Pedobarografie: vložky do bot – ano či ne?

0

Příznivci přirozeného běhu se při pomyšlení na jakékoli vložky do bot asi zhrozí. Budou určitě argumentovat tím, že naše noha není stavěná na to, aby byla něčím vypodložena, že správným cvičením a chůzí lze nohu dostat zpátky do rovnováhy, odstranit leckteré deformity.

Určitě mají pravdu v tom, že zdravá noha rozhodně nepotřebuje nepřirozenou podporu. Ale co lidé, kteří již mají výrazné deformity chodidel, trpí svalovými disbalancemi, mají jednu nohu kratší, případně jsou po úrazu. I ti samozřejmě mohou stav svých nohou zlepšovat správným protahováním a posilováním, ale to je samozřejmě proces na delší dobu a ne úplně vždy vyřeší všechny problémy a naprostá většina sportovců se nechce vzdát svého tréninku a čekat, až se disbalance i jiné problémy odstraní. Je i hodně těch, kteří rovnou přiznají, že ví, že si na cvičení čas nenajdou, a než aby si tedy dál zhoršovali stav svých kolen, kyčlí a celkově celého pohybového aparátu, je pro ně rozhodně lepší pořídit si kvalitní vložky do bot.

Co to vlastně znamená kvalitní? 

Každá noha je jiná a i vložka do bot by měla být dělána přesně na míru tak, aby korigovala konkrétní problémy a zabránila dalšímu přetěžování kloubů. 
Kvalitní vložky (neboli stélky)  musí co nejlépe zabezpečit  podporu nožní klenby, zabránit vychylování nohou v botách uvnitř, zevně i do rotací, přesně vést nohy při pohybu a omezit tím riziko úrazů zejména v oblasti nohy, kotníků a kolenních kloubů.
K tomu je zapotřebí  stanovit přesně diagnózu a odhalit, kde jsou problémy, které je zapotřebí odstranit. Bez odborné diagnostiky se to ale stanoví jen těžko. Proto je vhodné využít počítačovou pedobarografii a případně i analýzu digitálního videozáznamu chůze a běhu. 


Tato vyšetření umožní

  • definovat poruchy pohybových stereotypů
  • zjistit příčinu bolesti v různých částech těla /(kotníků, kolen či zad)
  • odstranit a napravit zjištěné poruchy a svalové nerovnováhy
  • odhalí stav podélné a příčné klenby
  • diagnostikuje symetričnost zatížení nohou i přetížení jednotlivých částí plosky nohy.

Diagnostikou a léčbou obtíží s nohama se zabývá PODIATRIE.
Na podrobnosti ohledně diagnostiky a doporučení pro všechny, kteří nechtějí své nohy zanedbávat, jsem se zeptala MUDr. Františka Picka z ORP CENTRA, které je jedním z mála lékařských zařízení, kde je velký důraz kladen právě na obor podiatrie 

Pane doktore, jak byste zhodnotil stav nohou dnes a před sto lety?
Dříve lidé dopřávali nohám mnohem více pohybu, než je tomu dnes, nesedělo se v kanceláři, nejezdilo se autem. Dnešní nohy znají bohužel už jen pohodlí auta a kanceláří, stres, málo pohybu a špatné návyky se staly startérem bolestí hlavy, zad a tím i dolních končetin. Zároveň však máme dnes možnost výběru kvalitní obuvi, vložek a někteří lidé začali o své nohy více pečovat, což je pozitivní, protože přirovnáme-li tělo k domu, pak jsou naše nohy jako jeho základy. Bez ohledu na to jak silné budou jeho zdi, pro stabilitu jsou nejdůležitější základy. 
Myslíte si, že se tedy dnes staráme o naše nohy tak , jak by si zasloužily?
Na to, že nás celý den nosí, se o ně většina lidí nestará dobře. Kupujeme boty jen očima, ale málokdo si je v ruce hezky pomačká a naformuje, aby zjistil, zda nejsou moc tvrdé nebo naopak okolo paty moc měkké. Když do kvalitní boty dáte kvalitní vložky, chůze či běh je opravdu velmi rozdílná. Mimo to, ke správné péči o nohy patří pravidelná pedikůra, a to nejen u ženských nohou. V neposlední řadě jsou tu také masáže, například reflexní. Jsem rád, že se u nás v ORP Centru pacienti naučili vyhledávat podiatrii. Krom odborného vyšetření komukoli poskytneme i rady léčebné a preventivní – podologickou diagnostika, kompletní analýzu chůze či běhu, akupresuru, individuální vložky či úpravu obuvi.
Pokud mne bolí nohy, kam se mám vlastně objednat, k obvodnímu lékaři nebo na ortopedii?
S bolestí nohou se většina pacientů obrátí na ortopeda, málokdo cíleně vyhledává podiatra a přitom právě podiatr má k noze mnohem blíže. Podiatrie se zabývá komplexní péči o nohy, tedy diagnostickou, terapeutickou i rehabilitační. Jde vlastně o specializované vyšetření se zaměřením na klenbu a zatížení nohou, vyšetření dolních končetin včetně svalové analýzy, vyšetření stoje a statického zatížení těla se zaměřením na nosné klouby a páteř.


Co je počítačová pedobarografie?
Jde o analýzu postavení nohou při statickém i dynamickém zatížení s využitím tensometrické desky RS SCAN. Vyšetření je vhodné hlavně při bolestech plosky nohy, nosných kloubů a velké zátěži nohou. V praxi to znamená, že sledujeme bodové tlaky  na ploše chodidla. ORP CENTRUM je jedním z mála pracovišť, které je schopno nejen velmi přesně zobrazit, ale i odborně analyzovat zatížení různých partií chodidla při stoji, došlapu, přenosu váhy i odvíjení chodidla do další pohybové fáze kroku. Je také potřeba zdůraznit, že chybné postavení nohou může způsobovat některé obtíže jako např. bolesti hlavy, krku, páteře, může být i příčinou bolestí kolenních a kyčelních kloubů.


Co je digitální videozáznam chůze a běhu?
Jedná se o komplexní analýzu pohybového aparátu při dynamické zátěži. Vyšetření je vhodné hlavně pro ty, kteří trpí bolestmi nosných kloubů – kotníků, kolen, kyčlí nebo zad při pohybových aktivitách. Vyšetření posuzuje dynamiku kloubního a svalového aparátu při chůzi a běhu. Po rozcvičení a zahřátí svalstva se pořizují videozáznamy chůze a běhu, vyšetření se provádí naboso, v obuvi a případně v obuvi s korekcí postavení nohou individuálně zhotovenými stélkami. Videozáznamy jsou s využitím zkušeností a speciálního softwarového vybavení následně analyzovány. Při analýze se záznam pouští zpomaleně, protože jedině tak lze velice spolehlivě odhalit a definovat poruchy pohybových stereotypů, které ovlivňují držení těla, popřípadě způsobují bolesti v různých částech těla, jako např. bolesti kotníků, kolen či zad.“


Jaké vložky byste doporučil?
Velmi kvalitní jsou například vložky FORMTHOTICS, které dokáží korigovat statické vady nohou, osové zatížení nosných kloubů a páteře a odlehčují zatížení, zvyšují prokrvení chodidel, kotníků i lýtkových svalů. Laicky řečeno, tyto vložky vám umožní plný přesun síly přesně tam, kam je to zapotřebí, vyrovnají disbalance a umožní tak správné postavení nohy i celého zbytku těla. 

Jak se tyto vložky liší od těch ostatních?
Předností termoplastických vložek Formthotics je oproti ostatním stélkám právě možnost tvarovat je při zahřátí individuálně podle nohou, případně podle obuvi pacienta. Tato modelace však neprobíhá naráz, ale postupně – dynamicky – dle individuálních pohybových návyků. Výsledný tvar vložek tak odráží případné nerovnováhy a poruchy chůze i postoje, které se dají následně ovlivňovat dalším zásahem do designu vložek.

Zajisté si řeknete, že pokud vás ještě nic nebolí, je nošení vložek zcela zbytečné. Ano, pokud nic nepřetěžujete, ale pokud například máte plochou nohu, může se stát, že zatím nijak nevnímáte zkrácené svaly a posun těžiště a problém si můžete uvědomit například až tehdy, kdy si poraníte kolenní vazy. 
Proto není od věci znát stav svých chodidel a preventivně si nechat pedobarografické vyšetření udělat. Jak s výsledky naložíte, to už záleží na vás. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno