci – to je samozřejmě nesmírně důležité pro sportovce). Dále je v hovězím mase množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému. Složkou hovězího masa je i CLA (kyselina linolová), která v lidském těle napomáhá vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou.

Kuřecí maso zase bsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru, niacinu se také připisuje schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny.
Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu, zvyšuje účinnost imunitního systému a je prevencí proti vzniku rakovinného bujení.
Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus.
Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.

Důležité je jíst pestře – hodně zeleniny, ovoce, dostatek bílkovin. 

Před spaním si Meb dává ještě sklenici mléka.

Meb má v oblibě také hovězí jerky (sušené maso) a zdůrazňuje, že přes den se snaží nepodcenit svačiny (ovoce, jogurty, oříšky..). „Nečekám, až budu mít vysloveně hlad. Dokáži si jídelníček přizpůsobit tréninku. Poslouchám své tělo, a když je trénink náročnější, přidám i na jídle.“ 

Hodně času Meb věnuje každý den tomu, aby urdžoval své svaly v dobré kondici. Při tak náročném tréninku by podcenění regenerace znamenalo riziko zranění. Ledové koupele, využívání kompresních podkolenek, masáže – to vše patří k každodenní Mebově rutině. 

Je dobré si uvědomit, že stejně jako potřebujete ke svalům dostat dostatek živin na regeneraci, musíte také podpořit odplavení odpadních látek. Proto si čím dál víc běžců zvyká na využití kompresních podkolenek nejen pro výkon, ale také pro regeneraci. Jedním z nich je i americký držitel rekordu na 50 km Josh Cox.

Tento vynikající běžec (mimochodem také televizní moderátor a spisovatel) přiznává, že běžně navléká kompresní podkolenky i pod klasické kalhoty. „ Je to součást regenerace. Často po tréninku musím kvůli práci někde hodiny sedět a to moc zakyseleným svalům neprospívá. Kvalitní kompresky zlepší krevní oběh v nohách, i když sedíte. Stejného principu vlastně využívají zdravotní podkolenky, které umožní, aby nohy nenatekly a také aby se nezhoršil stav žil.“

Málokdo si  uvědomí, že by své kompresní podkolenky mohl využívat i na dlouhé cestování, ať už autem nebo letadlem. Podkolenky při dlouhém sezení zajistí podporu a zlepšení krevního oběhu a příznivě působí i proti tvorbě křečových žil a jsou vyhledávanou prevencí cestovní trombózy. Samozřejmě existují přímo cestovní varianty podkolenek (např. TRAVEL od firmy MAXIS patří mezi jedny z nejoblíbenějších na našem trhu).

Tento článek vám přináší www.cepsports.cz

POZOR!!!! NEVÁHEJTE A VYUŽIJTE LETNÍ AKCE

Kompresní podkolenky si můžete  nyní vyzkoušet nezávazně v rámci seriálu Night Run. Více o akci se dozvíte na http://www.cepsports.cz/testovani-podkolenek.
Nejbližší závod se uskuteční již 16. srpna v Brně.

A to není jediná akce, kterou pro běžce CEPSPORTS.CZ na léto připravil.

Právě nyní probíhá fotosoutěž – vyfoťte se na svých letních cestách ve sportovních kompresních produktech značky CEP (www.cepsports.cz) a zašlete fotografii na adresu soutez@cepsports.cz. Nejlepší fotografie budou zveřejněny. Soutěž potrvá až do 30.9.2014 a vítěz se může těšit na jeden produkt CEP z nové kolekce podzim/zima 2014/15 dle vlastního výběru. Pozn.: Odesláním fotografie na email soutez@cepsports.cz souhlasíte s případným uveřejněním Vaší fotografie na Facebooku CEP Sports Czech & Slovak

.
Dále můžete stále získat STARTOVNÉ ZDARMA PRO BĚH NA 10 KM v rámci seriálu NIGHT RUN 2014. Stačí si zakoupit běžecké podkolenky CEP na www.cepsports.cz. 
Přihlaste se na některý závod seriálu na www.night-run.cz a následně proveďte nákup na stránkách www.cepsports.cz. Při realizaci nákupu uveďte v oddíle 4 objednávkového formuláře do poznámky “chci zaplatit startovné na závod NR (místo a termín akce)”. 
Partner CEP za Vás startovné uhradí. Tuto skutečnost si následně ověříte v seznamu přihlášených na webu www.night-run.cz
*Akce platí pouze pro běhy na 10 km.
* Tuto akci není možné kombinovat s dalšími speciálními akcemi.

Více o celé akci a podmínkách získání startovného zdarma se dozvíte zde:
http://www.cepsports.cz/cep-hlavnim-partnerem-night-run-2014

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno