Reebok Nano 7

0

Reebok vypustil letos na jaře do světa další generaci bot specializujících se na CrossFit a funčkní trénink. Je to k neuvěření, ale jedná se již o sedmý model všem známé boty pod označením Nano. Tentokrát si troufám říci, že se nejedná jen o vylepšení stávajícího modelu, ale o komplet novou botu.

Hlavní změny oproti předchozím generacím

Už na první pohled je vidět první změna – materiál svršku boty. Místo odolného textilu výrobce použil vysoce odolný svršek, který nemůžu zařadit ani do textilu, jako u modelu Nano 5, ani do pro mě tolik nesympatického, ale nezničitelného „pogumování“ použitého u čtvrté generace. Odolnost příjemného svršku Reebok demonstroval na slavnostním uvedení například pokusem o proříznutí materiálu, či opakovaným úderem sekyrou. Uživatelé se tedy nemusí bát o životnost boty ani při častém tréninku, při kterém zařadí šplh na laně. Tedy cvik, který z mé zkušenosti dává obuvi nejvíce zabrat.

Po nazutí Reebok Nano 7 je ale cítit hlavní rozdíl oproti předchozím modelům. Subjektivně mi bota přijde nepatrně užší, než model 5té generace. Nicméně tento dojem může vyvolat použitý materiál svršku boty, který je o poznání tužší a nemá časem tendence „bačkorovatět“- roztahovat se do šířky. Dalším a pro mě nejvíce podstatnou změnou je podrážka. Sedmičky se posunuly více ke speciálkám na vzpírání. Původní Nana měla podrážky s nulovým dropem (tedy rozdílem výšky pata-špička), nynější model obsahuje zvýšený podpatek, tak aby atletovi poskytla větší stabilitu pod činkou v průběhu těžkých dřepů a olympijského vzpírání.

Pojďme se podívat na to, co zajímá každého kupujícího nejvice – jak se Nano 7 chovají v hlavních disciplínách CrossFitu:

Gymnastika

Bota je lehká, subjektivně ji při gymnastických prvcích na sobě cítím méně než předchozí model. Při lezení na laně poskytuje dobrou ochranu chodidla a nestalo se mi, že by mi lano přes materiál boty bolestivě skříplo hranu klenby jako u předchozího modelu. Při doskoku z hrazdy je znát tvrdší podrážka.

Vzpírání

Zde je cítit díky zvýšenému podpatku největší rozdíl. Bota dobře podrží atleta při doskoku pod činku, i když bych subjektivně uvítal větší stabilitu paty v botě. Materiál podrážky dobře drží i při těžkých split jercích na vzpěračské platformě.

Běh

Další rozdíl oproti předchozímu modelu, bohužel negativní. Předchozí model bylo možno použít ať už v gymu při workoutu, tak na kratší výklus, anebo pokud se CrossFiter rozhodl pro běžecký workout. Osobně jsem v nich strávil hodiny i běžným chozením po městě a z práce do práce. Model Nano 7 se ale více specializuje na činku – a tužší podrážka je pro mě limitujícím faktorem pro využití na běhu. Ale nebojte se, klasické krátké běhy v rámci CrossFitového WODu jsou v bez problému. Jen je znát, že se Nano 7, stejně jako celý soutěžní CrossFit orientuje více na činku a indoor aktivity.

Reebok Nano 7 je povedená speciálka na CrossFit a funkční trénink. Je na ní znát transformace od boty, která se snažila být univerzální ve všech směrech, do boty kterou bych v běžecké terminologii popsal jako „závodku“. Nicméně při výběru boty do „gymu“ až tak nepotřebujeme stoprocentní univerzálnost. Potřebujeme botu, která bude skvělá právě v tomto prostředí, a tam se Reebok Nano 7 neztratí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno