Preteky Spartan Race sú hlavne o behu. Ako by mala vyzerať príprava?

0

Na súťaži nosíte vrecia s pieskom, ťaháte po zemi rozličné závažia, plazíte sa pod ostnatým drôtom, musíte prekonať blato či oheň, ale základom pretekov je aj tak beh.

Pomýšľate nad účasťou na pretekoch Spartan Race? Potom si určite uvedomujete, že ak chcete uspieť, tvrdý tréning vás neminie. Dôležité je zamerať sa hlavne na beh. Samozrejme, ten treba v rámci tréningového plánu vhodne kombinovať s posilňovaním, napríklad vo forme kruhového tréningu.

Bežecká príprava na preteky Spartan Race

Preteky Spartan Race sú najmä o behu spojenom so zdolávaním rozličných prekážok. „Spartan Race je hlavne o behu, preto ak chcete pomýšľať na popredné priečky, musíte byť skvelým bežcom. Toto pravidlo platí aj pre úplných začiatočníkov.

Beh sa dá natrénovať, ale musíte poznať svoje telo a mať poriadnu dávku trpezlivosti. Nedá sa to za týždeň. Mnohí robia chybu v tom, že začnú behať každý deň v domnienke, že čím viac, tým lepšie. Omyl. Keď som s behom začínal ja, nemal som nikoho, kto by mi poradil. Túto chybu som okúsil na vlastnej koži, keď som sa zranil. Nezabúdajte, že niekedy je menej viac,“ radí Maroš Socha zo Spartan Patriot Elite Team z Vranova nad Topľou.

Ako by mala vyzerať bežecká príprava na preteky Spartan Race?

Vhodné je začínať pomaly a postupne, napríklad s behom v miernej intenzite a postupne pridávať čas a vzdialenosť, zvoliť náročnejší terén (napríklad beh do kopca), do tréningu zaradiť beh vo forme  intervalového tréningu alebo fartlek.

V rámci bežeckej prípravy treba dbať na dostatočné rozohriatie a strečing, pretože tie pripravia telo na záťaž a sú prevenciou zranenia. Pred behom uprednostňujte dynamickú formu strečingu a po tréningu doprajte telu statický strečing, vďaka ktorému sa rýchlejšie zregeneruje.

„Behávajte každý druhý deň, alebo 3 razy týždenne s dostatočným oddychom a strečingom. Budete napredovať rýchlejšie. Keď budete na tom kondične lepšie a budete poznať svoje telo, môžete behať častejšie a dlhšie vzdialenosti. Ja osobne sa nepovažujem za skvelého bežca, ale snažím sa na sebe pracovať. Behám 2-krát do týždňa v teréne na čas (1,5-2 hodiny), 1-krát týždenne absolvujem 10-12 km beh po dedine a 1-krát do týždňa mám 6-kilometrový beh na čas (príprava na Spartan Sprint). Keď bude menej snehu, plánujem zaradiť do tréningu beh do kopca a zvýšiť časy aj kilometre jednotlivých behov,“ hovorí zo skúseností Maroš Socha.

 

Tipy od Spartan Racera Maroša Sochu:

Ako trénovať zdolávanie prekážok

Maroš Socha si jednotlivé cviky osvojil od jedného Američana, ktorý ich opisuje na svojej stránke.

Monkey Bars

pravidelne trénujem zhyby na hrazde, trénujem zápästia a úchop

Šplh na lane

Balans

vytvoril som si presnú repliku tejto prekážky, kde trénujem rovnováhu, vykonávam cviky na fitlopte na spevnenie kĺbov a tela


 

Nosenie vriec s pieskom

na túto prekážku sa pripravujem robením drepov so závažím

Ostnatý drôt

trénujem plazenie, kľuky do strán, ale aj kľuky vpred a vzad

 

Autorem článku je fitness.cvicte.sk

Přečtěte si také: Tipy, ako sa pripraviť na prvé preteky Spartan Race

Zdroj video: www.youtube.com
Zdroj foto: Maroš Socha

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno