Tvůj běh nám vrací dech!

    0

    Klub nemocných cystickou fibrózou spustil nový projekt s názvem: Tvůj běh nám vrací dech!

    Dokážete si představit, jaké by to bylo běhat a nemoct se při tom pořádně nadechnout? Děti a dospělý s cystickou fibrózou* ano!

    Byli bychom moc rádi, kdybyste se i vy zúčastnili našeho projektu a podpořili tak naši činnost a navíc udělali něco i pro své zdraví!

    Dovolujeme si vám nabídnout prestižní O2 pražskou štafetu pořádanou nejsilnější běžeckou společností RunCzech.

    O2 pražská štafeta se poběží ve dvou dnech a vy si můžete vybrat ten, který vám bude vyhovovat. Na výběr je z termínů 14. 6. a 15. 6. 2017 od 18:00 hod. v příjemném prostředí parku Stromovka u Výstaviště Holešovice. Jedné štafety se účastní 4 běžci, z nichž každý zdolává 5 km trať. Závod je vhodný  pro firmy, rodiny i kamarády.

    *A co to vůbec je cystická fibróza (zkráceně CF)? Jedná se o dědičné onemocnění plic a zažívacího traktu. Nemocným se v dýchacích cestách tvoří hustý hlen, který nedokáží přirozeně odbourávat a který můžou mít osídlený bakteriemi specifickými pouze pro CF (pseudomonas aeruginosa, burkholderia cepacia). Na tyto bakterie špatně účinkují antibiotika a chronická infekce zhoršuje průběh celého onemocnění. Nemocní se nesmí vzájemně stýkat, aby se těmito bakteriemi nenakazili.

    V současnosti je cystická fibróza na celém světě léčitelná, ale zatím nevyléčitelná. Cílem nejmodernější léčby je především zmenšení obtíží, které toto onemocnění přináší. Stav nemocných s CF se i přes intenzivní a náročnou každodenní léčbu s rostoucím věkem zhoršuje.

    Léčba cystické fibrózy zahrnuje každodenní inhalace, následnou dechovou fyzioterapii a další cvičení, časté braní léků (zejména antibiotik) a vysokokalorickou stravu. Při zhoršení zdravotního stavu je nutný pobyt v nemocnici a podávání vysokých dávek antibiotik do žíly, při zhoršeném dýchání i kyslíková terapie.

    A i přesto všechno se nemocní s CF nevzdávají a někteří z nich, když jim to jejich zdravotní stav dovolí,  běhají. A co vy, pomůžete nemocným s cystickou fibrózou se lépe nadechnout? Prostředky vybrané díky běhům, budou věnovány na materiální a finanční pomoc nemocným a na sociální službu pro pacienty hospitalizované na plicním oddělení ve FN Motol.

    V případě zájmu se na nás prosím neváhejte obrátit na: info@cfklub.cz