Recept na jeden z nejlepších burgerů na světě? Maso v něm nenajdete.

0

Skvěle chutná, zasytí, je plný bílkovin a nemusíte se bát, že vám po něm bude těžko.

Titul “Nejlepší burger na světě” si v roce 2015 vysloužil podle magazínu GQ vegetariánský Superiority Burger. Ano, čtete správně – na celé čáře u gurmánů vyhrál burger bez masa.

superiority_burger
Superiority Burger

Lidé v New Yorku stojí dlouhé fronty, aby si mohli vychutnat vynikající šťavnatou, lehce oříškovou chuť této delikatesy.

A všichni se shodují – vypadá jako klasický burger, chutná jako šťavnatý burger s křupavým ledovým salátem, rajčaty a kyselou okurkou, jen v něm chybí maso.

Brooks Headley, vlastník podniku East Village Superiority Burger, pochopitelně drží  svůj recept v tajnosti. Přesto pro ty, kteří by si chtěli doma bezmasý burger připravit, má několik užitečných rad.

Vyzkoušejte připravovat bezmasé burgery z různých surovin – používejte čočku, quinou, fazole, ječmen, nebo třeba špaldu.

houbový burger

Je dobré některé ingredience úplně rozvařit na kaši, jiné naopak nechte nerozmixované a lehce křupavé. Burgery pak mají lepší konzistenci. Třeba měkké černé fazole je lepší jen rozmačkat vidličkou než je hodit do mixéru.

Headley nepoužívá červenou řepu, je podle něj moc sladká. Doporučuje dát přednost houbám, přidávat miso pastu nebo případně sýr.

(miso pasta se vyrábí fermentací sójových bobů se solí a houbou aspergillus oryzae a někdy i rýže, ječmene atd.)

Pro čistě veganské burgery se výborně hodí různé oříšky a semínka.

Většinu zeleniny je lepší předem mírně opéct – zvýrazní se její chuť. Určitě se nebojte experimentovat s kořením, přidávejte různé omáčky – sójové omáčky shoyu a tamari, worcestrovou omáčku….

koření

Sice pro vás nemám recept na originální Superiority Burger, ale dám vám tip na jednoduchý burger bez masa z černých fazolí. U nás doma je oblíbenější než ten klasický z hovězího masa, koření a worcesteru 🙂

Skvělý recept na bezmasý burger z černých fazolí

fazolový burger

Víte, že čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť a její proteiny jsou stravitelnější? Černé fazole mají nasládlou chuť připomínající houby. Kromě bílkovin jsou fazole zdrojem kyseliny listové, železa, niacinu a kyselinu pantotenové.

Budete potřebovat:

2 hrnky uvařených černých fazolí (můžete použít i konzervované)

1 hrnek nastrouhané cukety
1 nakrájená červená cibule
4 stroužky česneku – nasekané

trochu oleje
1/2 hrnku vlašských ořechů
1/4 hrnku chia semínek
1/4 hrnku petrželky
koření: tymián, paprika, pepř, kmín, sůl …

Příprava je jednoduchá: opečte mírně cibuli a česnek na oleji. Ořechy, semínka, petrželku a koření rozmixujte. Stejně tak fazole, cuketu a cibulku s česnekem. Potom všechno smíchejte dohromady, nechte chvilku odstát v ledničce a pak už jen udělejte karbanátky. Upečte v troubě na pečícím papíru (cca  30 minut – během pečení placičky otočte)

Tip: místo cukety můžete použít uvařenou quinou (nejlépe červenou)  a místo petrželky vyzkoušejte baby špenát nebo rukolu–burgery budou mít lepší konzistenci, sytější chuť a budou mít i víc komplexních bílkovin.

Z hotových karbanátků nemusíte nutně dělat klasické burgery – chutnají skvěle se zeleninou nebo s pita chlebem.

burger s brambory

pita burger

zdroj: http://www.gq.com/story/best-burger-of-the-year-superiority-burger

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Nauč se efektivně hubnout, budovat svalovou hmotu a zvyšovat výkon.

Víš, že výživa je klíč k úspěchu, ale nevíš, kde začít? Máš už dost všech obecných a často protichůdných teoretických doporučení, které nikam nevedou?

Naučíme tě výživě rozumět a ukážeme ti PRAKTICKÉ postupy, jak  si sestavit jídelníček pro efektivní budování svalů, maximální spalování tuků i rychlejší regeneraci.

Více o kurzu a reference studentů najdetezde:

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY



ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno