Oslaďte si bežecký jídelníček nejlepšími recepty z datlí

0

Sladké i slané dobroty, které musíte vyzkoušet.

Hodně běžců používá samotné datle jako zdroj rychlé energie. Kromě dávky sacharidů obsahují datle i vlákninu a spoustu minerálů (hořčík, železo, draslík, vápník …) a vitamínů (C, B6, niacin..).

Určitě už jste viděli (a možná i vyzkoušeli) desítky receptů na energetické tyčinky, kde datle slouží jako skvělý pojící materiál. V raw dezertech se často setkáte s kombinací datlí rozmixovanými s mletými ořechy a semínky (většinou v poměru 1:2). Hmota vytvoří skvělý základ pro krémové dorty, nebo se část ořechů nahradí sušeným ovocem a hned máte připravené zdravé pamlsky.

Jestli z toho uplácáte tyčinky nebo kuličky, to už je na vaší fantazii. Stejně tak finální úprava, kdy se můžete vyřádit při obalování v kokosu, mletých mandlích, milovníci zelené barvy mohou použít matcha tea, nebo si recept vyšperkujete čokoládovou polevu.

Snadno si doma připravíte i datlový sirup – stačí rozmixovat cca 10 datlí s šálkem vody.

Pokud použijete sušené datle, většinou je potřeba datle předem namočit (na minimálně 2 hodiny) , jinak se vám je nepodaří pořádně rozmixovat. Co datle, to maličko jiná konzistence, takže to chce vyzkoušet.

Tip: Pokud chcete opravdu VYNIKAJÍCÍ  datle, kupte si medjool datle (ty jsou považované za nejlepší a ne nadarmo se jim říká „datle králů“) a za vyzkoušení rozhodně stojí i medově sladké iránské PAMIR DATLE (600g stojí 90 Kč), které  jsou měkoučké , takže se dají mixovat bez namáčení. Velký výběr datlí najdete třeba na chezamis.cz . (prodejna je ve Spálené 15 na Praze 1)

Mým favoritem jsou právě PAMIR datle – jsou úžasně šťavnaté, bez přidaných konzervantů a při skladování v ledničce vydrží i rok (při pokojové teplotě vydrží cca měsíc, tedy pokud je dřív nesníte :-))

Ale teď už pár receptů, které se vám mohou hodit nejen na blížící se svátky.

Čokoládové datle plněné burákovým máslem

Karamelovově buráková chuť připomínající snickersky je ideální odměnou po náročném tréninku.

Budete potřebovat:
20 datlí
arašídové máslo
sůl
kvalitní čokoládu a lžičku kokosového oleje
Na posypání – konopná nebo chia semínka, goji (není nutné)

Datle vypeckujte a mírně je uvnitř osolte. Potom je naplňte burákovým máslem. V horké lázni rozpusťte čokoládu se lžičkou kokosového oleje.
Tip: pokud se vám nechce hledat miska padnoucí na hrnec s horkou vodou, tak si z koupelny přineste fén. Pomocí horkého vzduchu totiž rozpustíte čokoládu mnohem rychleji a taky neriskujete, že ji připálíte.

Naplněné datle namočte v čokoládě, posypte semínky a goji a nechte je na pečícím papíru ztuhnout (ideálně v ledničce).

Pečené datle se slaninou a sýrem

Tyhle jednohubky bývají hitem na rodinných oslavách i party pro kamarády. Jsou jednoduché a rychlé a většinou z talířů zmizí jako první.

Stačí datle opatrně naříznout, vyndat pecku a lžičkou je naplnit oblíbeným sýrem. Pokud použijete krémový sýr , tak ho můžete ochutit bylinkami nebo oříšky. Pokud se vám nechce datle plnit, tak jen místo pecky vsuňte do datlí blanšírované mandle. Potom už stačí datle zabalit do plátku slaniny, spíchnout je párátkem a nechat péct v troubě, dokud slanina není hezky opečená.

Matcha latte

půl hrnku vody
půl hrnku mléka
matcha tea
vanilkový extrakt
2 až 3 medjool datle

Do mixéru dejte lžičku zeleného čaje matcha, zalijte vodou (ne vroucí, max 80°C) a přidejte ohřáté mléko (pokud dáváte přednost rostlinnému mléku, tak sójové vytvoří víc pěny než třeba mandlové). Potom přihoďte extrakt z vanilky a datle. Vše důkladně rozmixujte. Pokud máte rádi hodně sladké latte, tak můžete pěnu ještě posypat trochou třtinového cukru.

Super jednoduchá datlová kolečka

250 gramů vypeckovaných a nakrájených datlí
půl hrnku vody (pokud jsou datle sušší, tak celý hrnek)
hrnek nasekaných oříšků (ideálně mix loupaných mandlí, pistácií a vlašáků)
strouhaný kokos na obalení

Postup:
Na drobno pokrájené datle  povařte s vodou dokud nevznikne hmota, která konzistencí připomíná povidla. Potom vmíchejte ořechy a ještě tak minutku vařte. Nechte směs vychladnout a potom z ní vytvořte váleček, který nakonec obalíte v kokosu. Zabalte váleček do alobalu a nechte ještě hodinku v ledničce.

Potom už stačí datlový salám nakrájet na kolečka a zdravá dobrota je na světě.

Datlové chutney

3 lžíce oleje
jedna menší červená cibule
jedno větší jablko
půl hrnku datlí
2 až 3lžíce jablečného džusu (můžete nahradit i vodou)
lžíce octa
kari koření

Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, přidejte oloupané, na kostičky nakrájené jablko, datle, kari a jablečný džus a vše nechte změknout (vařte tak 3 minuty). Potom vmíchejte ocet a dochuťte směs solí a pepřem podle chuti.
Datlové chutney chutná výborně s grilovaným lososem.

Omeleta s datlemi a sýrem feta

Asi by vás spíš napadlo zkombinovat chuť datlí se sladkými palačinkami, ale tahle omeleta rozhodně stojí za vyzkoušení.

Budete potřebovat:
3 vejce
lžíce mléka
3 vypeckované datle
půl hrnku sýru feta (dá se použít i balkán).
sůl, pepř, paprika podle chuti
petrželka na posypání
lžíce přepuštěného másla nebo oleje

Rozšlehejte vejce s mlékem a přidejte sůl a pepř (se solí opatrně, protože budete přidávat ještě slaný sýr).
Na pánvi zahřejte máslo a přidejte vypeckované nakrájené datle. Prohřejte minutku nebo dvě, aby datle změkly, zalijte vejci a posypte nastrouhaným sýrem. Omeletu můžete jemně poprášit mletou paprikou. Nechte propéct na mírném ohni. Omeletu na závěr posypte nasekanou petrželkou a podávejte ideálně s pitta chlebem.

Zdroj: www.naturaldelights.com


Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaňte se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“  

Sportovní výkon i tvarování postavy začíná na talíři. To platí bez rozdílu pro vrcholové i rekreační sportovce

Díky správnému složení a načasování jídel můžete efektivně hubnout, nabrat svalovou hmotu, zvýšovat výkon i upevnit zdraví. 

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

Více informací naleznete zde: KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno