Skvělý recept na domácí QUEST proteinové tyčinky

0

Pokud ujíždíte na Quest proteinových tyčinkách, tenhle recept musíte vyzkoušet. Žádné přidané jednoduché cukry, jen porce kvalitních bílkovin, zdravé tuky a prebiotická vláknina.

Na trhu se v současné době roztrhl pytel s proteinovými tyčinkami. Kdo ale umí číst etikety a trochu se vyzná v proteinech, tak zjistí, že většina tyčinek obsahuje nekvalitní levné zdroje bílkovin (často blíže nespecifikované rýžové vločky)  a k tomu nemalé množství bílého cukru, glukózo-fruktózového sirupu a ztuženého tuku. K tomu umělá barviva, stabilizátory, želírovací látky atd.

Jednou z výjimek jsou QUEST PROTEIN BARS. Vynikající příchutě, dobré složení…jen ta cena by mohla být nižší.
questy2

Co najdete v Quest proteinových tyčinkách:

  • Syrovátkový izolát
  • Mléčný izolát
  • IMO vláknina (Isomaltooligosaccharide) – prebiotická vláknina
  • Mandlové a arašídové máslo
  • Mandle, arašídy, kešu
  • Mořská sůl

V Questech není používán aspartam, ale sladidla jako Lo Han Guo (rostlina, která se v Číně používá jako sladidlo více než 1000 let. Stačí velmi málo, aby byla 300 krát sladší než cukr), stevie, erythritol nebo sukralóza.

quest tyčinky

Když se podíváte na složení, tak vám dojde, proč tyhle tyčinky tak skvěle „zaplácnou“. Bílkovina s vlákninou – ideální kombinace, pokud vás chytne žravá a vy se zrovna snažíte ubírat z jídelníčku cukry, protože chcete nějaké to kilo shodit.

questy domácí

Jak si doma vyrobit svou vlastní tyčinku plnou bílkovin a vlákniny?

Stačí vám k tomu kvalitní protein s oblíbenou příchutí, prebiotická vláknina a mandle. Při výběru proteinu si dejte pozor na složení, aby tam nebyl aspartam a zbytečně moc umělých barviv (já asi nejraději používám protein od Myproteinu – poměr cena/výkon vychází dobře a mají hodně dobrých příchutí). Asi nejlepší je používat příchutě vanilka nebo čokoláda. Ovocné příchutě raději „nařeďte“ vanilkovým proteinem nebo proteinem bez příchuti.

Protein prášek

Kde sehnat prebiotickou vlákninu? Buď si můžete přes internet objednat ze zahraničí tzv. IMO syrup (najdete ho pod názvem VitaFiber) nebo v lékárně seženete VALOSUN (inulin s fruktooligosacharidy).

IMAG1555
Jde o vlákninu, která podporuje růst a aktivitu zdraví prospěšných bakterií střevní mikroflóry.

vanilka

ZÁKLADNÍ RECEPT

  • 210 g proteinu
  • 20 g valosunu (5 lžiček)
  • 80 ml vody
  • 100g loupaných mandlí
  • 2 lžičky loupaných konopných semínek a 2 lžičky lněných semínek

Mandle namelte na co nejjemnější moučku a rozmíchejte je s proteinem.

IMAG1560

Přidejte rozemletá semínka – nejsou sice nutná, ale navýší v tyčince obsah omega trojek a dodávají lepší texturu. Valosun rozmíchejte s vodou a pak ho přidejte do misky k proteinu a vypracujte tužší hmotu. Někdy je potřeba přidat ještě trochu vody, nebo naopak přihodit trochu mletých oříšků nebo proteinu.

IMAG1565

Hmotu vyválejte a nakrájejte na kousky (cca 8 až 10). Zabalte do fólie a uchovávejte ideálně v ledničce.

IMAG1568

Chuť tyčinek si samozřejmě můžete snadno upravovat obměnou příchutě proteinu. Rozhodně se nebojte experimentovat – přidávejte oříšky, sušené ovoce, ovesné vločky, kousky čokolády, kokos, burákové máslo atd.

Skvělé je i koření (třeba skořice), a pokud tyčinky nehodláte skladovat víc dní, tak se nebojte do tyčinek vmíchat i čerstvé ovoce (borůvky, jahody..)

pistáciová ovocné


Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Naučte se sestavit si jídelníček na míru. Naučíme vás efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšit výkon i upevnit zdraví.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Kurz sportovní výživy

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno