MySasy Vám poradí jak (nejen) správně trénovat

0

Mým sportem je triatlon a to znamená především spoustu naplavaných, naježděných a naběhaných hodin v tréninku, do toho ještě silová příprava a samozřejmě čas na strečing. Známe to všichni, únava po zátěži je někdy větší, někdy menší a my pak odhadujeme, jestli si ten dnešní intervalový trénink máme opravdu odjet celý, anebo brát v potaz aktuální pocit únavy. Tady přichází na řadu systém MySasy.

O tomto systému jsem měl ponětí co to asi tak je, protože ho používá David Jílek, náš skvělý triatlonista a občas sdílí svá měření na sociálních sítích. O tom jak MySasy funguje, jsem si však přečetl až na serveru Běhej Srdcem, kde byla jeho praktická recenze. Součástí článku, byla soutěž, do které jsem se zapojil a v soutěži vyhrál měsíční zapůjčení a stanovení tréninkového profilu.

U zapůjčení jsem nezůstal a zaplatil jsem si jeho další používání. S Vámi se chci podělit o to proč. Ne však ani tak podrobnou recenzí systému, tu si můžete přečíst právě na webu Běhej Srdcem, nebudu ani rozebírat co je sympatikus a parasympatikus, to si zase můžete přečíst v návodu. Článek se pokusím postavit na tom, co se o sobě můžete dozvědět.

Co to ten sasík je?

Přístroj MySasy měří variabilitu srdeční frekvence. Vaše srdce při tepové frekvenci 60 tepů za minutu nebije tak, že přesně každou sekundu (1000 milisekund) učiní jeden stah, ale bije např. 1000-959-893-1030-982 milisekund atd… Čím je tato variabilita větší, tím více je váš organismus regenerovanější a je schopen přijmout vyšší zátěž, tedy těžší trénink. Přístroj vám dá jasnou odpověď na to, jak organismus zareagoval na předchozí trénink, jestli Vás posunul ve výkonnosti, anebo jestli jste se předchozím tréninkem ještě více unavili a je tak na čase zvolnit. A nejen na trénink, ale i na den volna, možná se dozvíte to co já, že když odpočíváte, vaše tělo strádá, chce trénovat, aspoň trošku.

Pokud jste trenér, máte možnost sledovat celou vaši tréninkovou skupinu stejně jako v Garminu. Vaši svěřenci se budou měřit a Vy uvidíte jejich individuální odezvu na trénink a věřte, že bude u každého jiná a budete tak moct lépe sestavovat individuální tréninkový plán pro každého z nich, podle skutečné odezvy jeho organismu na trénink.

Co k tomu potřebujete?

Potřebujete přístroj MySasy což je hrudní pás, který je schopen měřit srdeční frekvenci s přesností na tisíciny sekundy, mobilní telefon s Bluetooth, a aplikaci, kterou si zdarma stáhnete na AppStore, nebo GooglePlay a účet na webu MySasy.

Jak probíhá měření?

Na webu se dočtete, že je ideální provádět měření vždy ve stejnou dobu, ideálně ráno po probuzení. Kdo z Vás si měří klidovou tepovku tak to taky nedělá ve tři odpoledne…

Po probuzení si zajdu v klidu do koupelny opláchnout se, abych při měření znova neusnul. Nasadím hrudní pás, lehnu si na cca dvě minuty než se znovu zklidním, otevřu aplikaci a spustím měření.

Měření se skládá ze tří částí. Přístroj po vás nejdříve chce, abyste leželi a nasnímá 150 tepů, poté vás zvukovým signálem vyzve, abyste se postavili a tentokrát snímá 300 tepů ve stoje, poté zazní další zvukový signál a přístroj požaduje, abyste si znova lehli a opět snímá 300 tepů. Jakmile je měření dokončeno, ozve se další pípnutí. Vy v aplikaci už jen vyplníte svoje subjektivní pocity, které však nemají vliv na výsledek měření. Uvádíte je proto, že pak můžete srovnat subjektivní pocity s naměřenými hodnotami.

Vyplňujete pociťovanou únavu (symbol baterky). Znaménky + a – nastavíte svůj subjektivní pocit, čím více článků baterky, jste více nabití energií. Výchozí hodnota je nastavena, že jste strašně unavení. Pak vyplníte jak jste se vyspali – máte na výběr ze 4 symbolů. Zadáte jaký byl Váš předchozí trénink (symbol činky). Opět plusem nebo mínusem přidáváte závaží podle toho, jak jste subjektivně pociťovali, že byl váš předchozí trénink náročný a zadáte posuvníkem, jak dlouho trval. Posledním políčkem je čas od posledního tréninku. Poté stisknete odeslat a naměřená data z aplikace se odešlou na server MySasy. Tam se okamžitě vyhodnotí a aplikace Vám dá možnost se na naměřená a vyhodnocená data ihned podívat. K samotnému měření tedy dochází prostřednictvím mobilního telefonu a aplikace, ale vyhodnocení probíhá až po odeslání dat na server MySasy. Nestačí tedy jen hrudní pás a mobilní aplikace, ale potřebujete mít i účet na webu MySasy.

 

Co se dozvíte?

Už po prvním a samozřejmě každém dalším měření se dozvíte, v jaké jste aktuální formě a můžete jí i sledovat a vyhodnocovat v čase. Každé měření je symbolizováno kroužkem a zařadí se podle výsledku do jednotlivých kvadrantů 2D grafu a okamžitě tak i vidíte stav vyladění vašeho organismu.

Po několika dalších měřeních naprosto přesně pochopíte souvislost s Vašim předchozím tréninkem a reakcí těla. Po osmém měření dostanete od systému odpověď, jaká je vaše úroveň kompenzace. Zní to možná složitě, ale jde jen informaci o tom, zda se organismus již vyrovnal s předchozí zátěži, nebo byla naopak předchozí zátěž příliš nízká na vyvolání optimální adaptační reakce, nebo zda je reakce organismu optimální pro pokračování tréninku v dosavadním režimu, anebo jste ve fázi superkompenzace, kterou je potřeba využít pro další intenzivní trénink či závodní zatížení. Úroveň kompenzace je symbolizována jakýmsi tachometrem číslovaným v procentech, takže je to velice přehledné.

Jakmile nashromáždíte dostatečný počet měření, přijde Vám e-mailem váš tréninkový profil s podrobným rozborem a označením, které dny vaše tělo nejlépe zareagovalo na trénink a Vy se tak budete moct ujistit, že správně chápete tento důmyslný systém. Nicméně pokud si nastudujete a pochopíte zákonitosti mezi tréninkem a odezvou vašeho organismu na zátěž, potvrdíte si, že jste vše pochopili správně a brzy přijdete na to, jaký bude mít konkrétní trénink odezvu na stav organismu.

Co jsem o sobě zjistil

Konkrétně já jsem zjistil, že když mám volný den (bez tréninku), daleko lepší regenerace organismu dosáhnu, když místo “lenošení” zařadím lehkou cyklistiku na 2 hod., s intenzity factorem (pro ty z Vás co používáte Trainingpeaks) cca 0,60.

Největší aktivaci organismu na zatížení jsem naměřil po velmi intenzivních sprint triatlonech, trvajících 70-80 minut, kde se v podstatě celou dobu pohybuji nad hranicí anaerobního prahu. Po jednom z takových závodů (oba byly intenzitou i délkou velmi obdobné), jsem schválně hned začal “regenerovat” a po druhém z nich si dal své oblíbené dvouhodinové pohodové kolo – byť částečně v kopcích. Tělo v tom druhém případě zregenerovalo daleko rychleji.

Poloviční ironman Czechman moje tělo vnímalo jen jako o trochu více intenzivnější trénink. Zásadní výkyv v měření jsem po něm nezaznamenal a regenerace po závodě byla standardní jako v tréninku, byť jsem subjektivně vnímal i třetí den po závodě bolest stehen při zátěži.

Při triatlonu, který jsem jel ve štafetě 90 km na kole těsně pod hranicí anaerobního prahu a 10,5 km běhu výrazně nad ANP byla reakce těla díky velmi intezivnímu běhu jako při intenzivnějším intervalovém tréninku, úroveň kompenzace dosahovala hodnoty 76. Den po závodě jsem zařadil standardní volné kolo a regenerace se následující den výrazně zvýšila do superkompenzačních hodnot 112.

Kratší intenzivní tréninky pak konkrétně pro mě znamenají rovněž zvýšenou odezvu organizmu na zátěž, což korespondovalo i se zvyšujícím se VO2 max v Garminech.

 

K čemu to teda vlastně je?

Se systémem MySasy budete schopni si lépe řídit svůj trénink, protože okamžitě uvidíte svoji odezvu na tréninkovou jednotku. Ve stupňovací fázi tréninku zabrání naopak přetrénování, protože Vás včas upozorní, že je čas na regeneraci a především dá jasnou odpověď na to, jaký typ tréninku Vás posouvá dopředu, jak tělo nejlépe a nejrychleji zregenerovat.

MySasy poskytne stejnou odpověď triatlonistovi, hokejistovi, cyklistovi nebo jakémukoliv jinému sportovci. Není tedy určený jen pro konkrétní druh, nebo druhy sportů.

Kdybyste přesto něčemu nerozuměli, máte možnost komunikovat s lidmi z MySasy, kteří velmi rychle a ochotně reagují na dotazy. A to ať elektronicky, anebo e-mailem.

Kompletní informaci o celém systému naleznete na webu ale i na Facebooku, kde jsou další zajímavé informace. Sám za sebe Vám doporučuji systém MySasy vyzkoušet a jsem přesvědčen, že po jeho vyzkoušení u něj i zůstanete.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno