Rozhovor s držitelkou nového českého rekordu na 5000m

0

Přečtěte si rozhovor s Kristiinou Mäki, o tom jak trénuje a co má rada…

Naše čtenáře určitě bude zajímat původ tvého neobvyklého jména?
Jméno není úplně české, to je fakt  :D. Taťka je Fin, tak proto to jméno.

Kdo tě vlastně přivedl k běhání a jaké byly tvé sportovní začátky?
K běhání mě nikdo nedovedl, sport mi byl vždy blízký. Chodila jsem do kroužku atletiky a v 6. třídě ho dostal na starosti můj bývalý trenér Petr Forman. Takže jsme začali trénovat více. Registrovala jsem se v oddílu SKP Hvězda Pardubice, jelikož ve Žďáře nad Sázavou nebyl oddíl atletiky.

Do roku 2009 jsem měla zdravotní potíže s krví, konkrétně s nedostatkem železa. Takže také podle toho vypadaly i moje výsledky. Běžela jsem závod a málem ho nemohla doběhnout.
Dlouho jsme na to nemohli přijít, co mi je. Až pak taťka, který v mládí trénoval koně, řekl, že s nimi byl stejný problém a že to bylo krví a nedostatkem železa. Šla jsem k doktorovi a ten mi po krevních testech řekl, že se diví, že vůbec chodím, natož že běhám. To bylo na podzim 2008 a na jaře 2009. Po absolvování „železné kúry“ jsem se zlepšila o půl minuty a vyhrála již zmiňované mistrovství v Ostravě.

Můžeš našim čtenářům prozradit, jak vypadá tvůj typický týden? Jak často trénuješ a jak se ti daří zvládat tréninky a školu?
Vstávám v 7 hodin, protože od 8 mám školu, kterou jsem se snažila uspořádat na dopoledne, abych mohla odpoledne trénovat. Ne vždy mi vše vyjde přesně podle plánu, takže školu s tréninkem občas přehodím.

Trénuji každý den, někdy i dvakrát. Slovo volno moc neznám :D. Pokaždé, když ho trenér vysloví, tak hned následuje „tedy lehký klus“. 
Tréninky se školou se snažím zvládat tak, abych ani jedno nezanedbávala. Ale kdo by nešel radši na trénink než na přednášku! 😀

Kdo tě vlastně teď trénuje a jak moc přísný je to trenér?
Už druhým rokem mně trénuje Pavel Červinka a musím si říct, že mi naprosto vyhovuje. Přísnost úplně nedokážu definovat, ale rozhodně je velmi cílevědomý. Občas si říkám, že to přece nemůžu nikdy zvládnout, ale pak jsem překvapena.
Je taky opatrný, takže netrénujeme přes bolest. Tréninky mi vyhovují a všechny mé pídivé otázky proč takhle a proč ne takhle dokáže zodpovědět.
Věřím v to, co dělá a tak ta spolupráce funguje i bez jakékoliv přísnosti.

Kristi, kolik kilometrů tak týdně naběháš?
Normálně tak 70-80km. Když závodím, tak míň, naopak na soustředění je to i třeba 120 kilometrů.

Jaká je tvoje neoblíbenější trať a kde nejraději běháš – na dráze nebo v terénu?
Nemám nejoblíbenější trať, baví mě jakákoliv, hlavně když mi jde. Ale k těm delším tratím to směřuje spíše. 
Nejraději běhám v přírodě, to je jasný. 

Jezdíš závodit i do Finska – liší se závody v Čechách a ve Finsku?
Ano, jsem registrovaná i ve finském oddíle a můžu tam běhat republiku (díky finskému občanství). Závody, alespoň na těch delších v tratích, se liší v tom, že tam závodí více lidí výborné úrovně. I když je tam dvakrát míň obyvatel. Možná je to i proto, že tam tím lidi žijí více, chodí fandit a podporují ten sport. To  potom asi i závodníky prostě víc  motivuje.

Máš svůj běžecký vzor?
Je samozřejmě mnoho lidí, kteří mě inspirují, a obdivuji mnoho sportovců, ale konkrétní běžecký ani žádný jiný vzor nemám. 

Jak si vybíráš své běžecké vybavení? Koukáš hodně i na design, nebo především na funkčnost?
O funkčnost samozřejmě jde taky, ale i kdyby něco bylo multi-mega-ultra funkční a bude to oranžové, tak si to nevezmu :D. Baví mě ladit i sportovní oblečení 🙂

Běháš raději v tlumených botách nebo v botách s nízkou podrážkou?
Raději mám ty tvrdší a rychlejší boty, ale nejde v nich běhat pořád. Takže to střídám i s tlumenýma. 

Jak si nejlépe po tréninku odpočineš? Co tě baví kromě sportu?

Po tréninku odpočívám přípravou do školy, takže nic moc. Ale když nemám školu, tak se rozhodně nenudím. Baví mě i jiné sporty. Doma máme dva psy a velkou zahradu, takže pořád je co dělat.

Studuješ architekturu a stavitelství a baví tě design. Jaké máš další koníčky, stíháš kromě školy a tréninků i zábavu a společenské akce?
Moc se toho nedá stihnout. Ale když už, tak ráda trávím čas s přáteli a chodím se bavit.

Hlídáš si hodně svůj jídelníček? Co například jíš před a po tréninku?
Jídelníček si hlídám tak, abych měla snídani, oběd, večeři a nějaké ty svačiny. Ale neomezuji se. Před tréninkem nejím tři hodiny a po tréninku sním, na co mám chuť.

Jaké je tvé nejoblíbenější jídlo?
Jídlo, hmmmm. Já miluju bonbóny, čokoládu a zmrzlinu 😀

Máš nějaké oblíbené životní  motto?
Chci prožít život naplno.

 

Chcete nahlédnout do soukromí Kristi? Pak si přečtěte si skvělý článek Martina Čapka o tom, jaké to je chodit s opravdu rychlou holkou 🙂

www.issuu.com/behejsrdcem

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno