Ohlédnutí za Inov-8 trail running festivalem 2018

1

Již podruhé se nedaleko Vizovic sešlo přes 100 lidí, pro něž je společným jmenovatelem trailový běh. Za akcí stáli lidé okolo Craftu a INOV-8. Pro účastníky pak byl připraven bohatý program na celý víkend. Projekce, závody a zajímaví lidé okolo. Každý si rozšířil své obzory, zkusil různé formáty závodů a mohl si poslechnout prezentace z běžeckých akcí nebo nových sportů na pomezí běhu.

Běh do vrchu

Hned po příjezdu na akci v pátek večer dostal každý balíček. V něm byl mimo klíče od pokoje a kupónů na jídlo také čip. A to také byla první věc, kterou jsme použili. Cca ve 20h totiž startoval závod s intervalovým startem (každý mohl vystartovat kdy chtěl) v běhu do vrchu na nedalekou rozhlednu. Jelikož už je v listopadu takhle pozdě tma, vzali jsme čelovky a vyběhli do teplé noci. Trať byla značená odrazkami na stromech a dle propozic měla 3,3 km a 315 m stoupání, které bylo rozložené až do druhé půlky trati (není nic příjemného uběhnout 2 km po rovině s vědomím, že celé stoupání teprve bude). Akci organizují Moraváci, takže nahoře nemohlo chybět několik lahví místní slivovice (či craftovice).

O parník vyhrál vrchař Honza Havlíček, který tak obhájil loňské vítězství. Za vylepšení času také dostal láhev slivovice.

Orienťák sudá-lichá

Z pátku na sobotu v noci intenzivně pršelo a dopoledne pak následoval orientační závod. Pro mnohé účastníky to byla orientační premiéra, někteří se naopak orienťáku na vysoké úrovni věnovali. Orienťák má řadu podob. Tady vymysleli pořadatelé závod sudá-lichá. To znamená, že jsme dostali mapu, kde byly 3 druhy bodů. Část byla označená jako tzv. sudé body, část byly liché body a jeden bod měl speciální význam. Přepínal mezi sudými a lichými a zároveň jste ho museli najít jako první. Za sudé a liché kontroly bylo vždy po 10 bodech a kdo zpět na start doběhl po 40minutovém limitu, tomu se za každou započatou minutu 2 body strhávali. Každý zase startoval, kdy chtěl. V podstatě tedy po startu bylo třeba najít speciální bod, oběhnout jeden typ bodů, poté přepnout, oběhnout druhý typ bodů a co nejrychleji se dostat zpět do cíle.

Velmi důležité bylo umět číst mapu a plánovat pořadí kontrol. Kdo měl zkušenosti s orientačními závody, ten často porazil i o dost lepší běžce. Suverénně vyhrál Tomáš Dlabaja, který oběhal všechny body a ještě mu zbylo 8 minut.

Rogaining

V sobotu odpoledne se konal ještě jeden závod a také svým způsobem orienťák. Všichni jsme zase dostali mapy (tentokrát s podstatně větším okolím) a měli jsme doběhnout z bodu A, kam nás dovezl autobus do bodu B. Ovšem cestou jsme navíc sbírali kontroly, které byly za různý počet bodů (30 až 80). Kdo přesáhl povolené 2 a půl hodiny, ten za každou minutu deseti body zaplatil. Nejkratší trať měřila něco přes 10 km, ale kdo chtěl posbírat co nejvíc bodů, musel si naplánovat trasu skoro až ke 30 km. Tento závod byl podstatně běžečtější než klasický orienťák, takže se opět prosazovali spíše vytrvalci. Nejlépe si trať naplánoval a absolvoval Peter Glončák, který v sobě kombinuje běžecké i mapové schopnosti.

Trailová míle

V neděli dopoledne si organizátoři připravili trailovou míli – závod na 1600 m okruhu s prudším stoupáním na začátku a lehkým i na konci závodu, mezi nimiž tedy byl kopec dolů. Tento úsek zcela ovládl Martin Bořil.

Byl to takový experimentální závod pro projekt Trailtour, který se konal dva předcházející roky. Jde o cca 50 segmentů na strava.com, které se snaží účastníci zaběhnout co nejrychleji. Za každý segment dostávají jistý počet bodů. Feedback účastníků festivalu měl pomoct organizátorům s otázkou, kam projekt směřovat a co za tratě zařazovat do příštích ročníků.

Přednášky a lidé

Neméně zajímavé ale byly přednášky a reporty z různých akcí. Mezi jídlem a závodem obvykle vznikl blok, kam se vešlo jedno nebo dvě témata.

Hned v pátek večer po běhu do vrchu vystoupil Tomáš Kačmarčík a jeho report ze Skotského 155 km závodu West Highland Way, kde letos doběhl druhý. Dále měl vystoupit Pavel Paloncý, ale vzhledem k tomu, že právě běžel etapový závod v Kalahari, poslal video pozdrav.

V sobotu po snídani nám Standa Mayer pověděl o závodu RedBull X-Alps, který kombinuje běh a paragliding. Závod samotný trvá přes týden a přes 1000 km. Cílem je dostat se ze Salcburku skrz Alpy do Monaka přes několik kontrolních bodů.

Tomáš Hudec dále mluvil o svých závodech, které absolvovat v Jižní Americe, kde strávil půl roku cestováním a dobrovolničením.

Skvělý byl i report Honzy Bartase z fell runningového závodu z anglického Lake Districtu, kterého se účastnil s vítězi Trailtour 2017, jež tento závod dostali za první místo v kategoriích žen a mužů.

O dvou závodech hovořil také Ondra Fejfar. Tím prvním bylo veleúspěšné vystoupení českého týmu na MS v horském maratonu na Sněžce, kde získal spolu s týmem zlato. V létě se pak vypravil do amerického Colorada, kde cestoval, trénoval a hlavně se účastnil běhu na Pikes peak.

Zcela jiný příběh nám přijeli představit autoři 40minutového filmu Kroky na hraně. Film je o Rudolfu Vrbovi a Alfredu Wetzlerovi – slovenských židech, kterým se v roce 1944 podařilo utéct z Osvětimi a přinést svědectví o hrůzách německého vyhlazování. A dále je o skupině šesti běžců, kteří se pokusili jejich útěk zrekonstruovat a 170 km trasu v několika dnech uběhnout.

V neděli ráno se Honza Havlíček zamyslel nad tím, které faktory jsou v tréninku důležité pro úspěch na ultramaratonech a Honza Bartas promluvil o etapových závodech, jejich členění, specifickému tréninku na ně a jak si z nich správně vybrat. Pustil nám též vzkaz Pavla Paloncýho, který se extrémním etapákům věnuje.

Z přednášky Honzy Havlíčka

Tomáš Luňák a Honza Havlíček přinesli ukázat pololetně vydávaný častopis B včetně materiálů, které se do tištěného čísla nedostali. Již brzy se můžeme těšit na další číslo.

Adéla Stránská již několikkrát absolvovala RedBull 400 m závod ve vybíhání skokanského můstku. V této disciplíně získala stříbro na MS a tak se podělila o několik rad.

Na závěr jsme viděli prezentaci Honzy Franckeho o Yukon Arctic Ultra, které absolvoval.

Závěr

Festival byl z našeho pohledu skvěle zorganizovanou akcí. Všechno šlo podle plánu včetně časového rozpisu. Dozvěděli jsme se nové věci a poznali zajímavé lidi. K tomu byly k dispozici tradiční místní speciality – frgály, koláčky, tlačenka, slivovice apod. Tak se za rok nezapomeňte taky přihlásit.

Za fotky děkujeme Inov-8 týmu a Trailpointu.

1 komentář

  1. […] Již podruhé se nedaleko Vizovic sešlo přes 100 lidí, pro něž je společným jmenovatelem trailový běh. Za akcí stáli lidé okolo Craftu a INOV-8. Pro účastníky pak byl připraven bohatý program na celý víkend. Projekce, závody a zajímaví lidé okolo. Každý si rozšířil své obzory, zkusil různé formáty závodů a mohl si poslechnout prezentace z běžeckých […] Příspěvek Ohlédnutí za Inov-8 trail running festivalem 2018 pochází z Běhej srdcem Source: Ohlédnutí za Inov-8 trail running festivalem 2018 […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno