Pražský půlmaraton 2014: Jak dopadne česká elita?

0

Potkáváme je až na startu; jejich jména většinou neznáme a po závodě na ně zase brzo zapomeneme. Afričtí běžci, s pasem na osmnáct a vizáží na třicet, si to nepochybně i letos na pražském půlmaratonu rozdají o celkové vítězství. Až několik minut po nich se v cíli objeví první tuzemští vytrvalci. Právě s těmito smrtelníky se můžete seznámit v následujícím článku.

Fakta

Pražský půlmaraton, jehož první dva ročníky se konaly ještě v parku Stromovka, se letos uskuteční už pošestnácté. Nejúspěšnějším běžcem jeho historie je domažlický rodák Pavel Faschingbauer, který ho mezi lety 2000-2010 dokázal v české části vyhrát hned šestkrát, jako jediný Čech běžel v Praze pod hodinu a pět minut (5x) a drží také český traťový rekord (63:53). Loni se vítězem závodu stal Jiří Homoláč (65:41).
Mezi Češkami má na kontě nejvíc vítězství Jana Klimešová (6x), jenž první dva ročníky závodu vyhrála i absolutně a třikrát brala v celkovém pořadí žen bronz. Pět pražských vítězství a traťový rekord (74:55) zaznamenala stále aktivní Petra Kamínková, kterou ovšem v posledních dvou letech na prvním místě vystřídala Ivana Sekyrová (loni 75:58). 

Pražský půlmaraton 2014

O osobní rekordy a finanční prémie za umístění v české sekci závodu  (1. místo – 12 tis, 2. místo – 8 tis., 3. místo 4 tis.) budou v šestnáctém ročníku Pražského půlmaratonu bojovat především tito závodníci:

 

MUŽI

Jiří Homoláč (1990) 

AK Kroměříž, PB 65:41 (2013)

Chudčický patriot, který začínal s kopanou, se pod vedením trenéra Sequenta dopracoval za poslední roky k výtečným výsledkům. Svoje kvality prokazuje zejména na silnici, když loni na jaře vyhrál mezi Čechy na Pražském půlmaratonu v osobním rekordu a zajistil si tak účast na letní Univerziádě v Kazani. Dařilo se mu i na podzim; na členitějším Ústeckém půlmaratonu doběhl opět jako první Čech (65:49), při MČR v Běchovicích skončil druhý v čase jen lehce nad třicet minut a v říjnu pak na Frankfurtském maratonu poprvé pokořil hranici dvou hodin a dvaceti minut. 
V přípravě na tuto sezonu limitovaly Homoláče problémy s kolenem, ale třetím místem na republikovém šampionátu v krosu potvrdil, že se dostává znovu do formy. Čtyřiadvacetiletý vytrvalec je znám tím, že závody ani v závěru nevypouští a není pochyb, že pro obhajobu titulu ze sebe v Praze vydá opět maximum.

 

Jan Kreisinger (1984)

AK Kroměříž, PB 63:42 (2010) 


Letos třicetiletý Jan Kreisinger dosáhl na dlouhých tratích časů, o kterých se může ostatním běžcům na tomto seznamu pouze zdát. Jeho osobák z Berlína je pak dokonce devátým nejlepším půlmaratonským výkonem české atletiky. Po olympiádě v Londýně nicméně Kreisingerova běžecká kariéra, možná i v souvislosti se změnou životních priorit, ubrala mírně na tempu. Vítězství na Grand Prix následoval výpadek při Frankfurtském maratonu a do letošní sezony vstoupil Kreisinger silniční desítkou v Drážďanech za 31 minut. 
Zkušený dlouhán už dokázal Pražský půlmaraton vyhrát dvakrát (2009 a 2012), letos ho však v konkurenci dravého Homoláče čeká pořádná šichta.

 

Robert Krupička (1978) 

www.behdovrchu.cz 

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí, PB 66:14 (2013)

Bývalý reprezentant v biatlonu a běhu na lyžích Robert Krupička patří dlouhodobě k nejlepším evropským vrchařům. Ve své bohaté sportovní kariéře má ovšem na kontě i vítězství z Pražského půlmaratonu 2011 nebo na Dolomitenmannu a také výborný maratonský osobák 2:17:47.
Loni doběhl Krupička v Praze druhý a druhý skončil také na MČR v Pardubicích, nicméně v osobním rekordu. Dařilo se mu na horských závodech v zahraničí a sedmým místem vedl českou výpravu na ME v běhu do vrchu. 
V polovině letošního března ovšem Krupičku vyřadilo z přípravy zranění kotníku, kvůli kterému se nezúčastnil ani šampionátu v krosu. Je tak otázkou, v jaké formě a zda vůbec v sobotu nastoupí.

 

Pavel Kubričan (1983)

PSK Olymp Praha, PB 69:50 (2013)


Bývalý reprezentant v kanoistice se v poslední době objevuje stále častěji též na běžeckých závodech. Loni se mu dařilo nejvíce na republikovém mistrovství v Pardubicích, kde skončil celkově sedmý. Venku se zatím v roce 2014 představil pouze na Pečecké desítce (33:08).

 

Jan Mrázek (1984) 

www.janmrazek.blogspot.cz/ 

PSK Olymp Praha, PB 69:56 (2013)


Jan Mrázek, exreprezentant v orientačním běhu, se netají tím, že „lízat asfalt“ není zrovna jeho prioritou, přesto dosahuje na silničních závodech slušných výsledků. Jeho nejlepším dosavadním umístění mezi Čechy na Pražském půlmaratonu bylo třetí místo (2010), loni si o jednu příčku pohoršil, nicméně v osobním rekordu. Páté místo bral na MČR v maratonu.
Letos se Mrázek do statistik zapsal desítkou za 32:33 (Kbely). Příznivcům černého humoru vřele doporučujeme navštívit jeho blog.

——————–
Z českých běžců, kteří nebudou startovat z první řady, je na místě zmínit ještě letošního Akademického mistra v silničním běhu Roberta Míče (1992), který si bude chtít výrazně zlepšit svůj stávající rekord (73:24). 
——————-

Resumé: 

Půlmaratonu pod pětašedesát minut, které v Praze běhával Pavel Faschingbauer, se asi letos nedočkáme. Při neúčasti některých původně přihlášených běžců tak budeme zvědaví zejména to, jak se poskládá trojice vítězů předchozích ročníků Krupička, Kreisinger a Homoláč na bedně tentokrát.  

ŽENY 

Anežka Drahotová (1995)

USK Praha, PB 78:25 (2013)


Přestože hlavní disciplínou teprve osmnáctileté Anežky Drahotové zůstává chůze, i s přechodem do běžeckého kroku směle konkuruje nejlepším tuzemským vytrvalkyním. V roce 2013 skončila na Pražském půlmaratonu čtvrtá, při zářijové Grand Prix už ovšem v přímém souboji porazila Petru Kamínkovou i Lucii Sekanovou. 
I na jaře to Drahotové šlape, když 16. března ve švýcarském Luganu překonala český chodecký rekord na 20 kilometrů a dá se očekávat, že svěřenkyně trenéra Ivo Pitáka zaútočí v Praze na medaile. 
Půlmaraton poběží také její dvojče Eliška (PB 86:50).

 

Radka Churáňová (1977)

TJ Lokomotiva Trutnov, PB 78:28 (2003)

Radka Churáňová má za sebou kariéru ozdobenou tituly mistryně republiky v maratonu nebo dvanáctým místem na MS v běhu do vrchu 2003. V posledních letech už jí na trénink kvůli výchově dětí přece jen tolik času nezbývá, i tak však doběhla loni v Praze šestá a stejného umístění dosáhla i na MČR v Pardubicích. V této sezoně se doposud na žádném větším závodě neprezentovala.   

 

Petra Kubešová (1991)

USK Praha


Když se loni v červnu vrátila Petra Kubešová po roce z atletického stipendia v americkém Marylandu, skoro se doma neotočila a už uháněla na Pendolino do Ostravy. Na Zlaté tretře si pak při svojí premiérové desítce na dráze zajistila účast na ME do 22 let.
Původem stýplerka zahájila jaro čtvrtým místem a osobákem na desítce v Pečkách (36:19). Na Pražském půlmaratonu bude chtít svůj čas stlačit co nejvíce pod osmdesát minut.

 

Petra Kamínková (1973)

AK Olomouc, PB 72:19 (2004)


Petru Kamínkovou netřeba fanouškům atletiky dlouze představovat. Držitelka 40 republikových titulů z různých vytrvaleckých tratí, ani deset let poté, co zaběhla v Padebornu třetí nejlepší půlmaratonský výkon české atletiky, končit ještě neplánuje. V posledních dvou sezonách jí sice zastínila Ivana Sekyrová, ovšem přesvědčivé vítězství na MČR v Běchovicích vrátilo do tváře olomoucké patriotky široký úsměv. 
Na prahu nové sezony brala Kamínkova stříbro v Prusinovicích i v Pečkách. V sobotu může na Pražském půlmaratonu vyrovnat v počtu českých titulů rekord Jany Klimešové. 

 

Lucie Sekanová (1989)

http://sekanovalucie.webnode.cz/

USK Praha

Lucie Sekanová je patrně nejvýraznější postavou pouze velmi zvolna nastupující mladé generace tuzemských vytrvalkyň. V minulém roce prokázala svěřenkyně Róberta Štefka značnou všestrannost, když kromě dráhového titulu na 1500 metrů, zaběhla český výkon roku (a též osobní rekord) na silniční desítce (33:43) a byla naší nejúspěšnější reprezentantkou na krosovém ME v Bělehradě (25. místo).
Rodačka z Borovan, která je známá tím, že závodními starty spíše šetří a soustředí se pouze na vrcholné akce, si nyní pro svůj půlmaratonský debut zvolila Prahu. Velkým povzbuzením bude Sekanové čerstvý titul z republikového šampionátu v krosu a rovněž podpora přítele, který by jí měl dělat na trati vodiče. 

 

Ivana Sekyrová (1971)

AK Sokolov, PB 74:06 (2013)


Ani poté, co zaběhla čtvrtý nejlepší český maraton všech dob (2:34:23) a zúčastnila se OH v Londýně, neztrácí Ivana Sekyrová závodní motivaci. V roce 2013 ovládla fenomenálním způsobem tuzemské půlmaratonské tratě, když v každém ze svých šesti startů brala vítězství. Výbornou formu korunovala i osobním rekordem na republikovém mistrovství v Pardubicích.
V sobotu může Sekyrová na Pražském půlmaratonu navázat na vítězství z posledních dvou let a dovršit zlatý hattrick. Dvaačtyřicetiletá vytrvalkyně však zatím na jaře startovala pouze na republikovém šampionátu v krosu, který nedokončila, a do sobotního závodu tak nepůjde v pozici jednoznačné favoritky.  

 

Linda Vítová (1993)

www.lindavitova.cz

USK Praha, PB 86:28 (2013)


Původně akvabela, nyní reprezentantka v triatlonu, Linda Vítová bude po sestrách Drahotových druhou nejmladší českou běžkyní v elitním poli. Do bojů o medaile nezasáhne, nicméně osobní rekord by si v Praze vylepšit určitě chtěla.

Resumé: 

Podaří se Petře Kamínkové vyrovnat v počtech pražských prvenství Janu Klimešovou? Dosáhne Ivana Sekyrová na zlatý hattrick? Jak rychlý bude půlmaratonský debut Lucie Sekanové? A nevytře nakonec všem běžkyním zrak talentovaná Anežka Drahotová? 
Rozuzlení těchto hádanek můžete sledovat už tuto sobotu od 12h na vlastní oči nebo na kanálu ČT Sport. 

 

Pro Běhej srdcem Milan Janoušek

Pzn. 1: Autor článku doběhl loni v Praze pátý mezi Čechy a závodu se zúčastní i letos, pročež  si vyhrazuje právo na subjektivnost 🙂
Pzn 2: Uvedené statistiky jsou bez záruky a není do nich zahrnut Róbert Štefko, jenž do roku 2004 reprezentoval Slovensko. Jako ženský traťový rekord uvádím čas Petry Kamínkové (74:55), i když Jana Klimešová běžela v r. 2000 rychleji (74:17), to bylo ovšem ještě na trati ve Stromovce.  Údaje o finančních prémiích jsou převzaty z loňských propozic přístupných na http://public.pim.cz/RunCzech/1303_press_guide_HM_ENG_print.pdf  

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno