Nejlepší recepty pro jarní očistu a restart metabolismu

0

Naberte novou energii pomocí jednoduchých změn v jídelníčku.

Hodně lidí na začátku jara trápí pocit vyčerpání, bolesti hlavy, zažívací problémy, problémy s usínáním nebo podrážděnost a deprese. Mezi další příznaky jarní únavy může patřit i mizerná koncentrace, povadlá pleť, vypadávající vlasy  nebo tělo rezistentní na veškeré pokusy o hubnutí .

Není divu. Náš jídelníček bývá během zimy chudý na vitamíny, minerály i vlákninu. Životní prostředí je zatížené pesticidy, těžkými kovy a dalšími škodlivými látkami. Navíc nám chybí slunce a často i dostatek pohybu..

To vše má za následek nahromadění toxinů, zatížení jater a ledvin, zpomalení či rozhození klíčových funkcí organismu.

Naštěstí má naše tělo úžasnou schopnost regenerace a umí se nebezpečných toxických a odpadních látek zbavit.

Na následujících řádcích se dozvíte:

  • co by v jídelníčku nemělo chybět
  • jaké potraviny jsou nejbohatší na enzymy
  • jaké jsou nejlepší přírodní zdroje antioxidantů, vitamínů a minerálů
  • rozdíl mezi multivitamíny syntetickými a přírodními
  • tipy na ajurvédké recepty na pročištění těla a restartování metabolismu

Hodně lidí si pod pojmem jarní očista (detoxikace) představí různé drastické půsty nebo hladovky. Osobně si myslím, že radikální změny v jídelníčku mohou víc uškodit než prospět.

Navíc často půsty (založené třeba jen na pití různých ovocných a zeleninových šťáv) u spousty lidí skončí večerním záchvatem hladu a vyluxováním ledničky.

Základ jarního jídelníčku

Základem každé očistné kúry by měly být především skutečně kvalitní potraviny, tzn. vyloučit polotovary a průmyslově zpracované potraviny, uzeniny, alkohol a omezit na minimum bílou mouku a cukr.

K odlehčení jídelníčku se samozřejmě doporučuje i nahradit alespoň částečně maso a mléčné výrobky rostlinnými zdroji bílkovin (luštěniny, tofu, řasy, quinoa, cizrna…).

Do pestrého jídelníčku určitě přidejte dostatek zeleniny, různá semínka, ořechy, panenské oleje (olivový, lněný, konopný, kokosový…), bylinky a koření.

Jarní jídelníček by měl být plný pestrobarevných variací. 

Každá barva totiž přináší vašemu tělu jiné zdraví prospěšné látky.

Nebojte se nových kombinací, přidávejte bylinky a koření – oregano, bazalka, rozmarýn, černucha, saturejka, koriandr, tymián, kurkuma, hřebíček a tisíce dalších. Člověk si nemusí kupovat tuny superfoods, aby zajistil tělu celou řadu nezbytných mikroživin.

Nezapomeňte na dostatek vody a také zkuste věnovat nějaký čas na “očistu” mysli. Vyrazte ven na sluníčko, alespoň trochu se hýbejte, dostatečně spěte a zkuste si najít čas na meditaci, jógu atd.

Jídelníček byste měli po zimě obohatit o antioxidanty.

Než na zahrádách vyraší bylinky a první jarní zelenina, tak si můžete doma třeba naklíčit luštěniny nebo semínka (vojtěška, řeřicha).

Více o klíčení si můžete přečíst zde: Klíčky – zdroj energie, vitamínů a minerálů

Skvělým zdrojem vitamínů a minerálů jsou pak zeleninové šťávy nebo různá smoothie z mixu ovoce a zeleniny (mezi nejoblíbenější v rámci detoxikace patří červená řepa, okurka, avokádo, řapíkatý celer..).

Do smoothie můžete přidat kokosové, mandlové nebo jiné rostlinné mléko, ořechy, semínka, různé lupení a bylinky jako baby špenát, rukolu nebo koriandr, který pomáhá s odstraňováním těžkých kovů z těla (často v kombinaci s chlorellou). Receptů na smoothie je plný internet.

Přidejte enzymy

Skvělým přírodním doplňkem je včelý pyl. Ten je kromě vitamínů a minerálů bohatý na aminokyseliny  a enzymy, bez kterých by v našem těle neproběhla v podstatě žádná chemická reakce. Enzymy jsou zodpovědné za trávení, vylučování, hojení ran, regeneraci organismu, funkci mozku, imunitu, atd.

Enzymy chrání organismus před škodlivými látkami, tlumí záněty a odstraňují jejich příčiny.
Mezi potraviny bohaté na enzymy patří také fermentovaná zelenina, klíčky, avokádo, česnek, cibule, jablečný ocet, papája, ananas, zázvor, chlorella, zelený ječmen, spirulina nebo aloe vera. Zařadit můžete i  Pau d´arco, reishi, shitake nebo řasu kelp.

Bohatým zdrojem enzymů jsou i čerstvé bylinky (pampeliška, kerblík, polníček, kopřiva, jitrocel, petrželka, medvědí česnek..), na ty si ale letos budeme muset ještě chvíli počkat.

Pomozte tělu zvládnout stres

Pokud musíte zvládat větší stresovou zátěž, využijte některé z dostupných rostlinných adaptogenů. Ty zvyšují celkovou odolnost organismu v náročných obdobích (ať už jde o zvýšenou zátěž psychickou nebo fyzickou). Oceníte je i v případě úrazů, vyčerpání či při depresích. Adaptogeny pomáhají udržovat stabilní vnitřní prostředí organismu a optimalizují celkovou rovnováhu hormonů a imunitního systému.

Často se o nich mluví jako o rostlinách nesmrtelnosti. Věčné mládí vám asi nepřinesou, ale z vlastní praxe mohu potvrdit, že fungují skvěle. Mezi mé nejoblíbenější patří ashwagandha (indický ženšen), eleuterokok, rozchodnice, klanopraška čínská, třapatka nachová (echinacea) nebo medicinální houby reishi a cordyceps. 

Adaptogeny můžete užívat přímo ve formě čajů, tinktur či extraktů, nebo je můžete přidávat třeba do smoothie.

Jak tělu dodat všechny potřebné vitamíny a minerály

Někdy je potřeba navýšit příjem vitamínů a minerálů z důvodu zvýšeného stresu (ať už psychického nebo fyzického) nebo po nemoci (hlavně po užívání antibiotik). Dostatek všech mikroživin je také klíčový pro správnou funkci orgánů, které se podílejí na detoxikaci organismu. Navýšení příjmu vitamínů a minerálů pomáhá oslabenému tělu zvládnout různé nerovnováhy organismu (překyselení, nadměrnou tvorby volných radikálů, atd.)

Když mluvím o obohacení jídelníčeku o dodatečné mikroživiny, tak nemám na mysli klasické mulťáky z lékárny. Z těch se toho moc užitečného do těla většinou nevstřebá (u anorganických forem minerálů je například vstřebatelnost jen 5 – 10 %).

Málokdo si také uvědomuje, že syntetické vitamíny jsou chemicky vyrobené látky, které naše enzymy obtížně rozkládají. Syntetické vitamíny představují nemalou zátěž pro naše játra. Navíc syntetické formy různých vitamínů obsahují většinou přídatné látky, které rozhodně neprospívají našemu zdraví. Najdete v nich umělá náhradní sladidla, barviva, konzervanty a další látky. Čím dál častěji vědci upozorňují i na možnost předávkování u syntetických vitamínů.

Navíc se vitamíny v přírodě vždy vyskytují v komplexu s flavonoidy, které účinek podporují.

Pokud si budete vybírat nějaký suplement, dejte přednost přírodním, biologicky dostupným formám vitamínů a minerálů (tzv. chelátovým formám), které jsou doplněné i nějakými extrakty z rostlin. Celková vstřebatelnost a účinky se pak násobí.

Častěji na podobné suplementy narazíte, spíš než v lékárně, v obchodech zaměřených na zdravou výživu nebo výživové doplňky pro sportovce.

K nejkomplexnějším a nejlépe hodnoceným multivitamínům patří třeba GOOD GREEN STUFF od firmy Nuzest.

Za mě splňuje asi vše, co od nějakého doplňku na podporu zdraví očekávám… a že jsem v tohle směru hodně velký rejpal :-).

Tady je pár důvodů, proč u mě GGS vyhrává před ostatními mulťáky:

  • je vyrobený pouze  z kvalitních rostlinných extraktů a je doplněný o přírodní vitamíny, antioxidanty, enzymy, aminokyseliny i probiotika (celkem je v přípravku obsaženo 76 ingrediencí), vše se skvělou biodostupností pro tělo
  • přírodní extrakty jsou zdrojem biofalvonoidů, fytoestrogenů a fytosterolů, které s přírodními formami vitamínů působí synergicky
  • GGS obsahuje například přirozenou formu kyseliny listové, bioaktivní FOLÁTY (L-5MTHF), která pro organismus nemá žádná rizika (na rozdíl od syntetické formy), zahrnuje všechny formy vitamínu E, jako zdroj vitamínu A je použitá směs přírodních více než 400 karotenoidů, atd.
  • minerály obsažené v GGS jsou v tzv. chelátové formě, což na rozdíl od anorganických minerálů zajišťuje 90% vstřebatelnost, vápník je např. získaný z červených mořských řas
  • neobsahuje žádné umělé příchutě, barviva ani konzervanty
  • je vhodný i pro lidi s alergií (neobsahuje lepek, sóju, mléko, ořechy ani GMO) a vegany ( např. jako zdroj vitamínu D3 používá GGS lišejník místo běžně používané ovčí vlny)
  • skvěle upravuje funkci střev
  • obsahuje i řadu adaptogenů

Navíc mi vyhovuje i to, že nepolykám žádné kapsle nebo tablety. Prášek se prostě rozmixuje s vodou, nebo se přidá do smoothie.

Co všechno v doplňku Good Green Stuff najdete?

Všechny potřebné vitamíny a minerály, probiotika pro lepší zažívání, imunoglukany na posílení imunity, silné adaptogeny, které snižují hladinu stresových hormonů ( ženšen, vitánii snodárnou), přírodní nootropika zlepšující koncentraci a paměť (gotu kola, vitánie, rozchodnice, lecitin), protizánětlivé látky (kurkumin, výtažek z grepových semínek, rozmarýn), detoxikační přírodní látky (pampeliška, červená řepa, ostropestřec), kakaové polyfenoly, resveratrol, superpotraviny jako je acerola, goji, černý rybíz, borůvky, šípky, papája, ananas, špenát, brokolice, dále spirulinu, ječmen a chlorellu a spoustu dalších.

Netvrdím, že je to jediný dobrý multivitamín na trhu. Spíš vše výše uvedené berte jako tip a možná trochu návod na to, na co se při výběru mulťáku zaměřit.

A nezapomínejte, že multivitamínové doplňky neslouží jako náhrada pestrého kvalitního jídelníčku, ale jako prostředek, kterým můžete určité nedostatkové mikroživiny navýšit.

Na závěr mám pro vás pár ajurvédských receptů, které jemným způsoben odstraňují toxiny z těla a posilují trávení. Můžete je vyzkoušet, pokud si chcete zařadit nějaký ten odlehčovací den.

Ajurvéda a detoxikace

Zázvorový čaj 

Strouhaý zázvorový kořen (cca půl hrsti)  povařte 20 minut s 1 litrem vody a špetkou kajanského pepře a soli. Po schladnutí přidejte lžíci medu a šťávu z 1 citronu. Čaj si pak nalijte do termosky a popíjejte během dne.

Kičadi (někdy se setkáte s názvy kitchadi, kitchari)

skvělé jídlo pro odlehčovací dny (recept na 3 až 4 porce)

  • 1 hrnek rýže basmati
  • ½ hrnku červené čočky (lze použít i loupané mungo fazole)
  • 5 hrnků vody
  • Polévková lžíce ghee (přepuštěné máslo)
  • Lžička černých hořčičných semínek
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • Sůl a špetka pepře
  • Lze přidat zázvor, mletý fenykl, zeleninu (cibuli, pórek, kořenovou zeleninu), koriandr…

Rýži namočíme na 10 minut do vody. Potom propláchneme rýži i čočku.

Rozehřejeme ghee a přidáme hořčičná semínka, římský kmín a kurkumu. Jakmile začnou hořčičná semínka praskat, přidáme zeleninu a chvilku ji opékáme. Potom přidáme rýži a čočku. Přidáme vodu a promícháme. Vaříme do změknutí (podle potřeby lze přidat ještě vodu). Solíme až po uvaření, dochutíme pepřem. Na závěr posypeme např. čerstvým koriandrem, zakápneme limetkovou šťávou, případně můžeme přidat strouhaný kokos.

TRIPHALA

Triphala, sestavená staroájurvédskými lékaři před 5000 lety, se považuje za velmi účinný detoxikační bylinný přípravek nejen na pročištění těla.  ale také má omlazující účinky.

Triphala je kombinace tří bylin s léčivými účinky:

  • Amalaki (Emblika lékařská) je jeden z nejsilnějších antioxidantů s regeneračním účinkem na buňky, posiluje imunitní systém
  • Haritaki (Terminalia Chebula) – tibetská královna bylin, posiluje srdce, mozek a má celkově vitalizující účinek
  • Bibhitaki (Terminalia Belerica)- posiluje játra a snižuje riziko srdečních nemocí

Dá se koupit ve formě čaje, prášku nebo extraktu.

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno