Podzimní výbava pro holky, které milují terén a kopce

0

Váháte, co si obléknout? Přinášíme vám pár tipů od Petry Mückové, jedné z našich nejlepších ultra-trailových běžkyň.

Sedím u ranní kávy a poslouchám kapky deště bubnující o okenní tabule. Skutečně se mi chce do takového nečasu vyběhnout? Ale jistě, protože špatné počasí na běhání neexistuje! Ovšem abychom z takového podzimního běhání měly radost, tak se musíme cítit komfortně.

Sezóna chytání bronzu je za námi, běžecké sukýnky a tílka jsme odložily hluboko do skříní. Pomalu začínáme prodlužovat a vrstvit. Samozřejmě i na podzim se může vyjasnit obloha a při bezvětří se mohou pocitové teploty přiblížit těm letním. Je ale nejvyšší čas vyhrabat z šatníků také kvalitní nepromokavé vrstvy. Pokud si nevíte rady, tady je pár tipů, především pro dámy, které (podobně jako já) běhají nejraději v lese a v kopcích.

Co se týká spodní části těla, tam je jasná volba, jdeme do delších kalhot. Na trhu je obrovské množství nejrůznějších běžeckých elasťáků v různých cenových kategoriích.

Mou oblíbenou značkou je MONTANE. Pro ty z vás, které tuto značku zatím nevyzkoušely, je to anglický výrobce ultralehkého funkčního oblečení. Firma se ve svých začátcích specializovala především na horolezectví a vysokohorskou turistiku, v posledních letech se z velké části zaměřuje také na trailový běh. Jasná volba pro sportovce pohybující se v horském prostředí.

Co se týká, kalhot, tak mi MONTANE ulehčil rozhodování – v běžecké sérii VIA TRAIL nabízí jediné běžecké elasťáky v dlouhé i 3/4 verzi: Womens Trail Series Long Tights a Womens Trail Series 3/4 Tights. Na první pohled obyčejné elasťáky. Jednou je však oblečete a nebudete chtít jiné: kalhoty jsou ergonomicky střižené (rozdělené do několika zón za použití materiálů s různou prodyšností a hřejivostí), perfektně padnou, nesesouvají se z pasu (což je podle mě problém většiny elasťáků) a zároveň v pase neškrtí. Nechybí ani kapsičky na klíče a decentní reflexní prvky.

V chladnějším počasí je u běžeckého oblečení velmi důležité odhadnout správné vrstvení horní půlky těla. Pokud venku prší, tak je volba jasná: Nedám dopustit na voděodolnou pertexovou bundu MONTANE Womens Minimus Jacket popř. MONTANE Womens Minimus Stretch Jacket. Tahle bunda splňuje vše, co od podzimní běžecké bundy očekáváte: Jak název napovídá, bunda je vskutku minimalistická, cca 200 gramový balíček (podle varianty a velikosti) schováte i do malé běžecké vesty. Pertexový materiál udrží až 20 000mm vodního sloupce a s bundou projdete i na kontrole povinné výbavy na zahraničních trailových závodech. Na podzim Vám pod takovou bundu postačí obléct jen tričko s krátkým rukávem.

Podzim za deště: Nepromokavá bunda MONTANE Womens Minimus Jacket, tričko MONTANE Womens Sonic T-Thirt a kalhoty Womens Trail Series 3/4 Tights

Pokud neprší, nechejte nepromokavou vrstvu doma, abyste se zbytečně nedusily ve vlastní šťávě. Většina z Vás sáhne po tričku s dlouhým rukávem. Mým nejoblíbenějším podzimním tričkem je MONTANE Womens Primino 140g Zip Neck. Kombinací materiálů Merino vlna + Primaloft + Polyester vzniká velmi praktická tkanina, která zahřeje, dýchá, je příjemná na dotek a ani při delší aktivitě nezapáchá. Pokud Vám nevyhovuje stojáček s krátkým zipem, můžete si tričko pořídit také ve variantě s klasickým kulatým výstřihem. Podzimní vánek bývá vlezlý a více než osvěžující. Nezapomeňte si proto sbalit do batůžku nějakou větru-odolnou vrstvu. Ultralehkou větrovku MONTANE Womens Featherlite Trail Jacket na zádech ani nepocítíte (váží necelých 100g).

Podzim bez deště: Větrovka MONTANE Womens Featherlite Trail Jacket, tričko MONTANE Womens Primino 140g Zip Neck a kalhoty MONTANE Womens Trail Series Long Tights

Na podzim byste měly mít v běžeckém batůžku permanentně sbalený alespoň jeden multifunkční šátek. Ideálně, když budete mít šátky dva – při silném větru jeden šátek přetáhnete okolo krku a druhý poslouží jako čelenka, popř. čepice. Nezapomeňte také na lehké běžecké rukavice. Já jsem si velmi oblíbila Primino materiál (výše zmíněná kombinace Primaloftu s Merinem), proto nejraději oblékám MONTANE Primino 140g Glove. Při podzimním výběhu se čím dál častěji dostanete na chodníky zahalené spadaným listím. Abyste nemusely po každém přeletu přes hromadu listí/jehličí vyzouvat a vyklepávat boty, budou se hodit návleky na boty.

Doplňky: multifunkční šátek a tenké rukavice jsou pro podzimní běhání nepostradatelnými doplňky

Asi není potřeba dodávat, že se vyplatí investovat do kvalitních trailových bot. Já jsem se dala cestou barefootové obuvi, nebo-li běhání „jako naboso“. Barefootové boty mají velmi tenkou podrážku, širokou špičku, nulový drop (tj. nulový výškový rozdíl mezi patou a špičkou) a nízkou hmotnost. Běh v takové obuvi dává chodidlům maximální volnost a je velmi přirozený. Snad nejvýraznější značkou na trhu s takovou obuví jsou VIVOBAREFOOT.

VIVOBAREFOOT nabízí trailovým běžcům 2 typy podrážek: Univerzálnější FG (Firm Ground – pro pevný povrch) volím do jednoduchého terénu, např. do lesa. Po vydatném podzimním dešti jsou trailové stezky často zablácené, a právě to jsou ideální podmínky pro podrážku SG (Soft Ground – měkký povrch). Podrážka SG má výrazné gumové špunty, které vás podrží na blátě, ve sněhu, ale i v kamenitém terénu.

Nejuzasnejsi trailova bota, jakou jsem kdy obula, to je VIVOBAREFOOT Primus Trail SG

Trailová bota od VIVOBAREFOOT nese označení Primus Trail FG, resp. Primus Trail SG. Novinkou pro sezónu 2017 je model Primu Trail Swimrun, což je obojživelná bota vyvinutá především pro závody typu Swimrun, já jsem si ji ale oblíbila pro běhání v horách. Tato bota si odnesla ty nejlepší vlastnosti z modelu Primus Trail SG a zároveň dostala FG-čkovou podrážku, což z ní dělá skvělou běžeckou botu do méně náročného terénu.

Obojzivelnik VIVOBAREFOOT Primus Trail Swimrun je vhodny i na hory

V následujícím videu se můžete podívat na krátkou ukázku jednotlivých modelů:

Na podzim je běh v terénu díky vyšší vlhkosti náročnější než v létě. Hrozí nebezpečí uklouznutí (pozor nejen na kameny, ale hlavně na kořeny stromů). S kamarádkou si teď za běhu tolik nepopovídáte, soustřeďte se na terén před vámi a skenujte očima každou nerovnost. Zrádné jsou nafoukané hromady listí na lesních stezkách. Proběhnutí takovým listnatým obláčkem může být velmi zábavné, ale zároveň zrádné – zamaskovaný větší kámen nebo větev vás mohou hodně rozhodit.

I když člověk dává pozor, tak se může stát, že se noha smekne. Nejčastěji to odnese kotník, občas koleno. Pokud se Vám „poštěstí“, tak nezapomeňte bolavé místo ledovat. Výborným pomocníkem pro takové situace jsou chladící pásky DrCool, které zajistí kromě ledování i kompresi. A využít se dají nejen při léčbě úrazů, ale také pro rychlejší regeneraci unavených svalů po náročné sportovní aktivitě.

DrCool: Chladící pásky DrCool poslouží jak při léčbě úrazů tak při regeneraci

Dámy, nepropadejte podzimní depresi. Když se správně obléknete, tak Vás podzimní proběhnutí nakopne stejně kvalitně jako to letní. Za jasného počasí nasávejte energii ze slunečních paprsků, během upršených dnů si vychutnejte magickou atmosféru lesa ponořeného do mlhy.

Petra Mücková


Petra upřednostňuje ultra-trailové závody s distancí nad 100km s výraznými vertikálními profily. Její první trailový závod byla „domácí“ Beskydská sedmička 2011 (ve dvojici se Zuzanou Bartasovou, roz. Urbancovou). Mezi své nejcennější běžecké úspěchy řadí:

  • Vítězka Česko-Slovenského poháru v ultra-trailu 2013 a 2014
  • Vítězka Slovenské ultratrailové ligy 2015
  • Štefánik trail 2015 a 2016 – 1. místo ženy
  • Malofatranská 100 2015 a 2016 – 1. místo ženy
  • Beh do Choča 2016 – 1. místo ženy
  • Orobie Ultra Trail 2016 (IT) – 1. místo ženy, 15. místo celkově
  • Tor des Geants 2016 (IT) – 9. místo ženy, 66. místo celkově
  • Ultra Trail Malopolska 2017 (PL) – 1. místo celkově
  • L´Échappée Belle 2017 (FR) – 4. místo ženy, historicky 1. finišer z ČR

Ambasadorka značek MONTANE, VIVOBAREFOOT a DrCool

www.petramuckova.com

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno