Slzovka – připravuje se z ní nápoj čínských mudrců a je skvělá pro detoxikaci

0

Hledáte chutnou bezlepkovou přílohu nebo přemýšlíte o jarní očistě těla? Pak určitě vyzkoušejte slzovku!!!

Slzovka (říká se jí také Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.

Tato semena divoké trávy jsou podobná ječmenu a umí krásně pročistit organismus.

Slzovka podporuje funkci sleziny a odvádí z těla nadměrnou vlkost. Pomáhá detoxikovat, snižovat hladinu cukru v krvi a podporuje imunitní systém. Navíc ji oceníte i při zvýšeném krevním tlaku nebo cholesterolu.

Příznivě také působí při boji s akné a jinými zánětlivými či hnisavými procesy na kůži a výrazně pomáhá ulevit při otocích a bolestech svalů a kloubů.

Působení dle tradiční čínské medicíny (TCM)

  • posiluje slezinu a vylučuje vlhkost
  • vylučuje hlen a odstraňuje blokády
  • ochlazuje horkost a vylučuje horké toxiny
  • posiluje energii Qi ledvin a plic
  • reguluje energii QI a harmonizuje střední ohniště

Slzovka je cenná především pro vysoký obsah aminokyselin, betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné formě. 

Odvar ze slzovky je známý jako tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater.

V prodejnách se zdravou výživou se dá koupit doplněk nazvaný Čaj čínských mudrců, jehož základem je právě slzovka (je to směs tradiční čínské medicíny, kde je z 90 % zastoupena slzovka obecná a z 10% kůra mandarinky – níže najdete recept, jak si nápoj ze slzovky připravit doma).

Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat. Proto pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje “špatný” cholesterol a zejména ženy ocení její příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Tvrdí se, že dokonce zpomaluje šedivění vlasů. No tak řekněte, nestojí slzovka za vyzkoušení? Já na ní oceňuji hlavně to, že chutná i dětem jako příloha nebo do polévky.

Slzovka je bezlepková. Je tedy vhodná při celiakii a pro všechny, kteří chtějí ve stravě omezit lepek.

Hlavní využití slzovky:

  • při detoxikaci organismu
  • při redukci váhy
  • při celkovém zahlenění
  • při zánětech močového měchýře
  • u otoků a bolestech kloubů i svalů
  • pokud máte bradavice nebo akné
  • při střevních parazitech a zažívacích obtížích
  • chcete hezčí pleť a vlasy

Použití v kuchyni:

  • vařená jako příloha
  • odvar do zdravotních čajů
  • do polévek
  • uvařená rozmixovaná jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů a sekaných
  • umletá – na zahuštění omáček

Slzovku vždy řádně propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte. V receptech bývá uvedeno minimálně 30 minut, nic však nezkazíte, když si slzovku namočíte den předem. K slzovce připravované naslano je vždy dobré přidat při vaření kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření vyjmete, nebo ji  rozmixovanou můžete přidat do jídla. Pro obohacení o minerály, můžete k slzovce při vaření ještě přidat některý druh mořské řasy.

Slzovková voda

Jedná se o nejjednodušší přípravu slzovky do podoby nápoje, který je možno podávat horký i studený. Slzovku před vařením propláchněte a namočte na cca 1 hodinu do vody ( na 1 šálek slzovky 15 – 20 šálků vody) . Potom ji v té samé vodě vařte bez pokličky hodinu při mírném varu. Toť vše. Nápoj můžete dochutit citronem.

Uvařenou slzovku využijete jako přílohu, do polévky, přidat ji můžete i do kaší, pomazánek nebo nákypů.

Nedávno mě napadlo zkusit uvařit slzovku v kokosovém mléce. Pak jsem “kaši” lehce dosladila medem, přidala jsem kousek banánu a skořici. Jako snídaně naprosto ideální a pochutnali si v rodině i ti, co příliš nemusí vločkové kaše 🙂

SPORTOVNÍ VÝŽIVA PRO LEPŠÍ VÝKONY, ZDRAVÍ I TVAROVÁNÍ POSTAVY – registrace na nové termíny našich kurzů jsou v plném proudu

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst? Co vlastně jíst před tréninkem a co po tréninku? Jak jíst, když chci hubnout a jak, když chci nabírat svaly?“

Naučíme vás výživě rozumět – žádné obecné rady nebo počítání kalorií, ale praktické sestavování jídelníčku na míru nejen vzhledem k vašim tréninkům a cílům, ale i vzhledem k vašemu somatotypu.

Více o studiu, přihláškách i akční slevě najdete na stránkách Kurzu sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno